Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

De Toren, Fusion V, 2001

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 08 sep, 2007 22:40

De Fusion V uit 2001 die we gisteren openden, komt uit de Zuidafrikaanse wijnregio Stellenbosch. Het wijndomein De Toren betrad in feite nog maar recent de wijnarena want hun eerste oogstjaar was 1999. Fusion V verwijst naar de assemblage van de druiven waarvan de wijn gemaakt is, een klassieke "Bordelese" mix van Cabernet Sauvignon (57%), Malbec en Merlot (elk 14%), Cabernet Franc (11%) en Petit Verdot (4%). Het is de topwijn van dit domein.

Blog Image

De kleur van de wijn in je glas doet al bijna duizelen: donkerpaars tot bijna inktzwart, intens en quasi ondoorzichtig. De neus is zeer complex en bevat veel lagen. Eerst is er de dominantie van zwart fruit (cassis), cederhout, zoethout en grafiet (potloodvulsel). Daarna komen nog tal van andere aroma's zoals pruim, fijne specerijen, zachte peper en een rokerige toets van gebraad. In de smaak opnieuw massief veel zwart fruit en heel fijne, getoaste eik. De afdronk is lang en de wijn geeft een warme gloed in de mond (alcoholgehalte van 14,5%).

Dit is een topper van een wijn die eerder doet denken aan een grote Franse Bordeauxblend dan aan een zogenaamde nieuwe wereldwijn. De grote kracht van deze wijn schuilt volgens mij in de meerwaarde die de assemblage kan bieden door de toevoeging van een groot gehalte Malbec. De wijn is nu reeds mooi versmolten maar kan gerust ook nog een paar jaren kelderrust verdragen.

Nog te vermelden valt tenslotte dat de etikettering van deze wijn mag gezien worden als een schoolvoorbeeld van hoe het zou moeten zijn. Het rugetiket vermeldt werkelijk alle nuttige informatie die de wijnleek of geboeide amateur zou kunnen interesseren. Een scherp contrast met de povere informatie die de duurgeprijsde topkastelen uit de Bordeaux ons voorschotelen!

Blog Image

Meer info over de producent: www.de-toren.com. Invoerder in België is Matthys Wijnimport uit Brugge: www.matthys-wines.be.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post13