Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Winelife Magazine

WijninfoGeplaatst door pvo 12 feb, 2010 23:54

Enkele weken terug zag ik tijdens een zaterdagse boodschappentocht in de plaatselijke supermarkt iets nieuws liggen in de rayon van de tijdschriften. Een in avondkledij uitgedoste Barack Obama stak me quasi uitnodigend een glas wijn toe vanop de cover van een tijdschrift. Het bleek het gloednieuwe nummer te zijn van een mij onbekend wijntijdschrift: Winelife Magazine. Ik besloot dat een uitnodiging van de president van de Verenigde Staten maar beter niet genegeerd wordt en nam het exemplaar voor verdere exploratie mee naar huis.

Winelife Magazine blijkt een piepjong - en dus ook nagelnieuw - Nederlands wijntijdschrift te zijn dat 2-maandelijks verschijnt in een oplage van 40.000 exemplaren. Ik heb de februari-maart editie inmiddels helemaal uit en vond het geen slecht idee om mijn bevindingen even met jullie te delen.

Gezien de origine van het tijdschrift uiteraard ook een Nederlandse redactie met - wat een wonder in de door mannen gedomineerde wijnwereld - een vrouwelijke hoofdredactrice. Tot spijt van wie het benijdt, is het ook te merken in de schrijfstijl en inhoud van het blad. Kijk, ik wil geen polemiek starten maar het Poldermodel druipt er zo een beetje van af. Het tijdschrift is doorspekt met ons vreemde woorden of uitdrukkingen (wat dacht je van woorden als "retelekker", "koebrochette", culinair hoogstampje" en "wijnoloog") die oerhollands in de oren klinken. Verder helaas ook een aantal columns die me een iewat bedroevende indruk nalieten en soms slechts heel marginaal nog iets met wijn te maken hadden. Maar het ergst van al vind ik nog dat het allemaal wat te vrijblijvend en te oppervlakkig blijft. Bijwijlen had ik echt het gevoel dat ik een exemplaar van De Morgen Magazine (speciale bijlage bij de zaterdagkrant) aan het doorbladeren was en niet een gespecialiseerd wijntijdschrift. Echt zonde!

Het blad lijkt me gericht te zijn op een behoorlijk koopkrachtig maar minder met wijn vertrouwd publiek en focust zich niet (genoeg) op de gepassioneerde wijnliefhebber. Jammer is ook dat het tijdschrift zich exclusief wendt tot de Nederlandse lezers (van alle besproken wijnen enkel referenties bij Nederlandse wijnhandels) terwijl het ook bij ons in de rekken ligt.

Is het dan een totale miskleun? Neen, zover wil ik zeker niet gaan. Het blad scoort naar mijn gevoel wel goed met de (wijn)reisreportages over Australië, Chili, Libanon, Barcelona en Tirol die ik in het nummer aantrof. Verder is het tijdschrift ook meer dan behoorlijk verzorgd qua layout (sober maar zeer degelijk en aangenaam om lezen) en zetwerk (geen taalfouten en geen verkeerd geplaatste of weggevallen rubrieken en dergelijke).

Bij het tijdschrift hoort ook een website: www.winelifemagazine.nl. Een duidelijke en overzichtelijke website overigens die mee is met zijn tijd en heel erg de Web 2.0-stijl belichaamt. Je vindt er veel en heldere informatie over de abonneeservice, advertentiemogelijkheden, redactieteam en uitgangspunten van het tijdschrift. Helaas is men dan wel weer bijzonder karig met de informatie over de inhoud van het meest recente nummer (geen teaser om je naar de krantenwinkel te doen hollen) en is er slechts een schematische weergave van wat je mag verwachten in het blad zelf. Maar helemaal "not done" vind ik de wijnshop waar je flessen kan bestellen. Het commercieel aanbod van wijn lijkt me moeilijk te rijmen met de onafhankelijke berichtgeving die van een wijntijdschrift moet uitgaan.

Net zoals in het echte leven blijkt de Obama van op de cover ook maar een gewone mens te zijn en geen uit de hemel neergedaalde halfgod.

  • Reacties(4)//www.wijnblog.be/#post127