Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Kleine tip

WijnweetjesGeplaatst door pvo 04 sep, 2010 03:25

De zomer maakt stilaan plaats voor de herfst...

Het nieuwe schooljaar is zonet ingezet...

Tijd om de zomerwijntjes aan de kant te schuiven...

Wijnliefhebbers beginnen weer te dromen van stevige rode wijnen die passen met hartige gerechten...

Een lekker glas Bordeaux of Bourgogne bij het eerste haardvuur...

Ja, ja, en haal uw portefeuille maar boven want het seizoen van de wijnsalons zit er aan te komen...

Maar... misschien een kleine tip vooraf... (geheel vrijblijvend en u doet er maar mee wat u zelf wil)

Denk al eens wat u wil drinken in de lente en zomer van 2011!

Traditiegetrouw zullen de Franse wijnen de komende maanden weer in het middelpunt van de belangstelling staan. Dit zal zeker het geval zijn voor het aanbod van de supermarkten (Carrefour, Delhaize, Colruyt, Cora en noem maar op). Ook de gespecialiseerde wijnhandelaar (tenzij deze enkel wijn verkoopt uit pakweg Spanje, Zuid-Afrika, USA enz.) zal hierop inspelen, al dan niet gedwongen door het marketinggeweld van de supermarktketens. En op zich is hier niets verkeerds aan uiteraard.

Maar ik maak mezelf zoëven de bedenking dat we vooral dit te zien zullen krijgen:

- een redelijk groot aanbod van (voorheen onverkocht gebleven?) Bordeaux en Bourgogne uit 2007,

- de nieuwe oogst van 2008 met opnieuw de twee voornoemde regio's in een favorietenrol,

- de eerste witte wijnen uit 2009 (heel wat Franse regio's),

- een klein aanbod van kleinere, generieke appellaties uit Bordeaux en Bourgogne van het nu al mytische jaar 2009.

Vanzelfsprekend zullen hier goede tot excellente wijnen tussen zitten en misschien valt de prijs zelfs nog goed mee ook.

Maar... in de schaduw van al dat gedoe... zullen ook de rode Beaujolais- en Loirewijnen uit 2009 stilaan de markt betreden. En laat dat nu net een fantastisch oogstjaar wezen voor de rode wijnen uit die regio's!

En, laat ons eerlijk zijn, net deze regio's komen nauwelijks aan bod tijdens de herfstcampagnes.

Kijk, mij is het deze zomer pijnlijk duidelijk geworden (zeker in de zalig warme julimaand) dat ik een manifest gebrek heb aan rode wijnen die én goed drinkbaar zijn in de zomer (bij voorkeur aan frisse temperaturen) én een fraai gehalte aan fruit en structuur kunnen bieden.

Het zal u dan ook niet verbazen dat mijn focus dit najaar vooral zal liggen op laatstgenoemde wijngebieden. Vooral omdat ik momenteel welgeteld 0 (ja, nul) flessen liggen heb (in rood) van deze wijnen.

Bovendien leidt de vaststelling dat er een steengoed millessime werd gemaakt niet meteen tot exorbitante prijsstijgingen.

Ik ga nu niet meteen de rayons van de lokale supermarkt leegroven want het aanbod aan kwalitatieve Beaujolais- en Loirewijnen zal waarschijnlijk bedroevend klein zijn. Proeven blijft dus meer dan ooit de boodschap. Maar waarschijnlijk liggen er aangename verrassingen in het verschiet bij de wijnhandelaren en op de Franse wijnsalons (Rijsel, Seclin, etc.).

Eerlijk is eerlijk. Ik heb nu aangegeven waar mijn aandacht vooral naar toe zal gaan bij de komende wijnescapades en ik hoop nu dat jullie me daarmee kunnen helpen. Ik geef ootmoedig toe dat de Beaujolais- en Loirestreek ook voor mij nog voor een groot deel onverkend wijngebied is. Alle tips omtrent goede (daarom niet dure) domeinen die volgens jullie aanbevelingswaardig zijn, ontvang ik graag. Heb je een tip, deel die dan aub met wijnblog.be door een commentaar bij dit artikel te posten. Alvast bedankt!

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post149