Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Zalig zoete Zilliken

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 31 aug, 2011 00:45

Ergens rond het begin van de zomer woonde ik een degustatie van Duitse wijnen bij die doorging in Tannine & Cuisine. De wijnen worden ingevoerd door François Langbeen (uit het Antwerpse) die voor de gelegenheid samenwerkt met Hilde Jonckheere van Tannine & Cuisine in Jabbeke. Een samenwerking die voor mij perfect uitpakt want daardoor kan ik een lange rit naar Rumst vervangen door een trip in eigen regio.

Het thema was "zomerwijnen onder de 10 euro". Maar eerlijk gezegd was dat niet de echte reden waarom ik besloot de polders te doorkruisen richting Tannine & Cuisine. De uitnodiging vermeldde immers ook dat de collectie 2010 van Hanno Zilliken uit Saarburg (Moezel) in primeur zou worden voorgesteld. Ik had vroeger al eens wat flessen Zilliken ingeslagen en was dus behoorlijk benieuwd naar de 2010 die aangekondigd werd als "het allerbeste wat we ooit van hem geproefd hebben".

Weingut Forstmeister Geltz-Zilliken is gelegen in Saarburg in de Moezelstreek. De Zillikens hebben wijngaarden (11 ha) in Saarburg Rausch (de toplocatie) en in Ockfener Bockstein. Er wordt enkel Riesling verbouwd. De ondergrond bestaat vooral uit diverse soorten leisteen die de wijnen een bijzondere mineraliteit verschaffen. Omwille van die mineraliteit in combinatie met de aciditeit van Riesling, zweert Hanno Zilliken bij de productie van fruitige en edelzoete wijnen. Er wordt een klein beetje droge Riesling gemaakt maar dat is eerder omdat de markt dit verlangt dan als bewuste keuze van het domein. We proefden eerst een tweetal fruitige wijnen: de Kabinett en de Spätlese Saarburg Rausch, 2010. Wijnen waar ik al onmiddellijk door de knieën ging omwille van het mooie steekspel tussen zoet en zuur. Daarna volgden drie Ausleses, 2010, ook allemaal uit de Saarburg Rausch wijngaard. Uiteraard nog een stuk weelderiger (edelzoet in plaats van fruitig) maar zeer moeilijk te proeven gezien de recente botteling en de piepjonge leeftijd. Het was bovendien warm in het proeflokaal en hitte is bijzonder nefast voor dit type wijnen. Deze wijnen beloven op de lange termijn echter wel het nodige vuurwerk op te leveren. Helaas hangt er ook een meer dan stevig prijskaartje aan vast.

Afgelopen weekend begonnen mijn vingers echter danig te jeuken en kon ik haast niet anders dan één van mijn flessen Saarburg Rausch, Erste Lage, Riesling Kabinett, 2010, de nek om te wringen. Terwijl ik dit stukje zit te pennen, verdwijnt het laatste glas in mijn keelgat.

Kleur: maangeel met licht goudgele reflectie, briljante schittering

Neus: nog wat gesloten, eerste impressie is druivig daarna mineralig met indrukken van kalk en krijtstof, in de achtergrond ontwaar ik vooral abrikoos en perzik

Smaak: na een lichtzoete aanzet volgt een golf van frisse zuren die elk zweempje plakkerigheid mordicus de kop indrukken, samen met de aciditeit komt een korf van boomgaardvruchten (peer, abrikoos, perzik) te voorschijn, de zinderende finale geeft me het gevoel dat er een kleine pompelmoes in mijn mond is ontploft, wow!

Alcohol: in tijden waar geen mens nog opkijkt van monsters van 15° zitten we hier aan ocharme 8°, François Langbeen vertelde me ooit dat Zilliken's vinificatiekelder zich onder of naast de rivier bevindt en dus extreem koel en vochtig is waardoor hij het alcoholpercentage drastisch naar beneden krijgt

Ik vermoed dat Langbeen inmiddels hopeloos door zijn voorraad Zilliken heen zit en dat het verdraaid moeilijk zal worden om nog een bijkomende allocatie bij het domein los te weken. Met meer geluk dan wijsheid kon ik die dag beslag leggen op 3 flessen Kabinett en 3 flessen Spätlese. Wijnen die gerust 10 jaar en langer aan de kant kunnen worden gelegd. Ik vrees echter dat mijn flessen het einde van 2013 niet zullen halen wegens veel te lekker. Geduld, een schone deugd? Vast wel, maar ik ga er deze keer toch flink mijn kas aan vagen!

Op zondag 18/9 staat er tussen 11 en 16 uur in Tannine & Cuisine opnieuw een degustatie van de wijnen van Langbeen op het programma. Geen Riesling ditmaal maar wel Sylvaner, Pinot Blanc en Pinot Gris uit 2010 en vooral een zeer mooie selectie Pinot Noir van 2008 en 2009.

Links bij dit artikel

Langbeen Duitse Topwijn: www.langbeen.biz

Tannine & Cuisine: www.tannineetcuisine.be

Weingut Forstmeister Geltz-Zilliken: www.zilliken-vdp.de

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post197