Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Bordeaux 2005 revisited (part III)

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 22 okt, 2009 01:17

Dit is de derde bijdrage in de reeks "Bordeaux 2005 revisited". Het doel van deze reeks is om af en toe een impressie weer te geven van geproefde wijnen uit dit alom geprezen oogstjaar. Tot nu toe bleek het zeker geen eclatant succesverhaal want de meeste wijnen konden me nog niet echt in extase brengen.

Ons gezin staat het komende weekend voor de verhuis naar een nieuwe woonst en de laatste weken waren we dan ook al druk in de weer met spullen in te pakken. Zo werd ook al een groot deel van de wijnvoorraad naar de nieuwe locatie versjouwd. Na het gezeul met tal van kisten en flessen besloot ik mezelf even een kleine verwennerij te gunnen in de vorm van een flesje Château Coufran. Coufran is een Haut-Médoc van de Cru Bourgeois liga en wordt wel eens de Pomerol van de Médoc genoemd omdat deze cru hoofdzakelijk uit Merlotdruiven wordt vervaardigd (85% Merlot en 15% Cabernet Sauvignon voor de 2005).

In het glas krijgen we een quasi zwarte wijn met donkerrode kern (doet me een beetje denken aan een doormidden gedane braambes). Aanvankelijk aroma's van zwarte bessen, zwarte olijf, wat drop, tabak en een discrete houttoets. Na opwalsen nemen de fruitimpressies de bovenhand (korfje van rood en zwart bessenfruit), aangevuld met kruidige toetsen en cederhout. In de smaak overheerst donker fruit zoals pruim en zwarte kers. De wijn bevat flink wat potige en droogtrekkende tannines en laat bijwijlen wat bittere smaaktoetsen na. Duidelijk nog niet versmolten en nog te jong maar ik krijg toch ook wat schrik dat dit niet helemaal goed zal worden gemaakt bij het verdere uitrijpingsproces. Voorlopige conclusie: goed maar zeker niet groots, ook niet in het steengoede jaar 2005. Te herproeven binnen een jaar of 2 en dan hopelijk een paar niveaus hoger.

Uiteraard is het nog veel te vroeg om een doordacht oordeel te kunnen vellen over de kwaliteit van Bordeaux 2005 maar bij mij beginnen toch stilaan wat knipperlichten te branden. Zo stel ik me de vraag of er niet overdreven werd met allerhande extractietechnieken waardoor de wijnen niet de kwaliteit bieden die ze doorgaans na de "en primeur" proeverijen toegedicht werden.

De eerste twee artikels in deze reeks vinden jullie hier: Bordeaux 2005 (part I) en Bordeaux 2005 (part II).

Webstek Ch. Coufran: www.chateau-coufran.com.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post117