Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Oef, 't zit er op...

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 01 mrt, 2011 01:36

Aan alles komt een einde...zelfs aan een drooglegging van 4 weken.

Eén van mijn beste vrienden had me bijna volkomen gek verklaard en was zo lief om me een dik halfuur geleden er aan te herinneren dat ik klokslag middernacht een fles mocht opentrekken.

Die gedachte was eerder vandaag ook al bij me opgekomen en ik had tegen een collega nog geopperd dat ik misschien wel het glas zou heffen iets na middernacht. En ik had hier nog toevallig een fles wijn uit Israel staan op het aanrecht...

Ik weet niet of u ervaring hebt met wijn uit Israel maar voor mij is het alleszins een primeur. Bovendien heb ik tijdens mijn recente verblijf in Tel Aviv tandenknarsend moeten toezien hoe collega's vrolijk kennis maakten met de lokale wijnen terwijl ik wat wezenloos naar mijn zoveelste glas water zat te staren. En als het ware om een mens te tarten, kwam ik tijdens een wandeling om de haverklap wel een wijnbar tegen.

Over naar de wijn, een Dalton, Red Canaan, 2009, uit de Upper Galilee regio. Israel telt op dit ogenblik een 5-tal wijnregio's en deze van Galilei (onderverdeeld tussen de Golan Heights, Upper en Lower Galilee) zou het beste terroir van het land moeten herbergen.

Kleur: lichtpaars, jeugdig maar met lichte waterrand, semi-transparant

Druif: Cabernet Sauvignon, Merlot, Petite Syrah, aangevuld met wat Syrah en Mourvèdre

Neus: weinig aromatisch met hints van kirsh, zwarte pruim en vlierbes. Kruidige toetsen. Alcoholische impressie.

Smaak: veel drop in de smaakaanzet, zelfs heel veel zwarte, zoutige drop als je het mij vraagt. Overwegend donker fruit zoals pruim, zwarte kers en vlierbessiroop. Weinig tannine maar wel een "hete" afdronk (te alcoholisch). Totale afwezigheid van enig middenpalet en wat bitter afsmakend (druivenpitten). Simplistische en op massaproductie gerichte wijn.

Niet meteen de wijn waar je een maand geheelonthouding mee wenst te bezegelen. Ik denk dat Israel heel wat interessantere wijnen produceert. Hoewel het land reeds in bijbelse tijden wijn produceerde, heb ik het gevoel dat de productie van kwaliteitswijnen nu nog maar begint van de grond te komen. Potentieel zal er wel zijn en met de mentaliteit zit het ook wel snor. In Tel Aviv merkte ik alleszins op dat wijn goed geïntegreerd is in het dagelijkse leven. Het aanbod van lokale wijnen in bars, restaurants, winkels en dergelijke is gevarieerd en ruim voorhanden. Bij mijn weten is wijn uit Israel in onze contreien niet meteen makkelijk te verkrijgen. Als er iemand van jullie weet waar je bij ons Israelische wijnen kunt krijgen dan verneem ik het graag.

Meer info over de producent: http://www.dalton-winery.com/

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post169