Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Vlaamse Wijnblogdagen: "Changez 2!"

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 05 dec, 2009 22:04

Eerder dit jaar organiseerden we met de Vlaamse Wijnbloggers al eens een flessendans en omdat dit initiatief ons zo uitstekend bevallen was, volgt nu een tweede editie. Bij de eerste "changez" maakte het niet uit welke fles je doorgaf aan een collega-blogger maar deze keer werd de fleswissel toch wat gekaderd. En omdat het eindejaar er stevig zit aan te komen, besloten we maar meteen de feestelijke toer op te gaan en te opteren voor het doorschuiven van een fles bubbels.

Een onschuldige kinderhand zorgde er voor dat Wijngerd me voor de tweede keer op rij mocht vergasten met een fles. Een tijdje terug kreeg ik dan ook een berichtje van hem dat ik een flesje bubbels kon gaan ophalen bij wijnhandel Matthys te Brugge.

Wijngerd opteerde duidelijk niet voor een (al dan niet nieuwe) klassieker à la Champagne of Cava maar stuurde me naar de Nieuwe Wijnwereld, meer bepaald de Verenigde Staten. Zijn keuze was gevallen op een fles Argyle Brut van 2006. De wijn komt uit de staat Oregon in het noordwesten van de VS. Deze staat is heel wat minder gekend dan pakweg Californië (toch nog altijd het mekka van de Amerikaanse wijnproductie) en zelfs Washington (helemaal in het noordwesten tegen de grens met Canada) en ligt tussen die beiden in geprangd. Ik heb persoonlijk nog maar weinig ervaring met wijnen uit Oregon en had van de herkomstaanduiding Willamette Valley nog nooit gehoord. Willamette Valley verkreeg het label American Viticultural Area (AVA) echter reeds in 1984, toch al weer zo'n 25 jaar geleden. Orgeon en Willamette Valley kenmerken zich door een veel koeler klimaat dan het warmere Californië. Oregon is dan ook geen Cab. S.- of Merlot-land maar veeleer de thuisbasis voor koele klimaat druivenvarianten zoals Chardonnay, Riesling en Pinot Noir. Dat zijn ook de druivenrassen waarmee Argyle Winery aan de slag gaat in hun drie wijngaarden: Knudsen Vineyard, Stoller Vineyard en Lone Star Vineyard. De twee laatste wijngaarden werden maar sinds 1995-96 beplant, de Knudsen Vineyard werd echter reeds in de vroege '70er jaren in gebruik genomen. De Argyle Brut is gemaakt van 58% Chardonnay en 42% Pinot Noir.

Terug naar de wijn die deze namiddag overigens werd geopend om op een speciale gelegenheid te klinken. Nauwelijks enkele uren eerder hadden mijn echtgenote en ik onze handtekening geplaatst onder het verkoopscompromis van onze vorige woning. Hiermee komt stilaan het einde in zicht van de vastgoedcarrousel die begin dit jaar op gang werd gebracht omdat we plots ons oog hadden laten vallen op een mooie, alleenstaande gezinswoning.

De wijn genereert mooie en continue belletjesstromen en produceert een fijne moussekraag. Deze maangelige schuimwijn heeft een neus die in eerste instantie doet denken aan appel en wit fruit (witte perzik), toast, boter, wat nootjes en een flinke dosis gistaroma's. Dit laatste hoeft helemaal niet sterk te verbazen want de wijn heeft 2 jaar gerijpt "sur lie" (op zijn eigen gistcellen). Daarnaast komt ook een kruidige toets opzetten, ongetwijfeld de Pinot Noir die hier zijn neus aan het venster komt steken. De smaakaanzet is fris-zurig (citrusfruit) maar evenwichtig en eindigt met een klein bittertje. Tussen deze twee indrukken hangt wat brioche en opnieuw een impressie van gistige aroma's. Aanvankelijk neemt de Chardonnay hier de bovenhand maar er zijn wel degelijk ook meer vineuze impressies die ik aan de Pinot Noir toeschrijf. De wijn etaleert ook een behoorlijke portie mineraliteit. Dit is misschien niet de meest supercomplexe wijn die er bestaat maar biedt wel een waardig alternatief voor de anders obligate fles champagne. Het enige element dat me wat stoort zijn de gistige aroma's in de neus en in de smaak.

Ik mocht zelf een fles toesturen aan Bart van Haveanicewinetoday en dook in de kelder een recente ontdekking in de Champagnestreek voor hem op: de Vieille Cuvée van Jean Bailette-Prudhomme (80% Pinot Noir). Ik ben eens benieuwd wat hij er van vond. Ik ontdekte de wijnen van dit huis nog maar net een paar weken terug op het wijnsalon van Seclin.

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Ik wil wijn: www.ikwilwijn.be

Wijnkennis: www.wijnkennis.be

Foodfan: http://culinair-atelier.skynetblogs.be

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

The Orbis of Wine: www.theorbisofwine.be

Winetasting: www.winetasting.be

Stephane’s World: http://sdebacker.skynetblogs.be

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Den bloeyenden wijngaerdt: http://www.commanderij.org/index.php/geblogd

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

  • Reacties(3)//www.wijnblog.be/#post121