Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Natuurlijke wijn

WijnevenementenGeplaatst door pvo 29 mei, 2011 00:18

Een paar weken terug trok ik met wat wijnvrienden richting Hof Ter Donckergaete in Aalter waar bij Wijnfolie een degustatie op het programma stond.

Een fantastische lentedag en de idyllische sfeer van de herenhoeve waar Hans Dusselier zijn wijnhandel uitbaat, zorgden alvast voor de ideale begeleiding. Naar het einde van de degustatie zakte de zon bovendien langzaam tussen de gebouwen door en trok een vlammende streep van licht en warmte in het gezellige proeflokaal bij Wijnfolie. Zelden zo gevloekt omdat ik geen fototoestel bij de hand had.

Het was voor ons alledrie de eerste degustatie die volledig in het teken stond van het concept van de natuurlijke wijnen. Hoewel we het niet konden laten om Hans wat te jennen door het constant over bio-wijnen te hebben, is dit geenszins hetzelfde begrip. Natuurlijke wijnen worden gemaakt met zo min mogelijk tussenkomst vanwege de wijnbouwer. Dit betekent: biologische of biodynamische teelt van druiven waarbij geen pesticiden, herbiciden en kunstmest aan te pas komt, gebruik van natuurlijke gisten om de vinificatie op gang te brengen en bovenal het vast voornemen om sulfietloos of minstens sulfietarm te werken. Een productieproces dat duidelijk verder gaat dan de druiven van een bio-label te voorzien en dan in de vatenkelder allerhande hocus-pocus toestanden boven te halen.

Kon de wijnselectie ons overtuigen? Als ik even terugblik op het voorraadje wijn dat we ter plaatse insloegen, is het antwoord op deze vraag duidelijk positief. Zelf was ik niet helemaal overtuigd van de geproefde flessen witte wijn. Ik hou van aciditeit en mineraliteit in witte wijn maar vond dit in sommige flessen wat te dominant aanwezig. Mijn twee companen waren daarentegen wel zeer lovend. Les goûts et les couleurs... u kent het verhaal. Voor mij persoonlijk waren vooral de rode wijnen een openbaring. Ik was bijvoorbeeld sterk onder de indruk van de cuvée "Sur un Nuage" 2009 van Le Scarabee (Isabelle Frère) uit Roussillon (80% Grenache, 20% Carignan) en van de "La Casilla" 2008 van Bodegas y Vinedos Ponce uit Manchuela (100% Bobal). De wijn die me echter het meest kon bekoren - en blijft bekoren als ik mijn slinkende voorraad zo even bekijk - was de "Les Terres Rouges", een Côtes-du-Rhône Villages (Signargues) van Le Clos des Grillons uit 2008. Proefnota hieronder.

Kleur: diep en donkerpaars (een beetje zoals de binnenkant van een cuberdonsnoepje), quasi niet transparant en licht waterige rand.

Geur: zeer uitnodigende neus met volop zwart en rood bessenfruit, in het begin ook lichtjes rokerige/mineralige toetsen die verdwijnen bij opwalsen, ook een snuif zoethout en mooie maar discrete aanwezigheid van garrigues-kruiden

Smaak: aanzet van krokant en friszurig fruit (krieken, framboos, aarbei en cassis) gemengd met een stevig kruidige toets, de aciditeit (denk aan van die zure, rode bollen) zet mooi door tot in de finale die ook een flink bittertje en behoorlijk wat tannine ten toon spreidt, ondanks zijn 14,5% alcohol blijft deze wijn ongeloofelijk fris aanvoelen, zeer mooi voorbeeld dat in 2008 (iets minder jaar voor de Rhône) toch zeer goede wijn werd gemaakt ook, ideale rode wijn voor bij warmer en zomers weer, wel niet gemaakt om jaren in de kelder te leggen

Samenstelling: Grenache noir (60%), Mourvèdre (35%), aangevuld met Syrah en Carignan (5%)

Deze "Les Terres Rouges" toont perfect aan wat me zo aansprak in de rode wijnen die ik proefde: fruitgedreven wijnen die uitnodigen om een tweede glas in te schenken, wijnen die liever te jong dan te oud gedronken worden en bovenal, wijnen die me licht verteerbaar overkomen. Misschien een wat onozele vergelijking maar het doet me zowaar denken aan het verschil tussen vlees en vis als keuze voor de maaltijd. Bij het laatste heb ik ook steeds het gevoel dat mijn maag minder belast wordt en alles op een halfuur tijd al aardig aan het verteren is.

Als je deze en andere natuurlijke wijnen graag zelf eens aan uw smaakpapillen wenst voor te stellen, stip dan het volgende weekend aan in uw agenda. Op zondag 5 juni gaat dan immers bij Wijnfolie het 5e Salon van de natuurlijke wijn door.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post182