Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Een lesje in nederigheid

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 23 jun, 2011 02:37

Ik trok een paar dagen terug een flesje Blanc de Mer, 2009 van Bouchard Finlayson open. Vorig jaar geproefd bij Rouseu in St-Martens-Latem en meteen aangekocht omdat de P/Q verhouding (onder 10 euro) helemaal goed zat.

Ik stond er even niet bij stil van welke druiven deze wijn kon gemaakt zijn en lap de miserie begint al. Misschien had ik er zelfs even naar geïnformeerd tijdens de proeverij en ben ik die informatie inmiddels weeral eens kwijt gespeeld tussen de hopen papieren die ergens in de studeerkamer stof liggen te happen. Altijd hetzelfde liedje. Eenmaal thuisgekomen belanden al die proefnota's en informatieve krabbels ergens op een stapel documenten die je noodgewongen na een aantal maanden in een doos mikt met de bedoeling die ooit wel weer eens ergens voor te gebruiken. Goede voornemens die uiteindelijk enkel leiden tot quasi dwangneurotisch verzet tegen een gezonde opkuis. Mijn halve trouwboek ligt gelukkig al te slapen maar ik kan me voorstellen dat ze iewat meewarig zou knikken terwijl ik deze regels zit neer te schrijven.

Bon, dan eerst maar eens zelf raden wat er in de mix zit? Om de zaken even te situeren, deze Blanc de Mer komt uit Zuid-Afrika, meer bepaald uit de Western Cape regio. De wijngaarden liggen in de buurt van Walker Bay en het stadje Hermanus, een regio die behalve voor wijn ook zeer gekend is voor "whale-spotting". Het wijnbedrijf ligt zo'n 120 km oostwaarts van Kaapstad en de regio is gekend omwille van de koele klimaat invloeden die frisse en aromatische wijnen opleveren.

Eerste indruk: hoofdzakelijk Chardonnay, aangevuld met Chenin en waarschijnlijk ook Semillon en Sauvignon Blanc in beperkte mate aanwezig. Ondanks het feit dat dit tot het instap gamma van Bouchard Finlayson behoort, vermoed ik toch ook wat opvoeding op eik.

The votes of the jury: bent u zeker dat wijn wel een goede hobby voor u is? U heeft slechts 33% van de druivenmix herkend!

De echte mix: Chardonnay (13%) YES!, Chenin Blanc (9%) YES!!, Sauvignon Blanc (8%) YES, YES, YES!, Semillon (3%) Oh, YEZZZZZZ!, Riesling (39%) Oh, NOOOOOOO! en Viognier (28%) Oh, fuck me, I'm worthless!

Ja, het kan verkeren. De twee belangrijkste druiven er gewoon niet uitgehaald. En die houtlagering? Ik weet het niet en ik vind er ook geen info over terug. Kan net zo goed het gevolg zijn van een rijping "sur lies" (op de gistcellen) waardoor ik nog meer de mist in ging.

Deelnemers aan de komende WineTwunch zijn meteen gewaarschuwd voor mogelijks verrassende wendingen. Gezien ik nu al enigszins gewend ben om plat op de bek te gaan, zal ik me dan ook niet inhouden om met wat minder evidente flessen af te komen. Winetwunchers, mogelijke (onder voorbehoud van plotse variatie van persoonlijke gemoedsstemmingen) tips voor donderdag: Cahors en Super Tuscans.

Website producent: http://www.bouchardfinlayson.co.za/

Doe uzelf een plezier en surf eens naar bovenstaande site. De ontwikkeling van de website zal waarschijnlijk wel een flink pak duiten gekost hebben maar is voor mij exemplarisch van hoe een site van een wijndomein er uit zou moeten zien. Informatief, aantrekkelijk, aandacht voor social media, on line bestellen mogelijk, it's all there. Puik werk! Leuke extra voor ons Nederlandstaligen is dat je de settings voor taalkeuze van de website kan veranderen van Engels naar Zuidafrikaans. Gewoon doen!

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post186