Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Bordeaux 2005 revisited: deel IV

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 15 dec, 2009 22:21

Als ik de eerste drie artikels uit deze reeks zo eens herlees dan overvalt me toch een beetje een gevoel van moedeloosheid (of is het de eerste winterprik die me parten speelt?) want het was me niet bepaald een zegebulletin voor het nochtans fel bejubelde wijnjaar 2005. Een paar flinke tegenvallers, een twijfelgeval met hoop op beterschap mits wat extra kelderrust en een best goede wijn die dan echter niet goed scoort in de prijs/kwaliteitsverhouding. Ik had op zijn zachtst gezegd toch wel wat meer verwacht van Bordeaux 2005.

Maar kijk, de nacht lijkt vaak op zijn donkerst net voor de dageraad komt en ook met Bordeaux 2005 lijkt het vooralsnog de goede richting uit te gaan. Dit weekend kreeg ik namelijk mijn eerste echte "wow" gevoel bij het proeven van een fles Bordeaux uit 2005. De schenker van dit gelukzalige moment was l'Oratoire de Chasse-Spleen, de 2e wijn van deze gekende cru uit Moulis. Château Chasse-Spleen behoort overigens al jaren tot mijn lijstje favorieten. Steeds verfijnd en betrouwbaar en naar Bordelese normen nog best betaalbaar te noemen.

De wijngaarden van Chasse Spleen liggen nabij het dorpje Arcins en hebben een ondergrond van overwegend "graves garonnaises" aangevuld met een klein beetje kalkhoudende kleigrond. Dit zorgt voor een excellente drainage waardoor de voorjaarsregens diep in de grond worden afgevoerd en een levensnoodzakelijke reserve vormen voor warme zomers. De wijngaarden zelf zijn hoofdzakelijk met Cabernet Sauvignon beplant (73%), aangevuld met Merlot (20%) en Petit Verdot (7%).

Terug naar onze wijn. De aandachtige lezer zal misschien reeds uitgeroepen hebben dat l'Ermitage de Chasse Spleen in feite de 2e wijn is van Chasse Spleen. Wel, ja maar neen. L'Ermitage de Chasse Spleen (de wijn verschijnt overigens sinds 2002 onder de benaming l'Heritage de Chasse Spleen) is weliswaar een product van Château Chasse Spleen maar is een Haut-Médoc en geen Moulis. L'Oratoire daarentegen is net als grote broer Chasse Spleen een volbloed Moulis en voor mij daarom meer de "echte" tweede wijn van dit wijndomein te noemen.

Het plezier begon al onmiddellijk na het ontkurken. Een obligaat snuifje aan de kurk bracht me reeds in vervoering: zachte fruitige en lichte vanille aromas. En toen ik mijn neus in het glas stak, kreeg ik spontaan herinneringen aan hoe ik mijn eerste glazen jonge Bordeaux destijds ervoer. Een neus om u tegen te zeggen! Enorm veel rijp en zonovergoten fruit, van kers, naar pruimencompote tot verse vijg. En dan barst er een vat vol Oosterse specerijen open: speculooskruiden, kaneel, kruidnagel. Dit alles gelardeerd met een fijne en mooi verweven houttoets (ceder). Helemaal niet eikig maar gewoon verfijnd en elegant.

Bij het opwalsen wordt de wijn iets minder speels en wint hij aan robuustheid. Het fruit neigt nu meer naar zwarte woudvruchten met vooral cassis en braambes in de hoofdrol. De Oosterse specerijen blijven echter ook nu nog hun bijna bedwelmende invloeden te voorschijn toveren.

Ook in de smaak opnieuw enorm fruitgedreven. Dit is echt af! Niet hoekig, niet houterig, niet vegetaal of groen maar enorme verfijning met verleidelijke, vrouwelijke charme. Duidelijk geen krachtpatser om nog jaren ver te laten liggen maar een prachtwijn om nu al van te genieten. Een beauty! Echt lang geleden dat ik nog zo kon genieten van een glas Bordeaux. Dit doet je niet verlangen naar een tweede glas maar naar de rest van de fles.

En het moge duidelijk zijn dat episode IV me meteen weer helemaal enthousiast heeft gekregen over Bordeaux 2005. Ik kocht deze wijn overigens dit voorjaar via de online shop van Colruyt voor een democratische 13,5 euro.

UPDATE: ik merkte onlangs dat ik deze wijn aan 11,5 euro kocht en niet aan 13,5 euro

Eerdere artikels uit deze reeks:

Bordeaux 2005 revisited: deel I

Bordeaux 2005 revisited: deel II

Bordeaux 2005 revisited: deel III

  • Reacties(2)//www.wijnblog.be/#post122