Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Kalecik Karasi

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 24 nov, 2011 23:29

Neen, beste lezers, de titel van deze post is geen vloek in het Oeigoers of de één of andere belediging aan julie adres. Het is de benaming van een druivenras uit Turkije waar ik eerder vandaag een hoogst aangename kennismaking mee had.

We gingen deze middag met wat zakenrelaties lunchen in een klein Turks restaurantje. Als aperitief/begeleider van het voorgerecht had ik geopteerd voor een Portugese Vinho Verde. Toen ik echter de typisch buidelvormige fles in de gaten kreeg, bekroop me een licht angstig gevoel. Oh nee, toch geen Mateus-kloon (je weet wel, die rosé wijn die nog steeds massaal in de supermarkt aangeboden wordt) ? Enfin, het werd geen ramp maar onze witte Vinho Verde kon ten hoogste een charmant aperitiefwijntje genoemd worden.

Voor bij de hoofdschotel dan maar de stoute schoenen aangetrokken en geopteerd voor een Turkse wijn: de Prestige, Kalecik Karasi, 2008, van Kavaklidere.

Kleur: hangt wat tussen robijn- en baksteenrood met lichtjes getaande toetsen.

Neus: heel kruidig (zachte specerijen), zoete pruim, vanille en gedroogde rode vruchten. Deed me heel even vaag aan wijn uit Languedoc denken.

Smaak: mooi gestructureerde en volle wijn, veel fruit en zachte specerijen in de smaakaanzet, mooie afdronk en in de finale komt wat vanille los (kreeg 12 maand houtlagering mee). Zijdezachte en rijpe tannines die lang blijven hangen.

De producent, Kavaklidere, is een ware Turkse wijnmastodont: ze bezitten 562 hectare wijngaarden in Anatolië en produceren liefst 51 verschillende wijnen. Er zit er ééntje bij die we misschien kennen: Yakut, een rode wijn die zowat in elke horecazaak in Turkije te verkrijgen valt. Ik meen overigens ook dergelijke flessen gespot te hebben in de Sleepstraat in Gent. Onze Prestige is van een heel andere snit en de Kalecik Karasi blijkt een autochtone druif te zijn uit de regio Anatolië en meer bepaald het gebied rond de hoofdstad Ankara.

Website producent: www.kavaklidere.com

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post204