Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Vlaamse wijnblogdagen: wijnboek

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 05 nov, 2009 22:31

Met wat vertraging volgt hierna mijn bijdrage voor de oktober/november editie van de Vlaamse Wijnblogdagen. Zoals u reeds kon lezen in de vorige post stond ons gezin vorige week voor de verhuis naar een nieuwe woning en sinds deze namiddag genieten we opnieuw van telefonie, internet en televisie op de nieuwe locatie. Ons huis staat wel nog vol kartonnen dozen met allerhande spullen maar het begint er wel al wat leefbaarder uit te zien.

De wijnbloggers kozen er deze keer voor om een artikel te schrijven over een wijnboek dat hun om een of andere reden bijgebleven is of dat ze de leesgrage wijnliefhebber durven aan te bevelen. Het onderwerp werd niet zomaar lukraak uitgepikt maar sluit netjes aan bij de jaarlijkse hoogmis voor boekenliefhebbers: de Boekenbeurs in Antwerpen. De Boekenbeurs loopt van 31 oktober tot 11 november en gaat door in Antwerp Expo.

Mijn keuze viel op het boek "Belgische Wijngaarden" van Eric Boschman, Kris Van de Sompel en Marc Vanel, uitgegeven bij Lannoo (2009).

En wat valt er nu precies over dit boek te vertellen? Wel, laat ik beginnen met wat het alvast niet is. Verwacht geen smakelijk en sappig stukje proza dat leest als een trein. Als dit je favoriete wijnlectuur is dan verwijs ik graag naar titels zoals "Klare Wijn" van Bruno Vanspauwen of het door tal van mijn collega-bloggers sterk gesmaakte werk "Avonturen op de wijnroute" van Kermit Lynch. Wat is het dan wel? De allereerste editie van hoe een algemeen naslagwerk over de Belgische wijnproductie er uit zou kunnen zien. Laat ons wel wezen, België is Frankrijk niet en onze nationale wijnproductie is vooralsnog kleinschalig, zelfs vaak meer louter hobbyisme dan echt professionele productie. Het is alvast de verdienste van de auteurs om een groot deel van de Belgische wijnproductie in kaart te hebben gebracht. De auteurs blijven overigens stevig met beide voeten op de grond en geven zelf in alle bescheidenheid toe dat hun boek (nog) geen gids is maar enkel poogt de huidige stand van zaken weer te geven. En het is alvast goed dat enkele stoutmoedigen het aangedurfd hebben om de wijnliefhebber een momentopname te bezorgen van de Belgische wijnbedrijvigheid.

Het boek geeft in volgevlucht een overzicht van 1.200 jaar wijnbouw in België. Een verhaal van vallen en opstaan, met aanvankelijk een sterk groeiende productie van kwalitatief inferieure wijnen gevolgd door een verval en zelfs nagenoeg volledige verdwijning van de wijnbouw in België. In het tweede deel bieden de auteurs een mooi overzicht van de meest aangeplante druivenvariëteiten in onze contreien. Wat valt op? Met stip op nummer één komen de druivensoorten uit de Bourgogne (Pinot Noir en Chardonnay), gevolgd door deze uit de Elzas (Pinot Gris, Auxerrois, Pinot Blanc). Maar ook minder gekende varianten zoals Regent, Müller-Thurgau, Sieger, en Dornfelder komen tamelijk wijdverbreid voor. De hoofdmoot van het boek focust uiteraard op de Belgische wijngaarden, netjes gegroepeerd per oorsprongsbenaming (AOC). Bij heel veel producenten valt op dat hun wijn niet gecommercialiseerd wordt. Waarschijnlijk omdat de productie nog maar recent werd opgestart of omdat er gewoon nog te weinig (kwalitatief verantwoorde) flessen op de markt kunnen gebracht worden. Maar domeinen zoals Vignoble des Agaises, Domaine du Chenoy, Kasteel Genoels-Elderen, Clos d'Opleeuw, Wijndomein Aldeneyck, Wijndomein Pietershof, Schorpion en Chardonnay Meerdael leveren het bewijs dat de Belgische wijnbouw springlevend is en duidelijk sterke toekomstperspectieven biedt.

Duidelijk geen voer voor de modale wijnamateur maar eerder iets voor "gevorderden". Een praktisch naslagwerk voor iedereen die wil weten wat België aan nationale productie en wijndomeinen te bieden heeft en welke druiven bij ons gevinifieerd worden. Bij mij heeft het althans de goesting losgeweekt om een aantal producenten (zeker het handvol uit mijn provincie) te contacteren voor een bezoek ter plaatse. Overigens krijg je via dit boek ook een goed zicht op de wijnwetgeving (momenteel zijn er 9 erkende oorsprongsbenmaingen) in ons land.

Besluit: De Belgische contreien waren ooit een middelmatige wijnproducent en ons land is momenteel op weg om een nieuwe en goede start te nemen op vlak van wijnbouw. Dit boek biedt een actueel beeld (overigens mooi geïllustreerd met foto's van Joris Luyten) van de Belgische wijnbouw die eigenlijk nog maar net aan het ontluiken is. Misschien komt dit boek te vroeg en wordt het pas binnen pakweg 10 jaar echt boeiend om uitgebreid over te rapporteren. Maar als u als wijnliefhebber een brede kijk wilt houden op het wijngebeuren dan mag u het Belgische wijnverhaal niet zomaar als irrelevant terzijde schuiven.

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Ik wil wijn: www.ikwilwijn.be

Wijnkennis: www.wijnkennis.be

Foodfan: http://culinair-atelier.skynetblogs.be

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

The Orbis of Wine: www.theorbisofwine.be

Winetasting: www.winetasting.be

Stephane’s World: http://sdebacker.skynetblogs.be

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Den bloeyenden wijngaerdt: http://www.commanderij.org/index.php/geblogd

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post118