Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Wijn voor warm weer

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 22 apr, 2011 01:33

Ik zou het eens aan mijn ouders moeten vragen maar ik kan me geen enkele Paasvakantie voor de geest halen die zo gezegend was door de weergoden als die van dit jaar. Morgen halen we zowaar vlotjes tot 25 graden! En het ziet er niet naar uit dat het na het Paasweekend al gedaan is met het goede weer. April begint meer en meer iets weg te hebben van een fraaie juni of zelfs juli maand.

Dit brengt wel met zich mee dat we best onze wijnvoorkeuren wat aanpassen aan deze bijna zomerse temperaturen. Of ziet u zich al zitten op uw terras met een glas stevige rode wijn in de blakende middagzon? Neen, dan schakel ik liever over op iets lichtvoetigers, een witte Vinho Verde uit Portugal bijvoorbeeld.

Vinho Verde (bestaat zowel in rood als wit maar we zullen het hier enkel over deze laatste hebben) komt uit de Minho regio in het noordwesten van Portugal. Deze streek grenst aan Spanje (Gallicië) en de Atlantische oceaan. Iets ten zuiden ligt de stad Porto. Vinho Verde betekent letterlijk "groene wijn" maar de benaming heeft in feite (en gelukkig maar) niets met de kleur of de schijn van de wijn te maken. De benaming verwijst eerder naar de jeugdigheid van de wijnen die best binnen enkele jaren na botteling worden geconsumeerd. De Minho regio is onderverdeeld in een 9-tal subregio's (Amarante, Ave, Baião, Basto, Cávado, Lima, Monção e Melgaço, Paiva, Sousa). De wijn die hierna beschreven wordt, komt bijvoorbeeld uit Monção e Melgaço, de meest noordelijke van de negen subregio's. Vinho Verde heeft het DOC (Denominação de Origem Controlada) statuut sinds 1984 maar de eerste wijnreguleringen (afbakening productiezone) dateren reeds van 1908. Overigens wordt hier al sinds oudsher wijn gemaakt want de Romeinse filosoof Seneca en de schrijver Plinius vermeldden in hun geschriften reeds de wijnbouw in deze streek. Bovendien zouden de Vinho Verde wijnen de eerste Portugese wijnen zijn geweest die op enige interesse van de Europese markten konden rekenen. Voor de productie van de witte Vinho Verde zijn een zevental druivensoorten toegestaan waarvan de Alvarinho en de Loureiro de gekendste zijn. De Alvarinho levert slechts matige rendementen op en de wijn heeft een relatief hoge alcoholgraad. De Loureiro is dan weer bijzonder aromatisch en laag in alcohol maar heeft het risico hogere rendementen te produceren. De laatste 5 jaar schommelt de jaarlijkse productie van witte Vinho Verde zo tussen de 40 à 60.000 flessen. Markant feit is wel dat het aantal producenten in 20 jaar tijd meer dan gehalveerd is.

Quinta do Regueiro, Vinho Verde, Alvarinho, Reserva, 2009

Druif: 100% Alvarinho

Kleur: helder licht citroengele kleur, mooie schittering en heel lichtjes sprankelend (wat verdwaalde belletjes bij inschenken)

Geur: bijzonder fris aromatische neus met pompelmoes en groene ananas in de hoofdrol, aangevuld met minerale toetsen (kalk- en leisteen), witte bloemen en een licht vegetale hint (kruisbes, groene asperge)

Smaak: frisse start met opnieuw veel citrus, groene ananas, (onrijpe) mango en granny smith appels, heel lichtjes bruisend gevoel in de mond met een ellenlang aanhoudende aciditeit, tegelijk een volle wijn met veel body en zeker geen lichtgewicht in alcohol (13%), zeer mooie en complexe wijn die multi inzetbaar is (van aperitief tot zomerse salades en vis/schaaldier-gerechten). Wel jong te drinken (binnen 1 à 2 jaar)!

Links bij dit artikel:

Gekocht bij Amor Vini aan net geen 10 euro: www.amorvini.be

Meer info over Vinho Verde: www.vinhoverde.pt

Website producent: www.quintadoregueiro.com

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post178