Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Vlaamse Wijnblogdagen: de letter V

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 06 feb, 2010 01:03

Ik was vandaag goed geluimd. Ik kon (ondanks een beginnende keelontsteking) op het werk een aantal zaken afronden zodat ik met een goed gevoel het weekend in ging. Eenmaal thuisgekomen kon ik ook het nachtelijke opzoekingswerk van de voorbije week consolideren en een weekje vakantie in Toscane vastleggen voor ons gezinnetje. Vakantiewoning (nota bene op een uitgestrekt wijndomein van 650 ha in de buurt van Siena), vluchten en huurauto, alles netjes gereserveerd via internet. En nu maar aftellen naar eind mei…

En omdat de agenda voor morgen al behoorlijk gevuld is, besloot ik ook om maar meteen mijn artikel te schrijven voor de Vlaamse Wijnblogdagen. We beginnen namelijk een nieuwe reeks die telkens in het teken zal staan van één van de letters van het alfabet. Iedereen is vrij om om het even welk wijnonderwerp aan te snijden, zolang het maar gekoppeld is aan de vooraf geselecteerde letter. Voor het eerste artikel in de reeks werd beslist om de letter V (van Vlaamse Wijnbloggers?) te gebruiken. Hmm, dat opent natuurlijk een leuk gamma aan mogelijke thema’s zoals vendange verte, verdejo, vega sicilia, vacquéras, vino nobile, vintage port en ga zo maar door. Maar ik had me al een tijdje geleden voorgenomen om het te hebben over “vieilles vignes”. Het is een vermelding die je occasioneel wel eens op een fles wijn tegenkomt maar die voor de rest baadt in een waas van onduidelijkheid. Er blijkt overigens geen specifieke reglementering rond te bestaan en dus kan geen mens met zekerheid zeggen hoe oud de druivenstokken moeten zijn vooraleer deze zich met het label “vieilles vignes” mogen tooien.

Eheu, me miserum! In plaats van meteen aan mijn artikel te schrijven, besloot ik even de sites van mijn mede-bloggers af te surfen omdat ik enige achterstand heb opgelopen met het lezen van hun recente posts. Toen ik even halt hield bij Wijnkennis bemerkte ik tot mijn afgrijzen dat Wim op hetzelfde idee was gekomen en zijn artikel reeds netjes op de site gepost stond. Wat nu? Toch maar doorzetten? Pfff, dat lijkt weinig zin te hebben want ik ben het roerend eens met Wim dat het label “vieilles vignes” met de nodige argwaan moet benaderd worden en vaak een goedkoop marketing instrument is.

Foto schaamteloos gepikt van www.wijnkennis.be

Een backup plan dan maar. Een beetje wijnschrijver zal je moeilijk betrappen met een glas water voor de neus bij het redigeren van een blogpost over wijn. Dat geldt ook voor mij en ik had eerder op de avond een witte Siciliaan ontkurkt om het schrijven mee te begeleiden. Hmm, even zien, Verdelicia staat er in het groot op de fles. Verhip, begint met een V en kan dus perfect voor deze blogpost gebruikt worden.

Er zit bovendien een leuk verhaal aan de fles vast. Een paar maanden geleden bezocht ik samen met een vriend het Megavino wijnsalon in Brussel. Onze focus ging vooral uit naar wijnen van Sicilië en Portugal. De wijnen uit deze gebieden waren goed vertegenwoordigd op het salon en onze wijnkennis van deze regio’s kon gerust met een flink stuk gatenkaas vergeleken worden. Op één van de standen kwamen we in contact met de bijzonder sympathieke Clemente Funaro van de Azienda Vinicola Funaro. Kijk, dat is nu net wat wijn zo uitermate plezant maakt. Wanneer je een basiskennis over wijn combineert met een oprechte interesse voor het product van de wijnbouwer, valt de tijd stil en ontspint zich een hartelijk en open gesprek gecombineerd met een kennismaking van het bedrijf en de wijnen die er gemaakt worden. Na meer dan een halfuur wisten we ons uiteindelijk te ontworstelen aan de gezelligheid en gastvrijheid van Clemente. Het feit dat “brother-in-arms” Filip dit jaar een reis plant naar Sicilië verhoogde nog de genegenheid van de gesprekken. Gevraagd naar onze indrukken van de geproefde wijnen antwoorden we spontaan dat in rood de Omnis (gemaakt van Nero d’Avola) ons bijzonder wist te charmeren en dat we in wit lovende kritieken hadden voor de Verdelicia (Inzolia/Chardonnay). Wisten wij veel dat Clemente van het ene op het andere moment ons van beide wijnen elk een fles mee naar huis zou geven als geschenk en aandenken voor de leuke babbel. Laat het nu maar eens duidelijk zijn dat voor heel veel wijnbouwers de “commercie” niet voor al de rest komt! Uiteraard hopen de mensen om hun wijn verkocht te krijgen en zich aldus van een inkomen te verzekeren maar dat ze – zoals sommige wijnbaronnen uit Bordeaux – met dollartekens in de ogen lopen, is een kwakkel van jewelste. Ook voor de producent geldt het adagium dat wijn in de eerste plaats mensen samen brengt en plezier moet verschaffen.

Enfin, terug naar onze Verdelicia. Het domein Funaro is eigenlijk nog piepjong te noemen. Hun verhaal start omzeggens in 2003 en de wingerds van dit familiedomein liggen in de provincie Trapani, in het westen van Sicilië (de tip van de voetbalschoen). De betrachting van de drie Funaro broers: kwaliteitswijnen maken van de eigen wijnstokken en met een uitgesproken Siciliaans karakter. De drie Funaro broers zijn de derde generatie wijnbouwers op het domein en voorheen werden de druiven waarschijnlijk naar de lokale coöperatieve afgevoerd voor de uiteindelijke vinificatie. Nu worden de wijnen zelf gebotteld en in twee gamma’s op de markt gebracht, een basislijn, Gatto genaamd en een boetieklijn waar ook de Verdelicia deel van uitmaakt. Alle wijnen vallen onder de herkomstbenaming IGT Sicilia. Wat de Verdelicia interessant maakt is de combinatie tussen authenticiteit (50% Inzolia) en herkenbaarheid (50% Chardonnay). De Inzolia is een inheemse druivensoort die reeds van oudsher in Sicilië wordt verbouwd en goed bestand is tegen het vaak gortdroge klimaat. Hier wordt ze dus gecombineerd met Chardonnay om een meer internationaal herkenbare wijnstijl op te leveren. In het glas brengt dit een zeer droge wijn voort met duidelijk autochtone kenmerken: kruidig (harsachtig), mineralig en zelfs ziltig (dit laatste vooral in de smaak). De Chardonnay zorgt voor meer ronde toetsen (boter, nootjes, geroosterd brood) en fruitkarakter. De combinatie van de twee druiven zorgt hier duidelijk voor een win-win situatie. Nog geen topwijn maar wel een hoop potentieel. En dat brengt me terug naar het oorspronkelijke uitgangspunt: vieilles vignes. Ik ben benieuwd wat deze wijn kan bieden wanneer de wijnstokken pakweg een gemiddelde leeftijd van 50 jaar zouden overschrijden en dan misschien zelfs een lichte elevage op hout zou kunnen verdragen.


Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Ik wil wijn: www.ikwilwijn.be

Wijnkennis: www.wijnkennis.be

Foodfan: http://culinair-atelier.skynetblogs.be

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

The Orbis of Wine: www.theorbisofwine.be

Winetasting: www.winetasting.be

St Etienne’s World: http://sdebacker.skynetblogs.be

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Wine-Itch: http://www.wine-itch.com

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

  • Reacties(3)//www.wijnblog.be/#post126