Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

3x Beaujolais 2009

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 12 feb, 2011 22:20

Zoals beloofd maak ik van mijn alcoholpauze gebruik om een aantal dingen te posten die hier om een of andere reden nog waren blijven liggen. Zo proefde ik een aantal maanden terug een drietal Beaujolaiswijnen van de oogst 2009. Het millésime 2009 werd zowat overal in Frankrijk op juichkreten onthaald. Voor Beaujolais zou het zelfs om een absoluut superjaar gaan waarbij deze fruitgedreven wijnen ook blijk zouden geven van een meer dan deftig bewaarpotentieel. Toen de najaarscataloog van Colruyt verscheen, heb ik dan ook een drietal flesjes Beaujolais 2009 aangeschaft om eens op de proeftafel te zetten.

Domaine de la Vieille Eglise, Julienas, 2009 (8,5 EUR)

Kleur: intens roodpaars, semi-transparant

Geur: snoepgoedneus met veel zoet bessenfruit (cassis), aarbei, framboos, zoethout en een licht kruidge toets (exotische specerijen)

Smaak: sappig met krokant en licht zurig fruit (kers), frisse en charmante wijn, blijft wel redelijk lang hangen en dus volop bewaarpotentieel (3 à 5 jaar)

Domaine de la Creuze Noir, Saint-Amour, Belle Vue, 2009 (10,5 EUR)

Kleur: intens roodpaars, semi-transparant

Geur: vreemd aandoende neus met zelfs impressies van rode kool (is er hier macération carbonique in het spel?), zure krieken, krijtstof, nat gesteente, bij opwalsen komen meer fruitimpressies los en een hint van viooltjes

Smaak: komt wat schraal over in de aanvangsfase, hints van klein rood fruit (aalbes), veel mineraliteit, vlezig en gespierde afdronk (doet haast denken aan Grenache ipv Gamay)

Château de Fleurie, Fleurie, 2009 (9,95 EUR)

Kleur: donker roodpaars, semi-transparant maar oogt wel het meest geconcentreerd van dit trio

Geur: opnieuw veel snoepgoed hier (cuberdons), framboos, kers en bosbes, bij opwalsen komt wat zoethout bovendrijven

Smaak: veel fruit maar ook een flink bittertje in de finale, heel kirschy aandoend, ook deze wijn heeft een redelijk ferme afdronk en mag dus nog enkele jaartjes de kelder in.

De eerste proefimpressie laten me wat verdeeld achter. Alle wijnen bieden op dit ogenblik weinig instant drinkplezier, nochtans iets wat ik in een Beaujolais hoop terug te vinden. Tegelijkertijd tonen ze wel merkelijk hogere tannineniveaus dan gebruikelijk en zullen ze baat hebben bij minstens 1 à 2 jaar kelderrust. De hamvraag is echter of de fruituitbundigheid zich op een bepaald moment volop zal tonen? Misschien heeft Beaujolais geen absolute topjaren nodig en speelt deze wijn zijn beste muziek in normale jaren waarbij het genereuze fruit primeert op de tanninestructuur?

De dag nadien de wijnen opnieuw uitgebreid besnuffeld en geproefd. De neus van de drie wijnen was meer gesloten en de onderlinge verschillen kwamen minder aan de oppervlakte. Ik kreeg vooral bosvruchten (blauwe bes en cassis) en een lichte kruidigheid in de neus. Enkel bij de Creuze Noir hingen voor het opwalsen nog steeds die kool-achtige aroma's in het glas. Qua smaak kon geen enkel van de drie wijnen me echt bekoren. Ze kwamen stuk voor stuk wat te hard (zelfs schraal) over met veel tannine, hoge mineraliteit maar een tekort aan fruitvulling.

In november ontdekte ik op het wijnsalon in Rijsel wel een aantal exemplaren uit 2009 die me konden bekoren omwille van het fruit. Binnenkort zal ik daar eens een paar flessen van opentrekken en vergelijken met het trio hierboven. Hopelijk valt het verdict dan stukken beter uit.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post167