Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Mijmeren over 2009

WijnweetjesGeplaatst door pvo 29 dec, 2009 01:49

Nu het jaar echt op zijn laatste benen loopt, mag een mens al eens mijmerend achterom kijken. Niet dat ik als een oude grijsaard met een glas wijn in de hand naar het haardvuur zit te staren onderwijl wat wijnfeiten debiterend. Neen, ik had gewoon even zin om een aantal dingen op te lijsten die me dit jaar zijn bijgebleven. Een top 10 die er geen is want de volgorde is puur lukraak gekozen. En het gaat al helemaal niet om de 10 meest belangrijke wijnfeiten van het jaar maar gewoon om zaken die bij mij ergens zijn blijven hangen. Zo subjectief als de pest dus maar uiteindelijk is deze blog wel mijn venster op de wijnwereld en hoef ik me absoluut niet in te houden om de persoonlijke toer op te gaan, niet?

1. Bosbranden in Australië

Ieder jaar zijn ze er weer, die verwoestende bosbranden. In Europa doemen ze op in juli en augustus maar Down Under krijgen ze er al van langs in januari en februari. Bij ons waart de vriezeman dan nog rond maar bij de Aussies is het dan volop zomer. Begin februari werd de deelstaat Victoria geteisterd door extreme hitte (tot 48°) en bosbranden. Bovenop het menselijk leed (meer dan 200 mensen lieten het leven) werd ook aanzienlijke schade opgetekend in de wijngaarden van de Yarra Valley. Een paar wijnbedrijven ging zelfs volledig in de vlammen op. In totaal werd zo'n 5% van de wijngaarden in de Yarra Valley vernield of beschadigd door het vuur. De productie in 2009 werd herleid tot de helft van wat gewoonlijk geoogst wordt.

2. Nieuwe wereldwijnen minder hip?

Ik vind dat het tegenwoordig een beetje stil is geworden rond de wijnen uit de zogenaamde Nieuwe Wereldlanden (USA, Australië en Nieuw-Zeeland, Zuidamerikaanse landen, Zuid-Afrika, ...) en dat verrast me geweldig. De euro-dollar verhouding evolueert al jaren in ons voordeel maar toch merken we weinig impact op de wijnen die in de dollargevoelige landen geproduceerd worden. Je zou toch mogen verwachten dat deze qua prijszetting een interessante marktpositie weten uit te bouwen? Maar het aanbod veert nergens op naar mijn gevoel. De wijnsterren van een paar jaren terug lijken ook minder fel te schitteren; wie loopt nog warm voor wijnen uit Chili of Bulgarije? Er was ooit een tijd dat de kartons niet snel genoeg aangesleept konden worden. Of is het omdat de "klassieke" wijnlanden, met Spanje voorop, van zich laten spreken (en een aantal mooie oogstjaren kenden) dat de rest wat in de vergeethoek gedrukt wordt?

3. Crisis (maar nog niet in België)

In diverse artikels las ik dat de Belgische wijnhandels nog niet meteen de impact van de crisis lijken te voelen. De Belg koopt niet minder wijn maar verandert wel de focus. We drinken meer thuis en dus minder op restaurant (maar die tendens is niet echt nieuw te noemen). Ook lijken we sneller geneigd om de duurdere wijnen in te ruilen voor een scherper geprijsd alternatief. Maar de eindejaarsverkopen van mousserende wijnen in de supermarkten tonen aan dat we voorlopig zeker niet beknibbelen op het wijnbudget.

4. Help uw (wijn)reputatie om zeep: Frankrijk

Ik heb medelijden met de Fransen. Stel u voor dat die verwaande smurf van een Sarkozy hier de lakens uit zou delen. Ik moest al niet hebben van de man toen hij nog minister van binnenlandse zaken was (herinner u de rellen in Parijs in 2005) maar als president doet hij er nog wat schepjes bovenop. Ik heb niets tegen asceten en geheelonthouders maar ze moeten hun "way of life" niet aan anderen opdringen. Frankrijk is nog steeds het belangrijkste referentieland op gebied van wijn. En wat doet de overheid? Via de zogenaamde "Loi Evin" probeert men de consumptie van alcohol in te tomen. Niks mis mee, maar als dit betekent dat ook geen wijn meer geproefd kan worden in de degustatieruimte van de wijnproducent of op een wijnsalon dan haak ik af. Nog krasser, er mag zelfs geen reclame voor wijn meer worden gemaakt. En om de wijnbouwers nog wat meer te ontmoedigen kwam de Sarkozy kliek enkele weken later op de proppen met een studie waarbij de consumptie van wijn (zelfs in matige vorm!) de kansen op de ontwikkeling van kanker sterk zouden doen toenemen. Dit terwijl vroegere studies (buiten Frankrijk) net leken uit te wijzen dat de matige consumptie van rode wijn eerder een heilzaam effect zou hebben. Ondertussen moeten de Franse wijnen op de wereldmarkt opboksen tegen de scherpe concurrentie van andere wijnproducerende landen en stoten ze nu in eigen land op de regelrechte obstructie van de plaatselijke overheidsdiensten. Niet te verwonderen dat een aantal wijnbouwers er stilaan radeloos bij wordt. De wet raakte uiteindelijk niet door de Franse Senaat maar de reputatieschade blijft wel een feit.

5. Help uw (wijn)reputatie om zeep: Brunellogate

Niet alleen Frankrijk slaagt er in om zijn reputatie ernstige schade toe te brengen. Ook in Italië kunnen ze er wat van, kijk maar naar het Brunelloschandaal dat in april plots aan de oppervlakte kwam. Waarover gaat het? In april nam de overheid honderdduizenden flessen Brunello van topproducenten in beslag (ondermeer Antinori, Frescobaldi, Castello Banfi, Casanova di Neri) en schorste ze de verkoop van de 2003 oogst. De reden: er zouden niet inheemse druiven (Merlot, Cabernet) aan de wijn toegevoegd zijn terwijl de wet voorschrijft dat de wijnen uit 100% Sangiovese moeten vervaardigd zijn. Vooral de timing van de actie roept vraagtekens op, net bij de start van Vinitaly, Italië's belangrijkste professionele wijnbeurs. Kijk, de producenten moeten natuurlijk de geldende regels van de DOCG volgen maar er mag van een mug geen olifant gemaakt worden. Inmiddels werden de meeste wijnen vrijgegeven en werd de naam van een groot aantal van de betrokken producenten gezuiverd. Hun wijnen werden als 100% Sangiovese bestempeld. Nu blijkt het technisch een quasi onmogelijke taak om te onderzoeken of een wijn wel 100% een mono-cépage is en dus rijst nog altijd de vraag of er hier en daar geen paar procenten andere druiven in de wijnen verzeild is. Ik vraag me overigens af welke producent er de garantie kan geven dat al zijn wijnstokken raszuivere Sangiovese Grosso klonen zijn? Dus... een storm in een glas water, politieke manoeuvers of een terecht onderzoek? Ook hier is er wellicht de nodige schade toegebracht die beter vermeden had kunnen worden door de zaken wat discreter aan te pakken.

6. Rhône en Languedoc, een formidabele 2007

Als er één regio is die er ver boven uitsteekt in Frankrijk in 2007 dan zal het wel het zuiden zijn. Ik proefde reeds verschillende wijnen van de Rhône (voornamelijk de zuidelijke Rhône) en de Languedoc en was meestal erg onder de indruk. Toegegeven, ik heb licht voorbehoud voor het bewaarpotentieel op de lange termijn maar of we daar nu echt wakker van moeten liggen? Zelden zoveel fruitgulheid en elegantie geproefd. De tannines zijn mooi fruitig en dat maakt de wijnen reeds van in hun prille jeugd toegankelijk en drinkklaar. A ne pas manquer dans votre cave!

7. Classificatie voor Beaujolais

Momenteel is de situatie in Beaujolais nog relatief eenvoudig. Je hebt de AOC's Beaujolais en Beaujolais-Villages als generieke oorsprongsbenamingen en daarnaast een tiental zogenaamde Crus du Beaujolais zoals Morgon, Saint-Amour, Chiroubles enz. De Union des Crus de Beaujolais heeft opdracht gegeven voor een studie die de verschillende kenmerken inzake terroir en microklimaat moet in kaart brengen. Het uiteindelijke doel is dan om via de INAO tot een classificatie te komen zoals bijvoorbeeld reeds in Bourgogne bestaat. Binnenkort Beaujolais Grand Cru? Pikant detail, de Union heeft reeds een team van advocaten aangesteld om te anticiperen op mogelijke juridische conflicten. De recente juridische haarkloverij rond de gebiedsuitbreiding in Champagne en de (schrapping van de) classificaties van Saint-Emilion en de Crus Bourgeois uit Bordeaux hebben geleid tot een zekere voorbedachtheid.

8. 2009: a star in the making?

In Frankrijk vind je een hoop lachende gezichten wanneer je vragen stelt over de oogst van 2009 en dit in alle wijnregio's. Zeker voor rood wordt het naar alle waarschijnlijkheid een succesnummer. Voor wit is er nog wat voorbehoud en vreest men een gebrek aan frisheid. In Duitsland spreekt men van een groots jaar en dit zowel in rood als wit. Enige spelbederver hier is de gemiddeld lagere opbrengst dan in normale jaren. Ook in Spanje en Italië zijn de wijnbouwers gelukkig met de binnengehaalde oogst. Nu maar hopen dat er niet van geprofiteerd zal worden om de prijzen naar de stratosfeer te jagen zoals in Bordeaux met de primeurcampagne van de 2005 oogst het geval was. Dat ze daar maar een voorbeeld nemen aan de wijnproducenten uit de Rhône en de Languedoc die met beide voeten op de begane grond bleven en de prijzen voor hun verrukkelijke 2007's zeer redelijk hielden.

9. Wijnsector in crisis

De Australische wijnsector ziet dezer dagen zwaar af en dit tengevolge van de verkeerde strategische keuzes uit het verleden. De Aussie wijnen werden heel sterk gericht op het goedkope marktsegment en in het bijzonder op de markt in de UK. Nu blijkt deze markt ineengeklapt te zijn en verschrompelt de verkoop van Australische wijnen. Tal van wijnbedrijven gaan op de fles of worden gewoon gesloten (Leasingham, Stonehaven) en er is een gigantisch productieoverschot. Er is dus dringend een inkrimping en sanering van het wijnareaal nodig. Daarnaast moet Australië voluit inzetten op de productie van premiumwijnen op basis van lage rendementen. Iemand wakker daar beneden?

10. Bubble wars

Champagne voelde sterk de impact van de crisis en zag zich geconfronteerd met een dalend marktaandeel. Afhankelijk van land tot land werden dalingen opgetekend van 15% tot 30% en enkel in Frankrijk leek de verkoop min of meer stand te houden. Tegelijkertijd scheert de verkoop van Spaanse cava hoge toppen en zou de kaap van 15 miljoen flessen dit jaar kunnen gerond worden. Hiermee zou cava voor het eerst de verkoop van champagne in België overvleugelen. Wel moet er ook rekening mee gehouden worden dat de Belg nog graag zelf even de grens oversteekt om de koffer vol te leggen met zijn favoriete bubbels uit Reims of Epernay. Als je dit gegeven mee optelt bij de officiële verkoopscijfers dan zullen beiden nek aan nek liggen qua aantal omgezette flessen. Champagne probeert marktaandeel terug te winnen door ferm in de prijzen te snijden. Zelden werd er in de supermarkt zoveel korting gegeven bij de aanschaf van de merkchampagnes. Maar ook in het lagere segment wordt er een agressieve strategie gevoerd. De meeste supermarkten hebben één of meerdere champagnes in de aanbieding die vlot onder de 10 euro uitkomt. Uiteraard probeert men hiermee de consument van de cava af te houden. Overigens zijn er nog kapers op de kust want ook de Italiaanse prosecco wint sterk aan populariteit (verwachte omzet van meer dan één miljoen flessen). We kunnen de laatste maanden dan ook terecht van een "bubbeloorlog" spreken.

Na deze top 10 rest me alleen nog om u allen een gelukkig en succesvol 2010 te wensen! En uiteraard het nodige wijnplezier in het komende jaar.

Geraadpleegde referentiebronnen voor de top 10: Vino Magazine (www.vinopres.be) en Decanter (www.decanter.co.uk)

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post123