Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Wijnblog in Wenen (deel 1)

VerslagenGeplaatst door pvo 22 sep, 2010 01:27

Zoals in een vorig artikel reeds even aangehaald, kreeg ik een tijdje terug de kans om deel te nemen aan een georganiseerde persreis naar Wenen. De reis stond in het teken van 'wijn en design' en bood me een mooie gelegenheid om zowel de stad Wenen als de Oostenrijkse wijnen wat beter te leren kennen. Overigens, dikke proficiat voor de mensen van de toeristische diensten van Wenen en Oostenrijk voor het mooie programma dat ze voor onze groep hadden samengesteld.

Hoe vat je Wenen nu samen na 4 dagen bezoek? Ik probeer het aan de hand van het volgende: een onderdompeling in de Wiener Secession, de lokale Oostenrijkse variant van de Jugendstil (Art Nouveau), een fenomenaal scala aan imposante gebouwen die getuigen van het zeer rijke keizerlijke Habsburger verleden, een open en jonge stad die verrassend veel “vibes” opwekt, een stad die de nadruk weet te leggen op het creëren van ruimte en leefbaarheid door de vele groene oases, en - last but not least – de stad ligt er fantastisch proper bij! Wenen wordt ten onrechte wat veronachtzaamd als bestemming voor city trips. Ik was er reeds een paar keer voor het werk maar kreeg nu pas echt de mogelijkheid om de sfeer van deze stad op te snuiven. En het smaakt naar meer! Overigens, als u mij niet zou geloven, Wenen werd onlangs herbevestigd als meest leefbare stad ter wereld. Persoonlijke noot: dat Brussel in de lijst voorkomt en hoger scoort dan New-York verrast me wel.


Maar goed, mijn focus ligt natuurlijk wel in eerste instantie op wijn, of wat had u gedacht? En dus zal de verslaggeving van mijn reiservaring daar ook fel door gekleurd worden.

Na de check-in in het hotel doken we de stad in voor een eerste verkenning. En omdat de hongerige magen nu eenmaal gestild moesten worden, kwamen we meteen al in aanraking met één van de klassiekers van Wenen: een bezoekje aan "Zum Schwarzen Kameel". Eén van de plaatsen in Wenen waar je aan de lijve kan ondervinden dat sandwiches niet per se het synoniem hoeven te zijn van onze klassieke smos kaas-hesp. Neen, hier tref je een levendige bar-brasserie aan waar originele creaties, wijn en een iewat hippe sfeer elkaar ontmoeten.

Na een bezoek aan de meester-glasblazers van Lobmeyr (er is waarschijnlijk geen enkel paleis in Wenen dat geen lusters of glasservies van dit huis hangen/staan heeft!) trokken we naar de wijnbar Unger & Klein.

Aha! Ten aanval! (excuus voor de kaping, Tuizentfloot!) Een eerste enigma. We kregen er een zeer aromatisch geurend wijntje geserveerd. Wat kon het zijn? Ik dacht aan een blend van Riesling en Muscat. Het bleek de Strablegg Leitner, Eichberg, Gelber Muskateller, 2009 te zijn. Een wijn uit Südsteirmark, een subregio helemaal in het zuiden van Oostenrijk tegen de grens met Slovenië aan. Niks Riesling maar alles Muscat maar wel droog gevinifieerd. Maar wat is die Gelber Muskateller dan? Ik vond het niet typisch Muscat (Alexandrie/Petits Grains) maar eerder iets genre Torrontès. Onze gastheer, Helmuth Unger, hield duidelijk wel van een verrassing! Ik ben er nog steeds niet uit welk type van Muscat we nu precies in het glas kregen. Een opzoeking on-line leverde een op zijn minst indrukwekkende lijst van synoniemen op: http://de.wikipedia.org/wiki/Gelber_Muskateller.

Maar belangrijker, de wijn kon me alleszins bekoren en was zondermeer gemaakt van autochtone druiven. Jong te drinken weliswaar maar heel mooi en elegant van snit. Uiteraard exuberant fruit maar dat heb je met Muscat-getypeerde wijnen.

De tweede wijn die we aangeboden kregen was minder wulps en een stuk steviger van kaliber. De aromatische componenten ruimden plaats voor een meer gestructureerde inhoud. We werden getrakteerd op de Franz Hirtzberger, Smaragd, Riesling, 2005. Droog gevinifieerd maar met restsuiker en gezien de leeftijd zeer mooi uitgerijpt. Een Riesling met klasse zonder meer! Meteen al een ijkpunt dat Oostenrijkse witte wijnen niet meteen in het mandje passen van 'easy-to-drink' wijnen. Zeer mooie wijn met veel rijp fruit en een scheut pétrole in de neus.

Na de leuke ervaring in Unger & Klein togen we hotelwaarts voor een kleine verpozing en opfrissing. 's Avonds stond nog een bezoek aan Weingut Christ op het programma maar daar verneem je meer over in het volgende deel dat exclusief gewijd zal zijn aan de Weense "Huerigen-cultur".

Maar als afsluiter eerst nog dit: Wenen is op 22-24 oktober gaststad voor de European Wine Bloggers Conference! Ik ga nu niet meteen opnieuw het vliegtuig opspringen om de conferentie mee te maken maar het concept en het programma ogen alleszins interessant: http://winebloggersconference.org/europe/

  • Reacties(3)//www.wijnblog.be/#post153