Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Vakantie in Toscane: deel 4

VerslagenGeplaatst door pvo 13 jun, 2010 22:05

De voorlaatste dag van ons weekje verblijf in Toscane stond nog een bezoekje gepland aan één van de meest charmante stadjes uit de regio: San Gimignano. Eigenlijk is dit een soort middeleeuwse miniatuurversie van New-York met woontorens die wat weg hebben van de moderne wolkenkrabbers. Ooit werd het stadsbeeld er volledig door gedomineerd en ook nu laten ze nog een overweldigende indruk na. Deze woontorens werden destijds door de begoede families opgetrokken vanuit het oogpunt van een soort sociale woningbouw avant la lettre. Uiteraard speelden ook prestige en praalzucht (de mijne is toch hoger dan die van jou) een belangrijke rol bij het neerplanten van deze kolossen. Er blijven er nog een stuk of 13 van over en ze geven de stad een bijzonder uniek uitzicht. Bovendien zijn een aantal van die torens aan de gevels begroeid met allerlei planten die zich in de lente met fraaie bloemen tooien.

Los van die torens is San Gimignano ook zo meer dan een bezoekje waard. Het middeleeuwse karakter is er veel intacter gebleven dan bijvoorbeeld in Siena en het totaalbeeld oogt fraaier en authentieker dan het historische centrum van Montalcino. De stad werd in 1990 opgenomen in de lijst van werelderfgoed van de Unesco en dat is zonder meer oververdiend. Het stadje is nagenoeg volledig autovrij en leent zich perfect voor een verkenning te voet.

Tot afgrijzen van zoon- en vrouwlief besloot ik me overigens gastronomisch volledig onder te dompelen en veroberde ik 's middags een bord 'trippa alla fiorentina', gaargekookte pensen in een coulis van tomaat, ui, wortel en selder. Voer voor durvers en heel typisch Toscaans eten dat vroeger vooral voor de arme bevolkingsgroepen dagelijkse kost was.

San Gimignano is echter ook gekend voor zijn wijn en dan meer bepaald de Vernaccia di San Gimignano. Geen illustere en dure rode wijn zoals de Brunello di Montalcino maar een droge en bijna steeds democratisch geprijsde witte wijn die zowel als aperitief of als maaltijdbegeleider kan gebruikt worden. Het zal dan ook geen verwondering wekken dat ik eerder die week reeds een fles had meegegraaid uit de supermarkt om in alle rust even te degusteren.

Teruzzi & Puthod, Vernaccia di San Gimignano, 2009

Toen ik vandaag wat informatie over het domein wou bijeensprokkelen, schrok ik me bijna een hoedje. Je verwacht onder www.teruzzieputhod.it namelijk de webstek van het domein aan te treffen en niet deze van Campari. Teruzzi & Puthod blijkt echter in 2005 aangekocht te zijn door de Gruppo Campari. Ik wist hoegenaamd niet dat de industriële groep rond het merk Campari ook een behoorlijke portefeuille aan wijndomeinen heeft weten bijeen te rapen. Opmerkelijk, want in het gamma komt onder meer Chinese wijn(Catai) voor en in Brazilië (!) geproduceerde Liebfraumilch. Reeds voor de overname door de Campari groep was Teruzzi & Puthod het belangrijkste wijnbedrijf in de omgeving van San Gimignano (1,2 miljoen flessen!).

Kleur: zeer lichte, maangele kleur met mooie schittering

Druif: 100% Vernaccia

Geur: druivige geuraanzet (Muscat druiven maar dan de niet-zoete versie), witte bloesems, honing, lichtjes rokerig/mineralig. Na lang zoeken kon ik er op komen maar ik meende ook iets als zuurdesembrood te ontwaren.

Smaak: zeer droge wijn met fris citrusgehalte (pompelmoes), groene ananas en nog niet rijpe perzik. Strakke maar korte finale maar de citrustoetsen blijven wel in de binnenkant van de wangen hangen. Uitstekend als aperitief wanneer de temperaturen wat zomers worden maar kan ook perfect een portie schaaldieren aan. De - naar het schijnt - voor Vernaccia typerende aroma's van amandelen ben ik dan weer niet tegen gekomen.

Website domein: www.teruzzieputhod.com (link naar domein, niet naar Campari)

Gekocht aan 7,70 euro, hetgeen als een correcte prijs aanvoelt voor deze wijn. Behoort hiermee toch wel al tot de duurdere Vernaccia's.

Bij collega-wijnblogger Disaster vond ik enige tijd terug een leuk artikel over een vergelijkende degustatie van een aantal Italiaanse wijnen. In 'flights' van telkens drie wijnen werden een aantal exemplaren van Poderi del Paradiso tegen andere wijnen geplaatst (en niet van de minste). De proever vond de wijnen van Paradiso meestal de beste (ofwel de beste 'tout court' ofwel in verhouding prijs/kwaliteit). Laat Poderi del Paradiso nu net in San Gimignano gelegen zijn en laat ik daar nu net op vakantie vertoeven. Helaas geen antwoord op mijn mailtje gekregen (dus een bezoek op het domein zat er niet meteen in) en dan maar mijn lusten moeten botvieren in hun verkooppunt in de stad. Ik proefde er onder andere de Paterno II en de Chianti. In de koffer staken tussen de vuile was en de handdoeken ook een fles Patterno II, 2006 en een fles Saxa Calida, 2007. Mijn handen jeuken al om deze flessen te lijf te gaan.

  • Reacties(2)//www.wijnblog.be/#post142