Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Tsjechische wijnpuzzel

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 24 aug, 2010 23:44

Wat heeft een mens nodig voor een leuke wijnpuzzel? Twee flessen wijn met etiketten in het Tsjechisch en een open internetlink. Meer moet dat echt niet zijn om een beetje wijnmens voor een tijdje zoet te houden...

Vorig jaar kreeg ik van een buitenlandse collega 2 flessen Tsjechische wijn. Zijn organisatie had net een nieuw beveiligingsprotocol geïmplementeerd en om dit te vieren, werd uitgepakt met een leuk relatiegeschenk: twee flesjes lokale wijn in een verpakking die beveiligd was met een hangslot. Het slot verwees naar het nieuwe protocol dat transacties op een veilige manier kan versleutelen. Omdat hij wist dat ik wel een beetje een wijnfreak ben, had mijn fijne Tsjechische collega een exemplaartje voor me achter de hand gehouden. Ik vertelde hem dat ik ze uitgebreid zou proeven en becommentariëren op de blog. En gisteren vond ik eindelijk eens de tijd om de flessen te lijf te gaan.

Het hangslot bleek niet meteen de moeilijkste hindernis (de sleutel zat onderaan de verpakking vastgeplakt) maar het ontcijferen van het etiket was andere koek. Na 10 minuten aandachtig lezen wist ik van de 2 flessen enkel het oogstjaar (2007), de inhoudsmaat (0,75 l) en het alcoholpercentage (12,5% voor de witte en 12% voor de rode). Verder kon ik me ergens inbeelden dat "suché" droog betekende (beide wijnen zouden dus van het droge type zijn) maar daar hield het ongeveer op. Tenzij uw Tsjechisch beter is dan het mijne en u vlot de vertaling weet van "jakostni vino s privlastkem pozdni sber" (en dan laat ik nog gemakshalve de accenttekens weg).

Laat ik maar beginnen met de witte wijn want daar vind ik op het etiket tenminste nog de referentie naar de website www.galant.cz. Maar meteen volgt al de eerste afknapper want behalve één enkele pagina is de hele site alleen in het Tsjechisch beschikbaar. Dan maar de hele zwik in de Google vertaalrobot gooien. En beetje per beetje lijk ik er in te slagen om het zaakje ontcijferd te krijgen. De druivensoort is Ryzlink Vlassky oftewel Welschriesling (niet te verwarren met de gewone Riesling), een druivenvariant die vaak aangetroffen wordt in de vroegere Oostbloklanden. De wijn komt uit het zuidoostelijk gelegen wijngebied Moravië (in de buurt van de stad Brno) en dan meer specifiek uit het subgebied Mikulov. Verder kon ik ook achterhalen dat het ging om kwaliteitswijn (jakostni vino) met speciaal kenmerk (vino s privlaskem) van late oogst (pozdni sber). Blijkbaar wordt in de Tsjechische Republiek een systeem gehanteerd dat veel weg heeft van de wijnreglementering in Duitsland. De "pozdni sber" zou dan wel eens kunnen overeenkomen met het Duitse Spätlese. En zo is het grootste gedeelte van dit wijnmysterie ontrafeld en kan ik een proefnota opstellen.

Vinarsti Galant, Ryzlink Vlassky, 2007

Kleur: zeer lichtgeel, met vage groene reflectie, mooie schittering

Geur: weinig aromatische neus, wat lindebloesem, een beetje kruidigheid (laurier), honing, licht mineralig (nat gesteente, krijtstof) en ook wat gistige aroma's.

Smaak: impressie van honingmeloen, thee en wat witte steenvruchten (perzik), de zuren komen slechts op het einde wat doorzetten maar kunnen niet verhinderen dat deze wijn wat eentonig en simplistisch overkomt, niet meteen mijn ding. Doet me te veel denken aan Franse tafelwijnen genre Mommessin.

Over naar de rode wijn waar we nu toch al iets meer van afweten want een aantal identieke vermeldingen zijn ook hier terug te vinden op het etiket. Het gaat ook over een kwaliteitswijn van het late oogst type en hij komt ook uit Moravië. Wel is er ditmaal sprake van een andere subregio: Slovacko. En de druivensoort? Wel, die staat netjes op het etiket vermeld, namelijk Neronet. Nero watte? Juist, Neronet, maar geen paniek, ik had er ook nog niet eerder van gehoord. Het blijkt wel een boeiende druif te zijn. Ze werd in 1965 voor het eerst gecultiveerd aan de Mendel universiteit te Brno (toen nog Tsjechoslowakije) door ene professor Vilem Kraus. De druif is een kruising van Sint Laurent, (Blauer) Portugieser en Alibernet. Deze laatste druif is zelf een kruising van Alicante Bouschet en Cabernet Sauvignon. En hier wordt het echt interessant want ik dacht dat Alicante B. zowat de enige blauwe druif was waarvan niet alleen de schil maar ook het vruchtvlees donker gekleurd was. Blijkbaar is dit ook het geval voor deze Neronet. Verder valt op dat twee van de drie ouders van deze druif geen onbekende zullen zijn voor liefhebbers van Oostenrijkse rode wijnen.

Cebav, Neronet, 2007

Kleur: donker robijnrood tot paarsachtig, semi transparant

Geur: zeer mooie neus met veel zoet zwart fruit (kers, vlierbes, blauwe bes en braam), exotische specerijen zoals zoethout, kruidnagel en steranijs, kreupelhout en een florale toets (violet).

Smaak: krokant en sappig fruit (kers, zwarte woudvruchten), licht vegetale toets (paprika), kruidige smaakimpressie, zeer droogtrekkende wijn met een flink bittere (ietsje te veel naar mijn smaak) finale. Wel verrassende en mooi gemaakte wijn.

Ik denk dat dit de eerste keer was dat ik Tsjechische wijnen dronk en vooral de rode wijn heeft me weer een hoop wijnkennis en -plezier bijgebracht.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post148