Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Dom. Magnien x2

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 12 jul, 2011 01:02

Tussen het Cognac drieluik even een klein intermezzo.

De foto lijkt me duidelijk genoeg! Twee heel leuke flessen Bourgogne van Domaine Michel Magnien. Allebei uit de Côte de Nuits, het noordelijk gelegen deel van de Bourgogne boven Beaune. Links, een Chambolle-Musigny "Fremières", rechts een Morey-Saint-Denis, 1er Cru, Les Millandes, beiden uit 2008.

Uiteraard nog wat jong maar wel oh zo lekker. Extreem sappig, mooie aciditeit die de wijn een fris karakter geeft, geen overdreven houtinvloed, dominante aanwezigheid van rode vruchtjes (aardbei, framboos, kriek en aalbes), fijn tanninerooster. De Morey heeft duidelijk meer hout en body (echter zonder aan elegantie in te moeten boeten) dan de Chambolle maar beide wijnen zijn exemplarisch waar goede Bourgogne moet voor staan. De wijnen tonen ook perfect aan dat 2008 absoluut niet mag afgeschreven worden voor rode Bourgogne. Het is een klassieke, iewat koelere jaargang waar de vaardigheden van de wijnbouwer vaak het verschil hebben uitgemaakt. Michel Magnien weet hier te overtuigen met twee wijnen die veel finesse en elegantie ten toon spreiden. Moeten we nog wachten om dit te drinken? Waarschijnlijk zal de wijn wat van zijn scherpe (tannine) kantjes verliezen door nog een jaartje of twee gerust gelaten te worden. Meer moet het voor mij echt niet zijn want ik wil het risico niet lopen om al die gulle fruitcharme te moeten mankeren.

Ik proefde de hele reeks wijnen van Michel Magnien op het Salon des Vignerons Indépendants in Rijsel vorig jaar en was van bijna elke fles danig onder de indruk. Op datzelfde salon kon ik ook al een aantal rode Bourgognes uit 2009 proeven. Resultaat? Ik proefde al ettelijke jaargangen van de Maranges, 1er Cru, Les Fusières, van Domaine Demangeot en enkel de editie 2009 belandde uiteindelijk ook in de kelder. Als dit een voorafspiegeling is van wat 2009 aan rode Bourgogne te brengen heeft, zal Dom. Michel Magnien dit najaar waarschijnlijk een serieuze aanslag plegen op mijn portefeuille. Eén ding staat wellicht al vast, ik zal veel Bourgogne kopen dit najaar, hééééél veel! Menslief, wat hou ik toch van goed gemaakte Pinot Noir!!!

Links voor geciteerde wijnen:

Domaine Michel Magnien: http://domaine-magnien.com/

Domaine Demangeot: http://demangeot.fr/

PS Mijn madam heeft - terwijl ik nog hard aan het werken was - zomaar even de rest van de fles Morey-Saint-Denis naar binnen gewerkt! Tja, het zal dus wel degelijk lekker geweest zijn.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post188