Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

A tribute to Gary V

World Wine WebGeplaatst door pvo 23 aug, 2011 22:34

Ik ben sinds een aantal jaren fan en trouwe kijker van de videoblogs van Gary Vaynerchuk, eerst op WineLibraryTV (WLTV) en meer recent op Daily Grape (DG). Geheel onverwacht kondigde Gary V eerder vanavond in aflevering 89 van DG aan dat hij ophoudt met de min of meer dagelijkse videoblogs over wijn.

------------------------- http://dailygrape.com/videos/89-the-final-grape ----------------------

Gary VAY-NER-CHUK nam ons in 1000 WLTV-episodes en 89 DG-afleveringen gedurende 5 en een half jaar mee op sleeptouw doorheen de wijnwereld. In een geheel eigen presenteerstijl passeerden duizenden wijnen de revue en werden ze uitgebreid besnuffeld, geproefd en uitgespuwd door de gastheer van dienst. Hoewel de show soms minder evidente wendingen kon aannemen (de talloze mini-bijdrages over de NY Jets gaan grotendeels aan ons Europeanen verloren) was de stijl steevast energiek, humoristisch en bijzonder onderhoudend. Het ultieme doel van Gary V was "to expand our (wine) palate" en net daarom was de show zo boeiend. Hoewel duidelijk Amerikaans van snit, werd er geenszins gegrossierd in Cabernet Sauvignon of Chardonnay van VS makelij. Zijn voorliefde voor Cabernet Franc en Nebbiolo haalden zeer vaak Europese wijnen voor het voetlicht hetgeen de show ook in onze contreien populair maakte onder de wijnliefhebbers.

Medio maart van dit jaar volgde reeds een eerste schock toen het formaat van WLTV vervangen werd door een nieuw concept, Daily Grape. Hoewel het Gary V meer bewegingsvrijheid bezorgde (WLTV werd bijna steeds op dezelfde locatie opgenomen) vond ik weinig toegevoegde waarde in DG (vaak slechte belichting en klank, minder mogelijkheden bv. niet meer via iTunes beschikbaar, soms ook minder interessante wijnen). Maar ik dacht dat dit wat kinderziektes waren die onvermijdelijk gepaard gaan met de opstart van het nieuwe format voor de dagelijkse wijnepisodes. Deze zomer laste Gary V een verlofperiode in en sindsdien verschenen maar enkele episodes meer. Ik had toen al een vermoeden dat er slecht nieuws zat aan te komen maar had helemaal niet verwacht dat er abrupt een einde zou komen aan de hele show.

Doodjammer natuurlijk, want Gary V wist op non-conformistische en joviale wijze heel wat wijnkennis over te brengen aan de "Vayniacs". Ik was vooral onder de indruk van zijn credo "snuif en lik aan alles wat je tegenkomt omdat dit bijdraagt tot de ontwikkeling van je palet" en zijn meer dan gezonde dosis zelfrelativering. Hoewel niemand echt hoeft te twijfelen aan Gary's deskundigheid als het op wijnproeven aankomt, hield hij zijn publiek steeds voor dat hun oordeel minstens zo belangrijk was als het zijne. De meest wezenlijke bijdrage die Gary V via WLTV en DG echter heeft weten te leveren, is de blijvende interesse van duizenden mensen voor wijn. Vaak heeft Gary V mensen voor wijn weten warm te maken die voor hun kennismaking met WLTV of DG totaal onbeslagen waren op dit vlak. Voor deze prestatie alleen al verdient Gary V een voorname plaats in de galerij van wijngrootheden.

Gary V, ik vind het verschrikkelijk erg dat ik de donder niet meer zal horen rollen op WLTV of DG! Ik kan er begrip voor opbrengen dat tijd- en energie opslorpende projecten als WLTV en DG niet tot in de eeuwigheid kunnen verder gezet worden maar inmiddels blijft het publiek wel wat wezenloos achter. Dank je voor 5 en 1/2 jaar enthousiast en leerrijk wijn-entertainment. Het ga je goed en ik wens je veel succes met de projecten waar je je in 2012 en verder wenst op te gooien.

WineLibraryTV: http://tv.winelibrary.com/

Daily Grape: http://dailygrape.com/

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post196