Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Ch. Labégorce Zédé verdwijnt...

WijninfoGeplaatst door pvo 12 nov, 2009 23:54

...maar komt misschien terecht in Ch. Marquis d'Alesme (Becker)!

Een nieuwsflits van Decanter leerde me deze morgen dat Ch. Labégorce-Zédé (Cru Bourgeois uit de Margaux) met ingang van oogstjaar 2009 zal ophouden te bestaan in de huidige vorm. Wijlen Hubert Perrodo - een oliemagnaat - verwierf in de periode 1989-2005 achtereenvolgens Ch. Labégorce, Ch. de l'Abbé Gorsse de Gosse en Ch. Labégorce-Zédé. Deze drie domeinen vormden voor de Franse Revolutie ooit één geheel en de nieuwe eigenaar had het plan opgevat om de drie afzonderlijke châteaux opnieuw samen te voegen tot één groots domein van 55 hectare.

Het bericht liet me een wat rare indruk na want ik kocht enkele jaren geleden Ch. Labégorce-Zédé 2005 in primeur. Een aankoop die ik blijkbaar niet meer zal kunnen herhalen want de wijn van het nieuwe superdomein zal voortaan als Ch. Labégorce op de markt gebracht worden. Destijds koos ik expliciet voor Labégorce-Zédé - en niet voor Labégorce - omdat de kwaliteit van het terroir en het oordeelkundige beleid (en de daarmee gepaard gaande investeringen) van Luc Thienpont bij Zédé me wel aanspraken. Dat de wijn van Labégorce-Zédé nu samen met die van de twee andere domeinen gemengd als Ch. Labégorce zal worden gebotteld, ontlokt me niet meteen een aantal spontane vreugdekreten.

Maar de echte shock zat er toen nog aan te komen. Perrodo was kort voor zijn dood in 2006 ook eigenaar geworden van Ch. Marquis d'Alesme Becker, een 3e Grand Cru Classé uit Margaux. Zoals heel wat domeinen uit het klassement van 1855 nog nauwelijks zijn status waard (bij een poging tot herklassering van de rangschikking van 1855 door la Revue du Vin de France werd dit domein prompt tot 5e GCC gedegradeerd) en absoluut niet sexy noch boeiend te noemen. De wijnen die op Labégorce en Labégorce-Zédé gemaakt werden, scoorden steevast beter dan die van het geklasseerde Marquis d'Alesme Becker. In tegenstelling tot de hoger vermelde domeinen zal Marquis d'Alesme (Becker wordt geschrapt) wel als afzonderlijk wijndomein blijven bestaan. In het artikel wordt technisch directeur Philippe de de Laguarigue geciteerd die doodleuk verkondigt dat "sommige van de betere plots van de (Labégorce) domeinen gebruikt zullen worden in de Marquis d'Alesme".

Pardon??? Ik heb de quote een paar keer herlezen om zeker te zijn dat ik één en ander goed had begrepen. De wijn van een uit vorm geraakte Grand Cru Classé zal dus opgekrikt worden met wijn van de beste stukken van Labégorce(Zédé). Zo is het natuurlijk niet moeilijk om van een merkbaar vormherstel te kunnen spreken vanaf het oogstjaar 2009. Ik vind dit echter uren in de wind stinken naar boerenbedrog. Hoe kan dit nu toegelaten worden dat de wijn van een geklasseerd domein voor een stuk aangevuld wordt met wijn dat van andere (niet geklasseerde) domeinen afkomstig is? Ware het niet dat het uiteindelijke resultaat de wijn van Marquis d'Alesme waarschijnlijk in kwaliteit zal doen stijgen, maar dit zou in een licht andere context gewoon als fraude bestempeld worden (aanlengen van wijn uit GCC gebied met wijn van andere domeinen).

Rare jongens, die Bordelezen! Het resultaat laat zich raden, het nieuwe Labégorce domein zal wijnen uitbrengen die het niveau van een gewone Cru Bourgeois nooit overstijgen en Marquis d'Alesme zal betere scores krijgen zonder dat er ook maar één echte investering in de wijngaarden van het domein gebeurde.

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post119