Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Volledig uitgegist

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 15 nov, 2011 22:11

De mist hangt als een koude, vochtige sluier in onze straat en hult de regio in een winters aandoende sfeer. Binnen knettert het haardvuur en zorgt voor een knusse warmte. In de verte hoor ik op de televisie hoe onze Rode Duivels klaar staan om de wedstrijd tegen Frankrijk aan te vatten. Ideaal moment om een glas wijn in te schenken dat past bij dit alles.

Deze morgen een flesje Vouvray (moelleux), 2003, van Thierry Puzelat uit Les Montils koud gezet en benieuwd hoe dit gaat smaken.

Thierry Puzelat vervoegde zijn broer, Jean-Marie, in 1994 en sindsdien wordt het oude familiale domein Clos du Tue-Boeuf door beiden uitgebaat. Het domein ligt in Les Montils in de appellatie Cheverny (Loire) tussen Blois en Tours. De wingerds tellen naast de meer klassieke druivensoorten zoals Chenin Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Cot en Gamay ook rare vogels (in feite authentieke varianten uit de Loirestreek) zoals Pineau d'Aunis en Menu Pineau. In 1999 besliste Thierry om - los van de uitbating van het familiale domein - ook een kleine "négoce" op te starten. Zijn devies was om liever zelf authentieke wijnen te maken dan de druiven van mooie percelen te zien belanden in de flessen van de lokale coöperatieve. Deze wijnen worden gevinifieerd onder het label van Thierry Puzelat en dus niet onder de naam Clos du Tue-Boeuf. In totaal vinifiëren de Puzelats nu het equivalent van zo'n 15 hectare, waarvan 6 hectare in eigen beheer. De rest wordt dus aangekocht van wijnbouwers die beantwoorden aan de vereisten van de Puzelats. Eén van die vereisten is dat de teelt gebeurt op biologisch verantwoorde wijze dus zonder herbiciden, pesticiden, kunstmest en dergelijke meer.

Terug naar onze wijn van vanavond. Geen droge Vouvray dus maar wel een zoete (moelleux). Maar toch wel één van een heel bijzondere soort. Vooreerst maakt Puzelat deze zoete Vouvray enkel in de jaren waar de klimatologische omstandigheden echt top zijn. Zoals jullie je misschien nog herinneren was 2003 een zeer warm jaar en konden de Chenin druiven dus van een optimale rijping genieten. Nu is het wel zo dat de vinificatie van zoete wijnen de producenten van natuurlijke wijnen voor een serieus probleem stelt. Er wordt behoorlijk wat af gesulfiteerd om er voor te zorgen dat de wijn stabiel blijft (risico op oxydatie en - nog erger - hergisting na botteling) en dat is net wat de natuurlijke wijnbouwers proberen te vermijden. Thierry Puzelat vond echter een merkwaardig maar valabel alternatief. De wijn werd op vat bewaard gedurende zo'n 5 jaar totdat elke gistcel volledig afgestorven was. Puzelat reed regelmatig met proefstalen naar het labo totdat duidelijk werd dat alles volledig uitgegist was en dat er gebotteld kon worden zonder toevoeging van sulfiet. Uiteraard vereist dit dat je als wijnbouwer drommels goed weet waarmee je bezig bent.

De wijn zelf oogt diep goudkleurig en neigt zelfs naar koperachtige toetsen. Hoewel deze wijn niet werd gefilterd is er geen sprake van enige troebelheid en oogt de wijn mooi helder. De neus is zeer verrassend en geurt naar belegen appel en appelschil, verse vijg, tabaksblad, kandijstroop, specerijen en in de verte ontwaar ik nog een hint van citrusvruchten. Zeer genereus en lang uitgesponnen in de mond. Zoet zonder vermoeiend te worden, versmolten en elegant met aroma's van vers en gedroogd fruit, karamel en suikermelasse. In de lang nazinderende finale komt een mooie aciditeit aanzetten die zorgt voor een perfect balans.

Ik kocht deze wijn enige tijd terug bij Hans Dusselier van Wijnfolie en laat daar nu net volgend weekend een heel mooie degustatie op stapel staan naar aanleiding van hun 6-jarige bestaan. In totaal worden zo'n 66 soorten natuurlijke wijn aan u voorgesteld. Ook de wijnen van Thierry Puzelat en Clos du Tue-Boeuf staan er op de proeftafels. Deze zoete Vouvray is helaas tijdelijk niet beschikbaar maar ik vernam uit goede bron dat hij vanaf begin december opnieuw voorradig zal zijn.

Producent: www.puzelat.com

Wijnfolie en info openflesdagen: www.wijnfolie.be

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post203