Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Speelse Elzasser

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 30 jan, 2010 02:12

Snel nog even een kleine degustatienota posten.

Ik kreeg op het werk een fles Domaine Spielmann, Altenberg de Bergheim, Gewürztraminer uit 1995 toegestopt. De collega's hebben de gewoonte om rond Kerstmis voor elkaar een kleinigheid te zoeken. Het lot bepaalt vervolgens aan welke collega je iets mag geven en de waarde wordt bewust laag gehouden. Het is tenslotte de geste die telt. Ik viel dit jaar echter bijzonder goed in de prijzen want een Alsace Grand Cru kan je moeilijk een "kleinigheidje" noemen. Ik heb zelf al een flink stuk van de Route du Vin afgepikkeld bij de Elzassers en ken dus het wijngebied wel zo'n beetje.

Enfin, ik was dan ook nogal nieuwsgierig om te weten hoe deze fles de tand des tijds heeft doorstaan. Zeg nu zelf, 15 jaar is niet niks voor een witte wijn.

De kleur in het glas bezorgde me al een eerste verrassing: licht citroengeel van aard en met een bijzonder mooie fonkeling. Aan de kleur kon je alvast niet vermoeden dat dit een wijn uit 1995 was.

In de neus kwam de Gewürztraminer al direct zijn visitekaartje afgeven met de typische aroma's van rozenblaadjes en kruiden. Maar dan kwam verrassing nummer twee aangerold: toetsen van (acacia)honing, geconfijt fruit en dan vooral abrikoos. Ja, een mens zou spontaan aan Sauternes beginnen denken! Opnieuw zeer levendig en jeugdig. Geen mens die kan vermoeden dat deze wijn reeds 15 jaar op de teller heeft staan. Ik bewaarde de helft van de fles voor later en een paar dagen verder begin je toch ook andere aroma's waar te nemen. De jeugdigheid heeft wat moeten inboeten en heeft plaats gemaakt voor een meer Elzasachtig patroon: lichte rokerigheid, nog altijd wat rozenblaadjes maar nu meer in reductieve vorm, kruiden en wat mineraliteit die komt boven drijven.

In de smaak zetten de geuraroma's zich stevig door. Ook nu weer volop kruiden maar ook honing en opvallend veel fruit die aan Sauternes doet denken (abrikoos, ananas). Ware het niet dat het om een droge wijn gaat (overigens het enige wat zijn leeftijd wat verraadt, is dat hij niet zo "vettig" overkomt zoals de meeste Gewürztraminers uit de Elzas gewoonlijk doen) maar een mens zou zich danig kunnen vergissen op een blindproeverij. Ik mag er niet aan denken: een Elzas Gewürz met een Sauternes verwarren! Als je dan bedenkt dat het weelderige "liquoreux"-gehalte van een Sauternes met de ouderdom ook wel wat slijt...

Heel tevreden dat ik deze fles mocht krijgen! Niet enkel een mooie wijn (ik kan er nog altijd niet aan uit hoe deze wijn er in slaagt om na 15 jaar nog zo jong over te komen) maar vooral weer veel bijgeleerd.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post125