Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Bordeaux 2005 revisited: deel V

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 10 aug, 2010 22:43

Slecht weer vandaag en mijn echtgenote is met onze zoon het Boudewijnpark gaan onveilig maken. Een ideale setting dus om toch maar eens het bureel op te ruimen en nog wat achtergebleven dozen van de verhuis van vorig jaar uit te pakken. Zo kwam ik totaal onverhoopt nog een proefnota tegen die ik maanden terug neerpende voor een artikeltje uit de reeks "Bordeaux 2005 revisited".

Overigens valt het me nu pas op dat ik geen enkel nieuw stukje voor de reeks meer toevoegde sinds vorig jaar. Hoog tijd dus om dit even recht te zetten!

Een van de laatste losse flessen uit de reeks die ik destijds uit de Collishop cataloog van Colruyt bestelde, was Château Paloumey, een Cru Bourgeois (Supérieur) uit de Haut-Médoc. Op het einde van de 19e eeuw genoot dit domein een hoog aanzien maar tegen 1950 was het verval ingetreden als gevolg van de phylloxeraplaag en de impact van de oorlogsjaren. In 1989 gaat Martine Cazeneuve de uitdaging aan om dit domein weer tot leven te wekken. De uitdaging is niet min: er zijn geen wijnstokken meer, geen chais of andere gebouwen geschikt voor de exploitatie van een wijnbedrijf... En dan plots promoveert Ch. Paloumey tot Cru Bourgeois Supérieur in 2003, minder dan 15 jaar na het aantreden van de nieuwe eigenaar. Een stevige prestatie! Het domein ligt ter hoogte van Ludon-Médoc tussen Blanquefort en Margaux. De jaargang 2005 is samengesteld uit 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot en 5% Cabernet Franc.

In het glas krijgen we een sombere en paarsrode wijn die zo goed als ondoorzichtig is. Een redelijk gesloten neus met vooral donker fruit (pruim, braam) en kreupelhout. Verrassende smaakaanzet met veel fruit en een redelijk hoge acidititeit. Duidelijk op hout gelagerd maar mooi gedoseerd. Evenwichtige wijn die al redelijk versmolten aanvoelt en wat lengte in de afdronk mist. Bij opwalsen komen wat lichte bloemige aroma's (violet) aanzetten en word ik zowaar een zweempje zoet(ekoek) gewaar. Met zijn 11,40 euro is dit correct geprijsd maar misschien net geen kandidaat voor in mijn kelder. Deze wijn heeft wel het nadeel dat hij in chronologie van artikels volgt op de l'Oratoire de Chasse Spleen die op krek hetzelfde prijsniveau zit en me volop wist te overtuigen.

Overigens nog een kleine tip voor liefhebbers van Bordeaux. Aanstaande vrijdag (13/8) gaat de derde editie van Aper'eau door, een reeks van zomerse openlucht aperitiefevents aan de Antwerpse Scheldekaaien. De derde editie gaat door aan het Willemdok op het Eilandje. Liefhebbers kunnen er in het paviljoen van de Bordeauxwijnen terecht voor de degustatie van een aantal Bordeauxwijnen uit de "Coup de Coeurs 2009" reeks terwijl het zomerse gevoel aangewakkerd wordt door lounge muziek, fotoshoots, DJ sets enzomeer. Meer info en tal van sfeerfoto's op www.apereau.be.

Eerdere artikels uit deze reeks:

Bordeaux 2005 revisited: deel I

Bordeaux 2005 revisited: deel II

Bordeaux 2005 revisited: deel III

Bordeaux 2005 revisited: deel IV

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post147