Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Jeugdsentiment

VariaGeplaatst door pvo 15 jan, 2011 01:19

Ik had er nooit eerder bij stilgestaan - of zelfs maar kunnen vermoeden - dat mijn passie voor wijn plotsklaps tot de herbeleving van een scheut onvervalst jeugdsentiment zou kunnen leiden. Mijn kinderjaren dragen weinig sporen van mythische wijnherinneringen of -ervaringen. Bij ons thuis was wijn gewoon wijn, iets wat occasioneel met eten kon gecombineerd worden. Mijn moeder heb ik tijdens mijn kindertijd bijvoorbeeld nooit weten nippen van een glas uitgelezen Bordeaux of Bourgogne. Als er al iemand wijn dronk dan was het mijn vader en dat doet hij tot nader order gelukkig nog steeds. Maar van een wijnkelder of wijnvoorraad was allerminst sprake. Ik herinner me hoogstens nog de lege karafvormige fles Paul Masson die nog jaren na consumptie als ornament de keukentafel is blijven sieren.

Maar jeugdsentimenten hebben nog tal van andere vormen waaronder zij zich na verloop van een paar decennia plots weer aan kunnen dienen. En deze week was het opeens zover. Op een aantal sites (o.a. www.tijd.be en www.decanter.com) verscheen een artikel dat archeologisch onderzoek de vermoedelijk oudste wijnbedrijvigheid uit de geschiedenis van de mensheid had blootgelegd. Archeologie? Ja, dat was het sleutelwoord dat blijkbaar moest vallen om de jeugdherinneringen te ontdoen van hun dikke laag stof van vergetelheid. Plots herinnerde ik me de kinderlijke ambities die ik ooit koesterde voor de toekomst. Misschien is het iets typisch voor jongens maar wie heeft er nooit van gedroomd om een gevierd piloot, wetenschapper, brandweerman of iets dergelijks te worden? Bij mij was het antwoord op de vraag "Wat wil je later worden?" steevast "Archeoloog". Geschiedenis kon me mateloos boeien maar dan wel op voorwaarde dat het gelinkt was aan de klassieke oudheid (het vroege Midden-Oosten, Egypte, Griekenland, Rome) en niet aan de "saaie" Middeleeuwen, Renaissance of godbetert de Moderne Tijden. Best intrigerend - en tegelijkertijd grappig - om nu te moeten vaststellen dat mijn voorkeur tijdens de studies dan weer heel radicaal uitging naar de recentste geschiedenis. Het feit dat een mens de Berlijnse Muur 'in real time' kon zien vallen tijdens het TV-journaal zal daar ook wel voor iets tussen gezeten hebben.

Maar goed, terug naar de wijn. In Armenië zijn dus blijkbaar sporen gevonden van wijnproductie die dateert van meer dan 6000 jaar geleden. In mijn wijncursussen heb ik inderdaad geleerd dat de kunst van het wijnmaken zijn historische wortels heeft in het Midden-Oosten. Maar dat de mens reeds 6000 jaar geleden in staat was om wijn te produceren, doet toch even duizelen. Ter vergelijking, het Bronstijdperk begint zo ongeveer rond 3000 voor Christus. Slechts eeuwen daarna kwamen we aan het bewerken van ijzer toe. Maar het maken van wijn zou dus zo'n 1000 jaar voor de start van het Bronstijdperk reeds ontdekt zijn! Niet echt verwonderlijk dus dat rond het wijnmaken vaak nog een soort aura van sacraliteit hangt. Deze pre-historische wijnproductie zou plaatsgevonden hebben in bassins waarin de druiven met de voeten geplet werden en daarna via een proces van fermentatie omgezet werd in wat we wijn kunnen noemen. Pre-historisch zegt u? In Portugal bijvoorbeeld wordt soms nog steeds op die manier wijn gemaakt! Onder ritmische gezangen worden daar nog steeds druiven platgetreden in de befaamde "lagares".

Ik ben wel extreem benieuwd welk type druivenras meer dan 6000 jaar terug reeds geoogst werd om wijn mee te maken. Iemand een idee? In de artikels geraken ze niet verder dan vitis vinifera maar daar schiet een mens niet veel mee op. Check maar eens deze link om te weten hoeveel druivensoorten dit kan opleveren. Persoonlijk gok ik op Syrah, of liever één of andere voorouderkloon van deze druif. Er zijn immers veel aanduidingen dat de Syrah-druif zoals we ze nu kennen reeds van oudsher in de Rhône streek zou zijn voorgekomen (zegt de naam Sérine u iets?) en dus niet door de kruisvaarders werd geïmporteerd.

Archeologie en wijn, misschien een leuke combo om eens wat dieper op in te zoomen wanneer ik zelf aan de oude dag toe ben? Of hoe een mens op een of andere manier toch ooit wel weer eens aanknoopt met de dromen van zijn kindertijd?

Meer info over deze archeologische vondst:

http://newsroom.ucla.edu/portal/ucla/chemical-analysis-confirms-discovery-188683.aspx

http://www.decanter.com/news/wine-news/512533/armenian-find-is-world-s-oldest-winery?utm_source=newsletter-120111&utm_medium=email&utm_campaign=newsalert

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post165