Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Vlaamse Wijnblogdagen: to bio or not to bio?

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 03 apr, 2011 20:37

Hmmmm, BIO or no BIO? Moeilijk onderwerp deze keer voor de Wijnblogdagen. Ik heb het namelijk niet zo erg voor al dat bio-gedoe. In de supermarkt loop ik meestal straal voorbij het aanbod van bio-groente en -fruit. Niet dat ik iets heb tegen met respect voor de natuur geteelde producten, verre van zelfs. Maar ik vertrouw het label gewoon niet. Wie garandeert dat al die producten ook wel geteeld zijn zoals wordt beweerd? Als je je dan ook nog eens de bedenking maakt dat de bio-producten vaak tot de helft duurder zijn dan springt er toch wel een beetje een naar gevoel in mijn nek.

Met wijn is het net zo! Wat is BIO-wijn? Wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven? Of wordt het bio-label mee verdiend tijdens het productieproces? Beperken we ons tot de wijngaard of duiken we mee in het wijnvat van de meester-wijnmaker? Is bio hetzelfde als "organic"? En wat is het verschil met biodynamische wijn? En met natuurlijke wijn?

Ik heb het gevoel dat alles zo een beetje door elkaar heen loopt en dat slechts weinigen nog de bomen van het bos kunnen onderscheiden. Reden genoeg voor mij om bio niet als criterium te weerhouden voor de selectie van wijn voor in mijn kelder. Wijn moet gewoon lekker zijn, punt uit. En of het dan bio, conventioneel of natuurlijk is, maakt me eigenlijk niet zoveel uit.

Zeker is dat ik geen wijn koop omdat er BIO op de fles staat geschreven. Chardonnays die qua kleur, geur en smaak aanleunen bij appelcider daar bedank ik dus liever voor.

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Bottle Case: http://bottle-case.com

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

Belgian Gourmand: www.belgiangourmand.be

St Etienne's World: http://sdebacker.skynetblogs.be/

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Wine-Itch: http://www.wine-itch.com

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

Dit zijn de thema's die we dit jaar nog aan bod willen laten komen:


- 5 juni: Blind proeven
- 7 augustus: Marlies Dekkers en wijn
- 2 oktober: Wijnhandelaar of supermarkt?
- 4 december: Op bezoek met een fles die je die avond geopend wil: hoe pak je dat aan?

  • Reacties(4)//www.wijnblog.be/#post175