Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Megavino 2009

WijnevenementenGeplaatst door pvo 11 okt, 2009 00:06

Eind volgende week opent Paleis 3 van Brussels Expo (Heizel) de deuren voor de 11e editie van Megavino, het grootste wijnsalon van de Benelux. Na een noodgedwongen sabbatical van enkele jaren is Megavino sinds 2005 uit de as herrezen. En dat Megavino weer helemaal terug is, bewijzen de cijfers alvast: de editie 2009 omvat 11.000 m2 aan oppervlakte voor de wijnexposanten, verwelkomt 27 wijnlanden en pakt uit met meer dan 10.000 te degusteren wijnen. Een paar weken voor de start konden de organisatoren overigens het bordje "volzet" uithangen, een sterke prestatie in deze tijden van economische laagconjunctuur.

Bordeaux vormt de gastregio en blikvanger op deze editie van Megavino. Na een eerder marginale deelname in het verleden en een hoogstens lauw enthousiasme voor het belangrijkste wijnsalon voor de Belgische markt, kan hier terecht van een opmerkelijke kentering gesproken worden. Maar nog veelzeggender is dat in het kielzog van Bordeaux de Franse wijnen de weg naar Megavino lijken gevonden te hebben. Meer dan een derde van de totale beursoppervlakte zal in beslag worden genomen door de wijnen van onze zuiderburen. Laat ons vooral hopen dat deze prille liefde niet snel gaat bekoelen eens de economie weer een paar versnellingen hoger schakelt!

De "hotspot" van Megavino 2009 wordt ongetwijfeld het 150 m2 tellende paviljoen van het Comité Interprofessionel du Vin de Bordeaux (CIVB) - waar onder het thema "Beleef Bordeaux even anders" - een honderdtal referenties uit Bordeaux ter degustatie aangeboden worden. Tot spijt van de etikettendrinkers gaat het hier niet om een verzameling peperdure Grand Crus uit Médoc of Saint-Emilion maar wel om Bordeauxwijnen in een prijsvork van 4-15 euro (consumentenprijs). Deze wijnen werden speciaal voor Megavino en de Belgische markt geselecteerd door een jury van Belgische wijnprofessionals. Geen gekende namen dus, en wat het uiteindelijk zal worden, is op dit ogenblik nog wat af te wachten. Maar u krijgt alleszins de kans om kennis te maken met een grote verscheidenheid aan Bordeauxwijnen uit de vele AOC's die de regio telt en uit de millésimes van 2005 tot 2008. Bordeaux toont zich hier in zijn meer bescheiden gedaante van wijn voor alle gelegenheden en niet als overprijsd merkproduct voor die ene speciale gebeurtenis. Alvast de moeite om te (her?)ontdekken.

Wat ook opvalt aan deze editie is dat de gastlanden uit het verleden (met name Duitsland en Spanje) Megavino trouw blijven en met een belangrijk aantal referenties present geven. Chili, Italië en Portugal (zij het gefragmenteerd tot enkele regio's voor de twee laatste) zullen ook prominent aanwezig zijn op deze editie. Ik blijf echter dromen van een Megavino editie waar Portugal als gastland uitpakt met een centrale stand waar het al zijn wijnen aan een wijnminnend publiek voorstelt (hint, hint, Alain?). Voorts stelt het me een beetje teleur om te zien dat Nieuw-Zeeland en Australië niet of nauwelijks in het verhaal voorkomen. Wil je de exotische toer op dan kan je dit jaar misschien je gading vinden met wijnen uit Brazilië of Patagonië.

Net als vorig jaar wordt er op de openingsavond weer een event "Jongeren & wijn" georganiseerd. En ook dit jaar geven daar de Vlaamse Wijnbloggers acte de présence. Onze bedoeling, jongeren warm maken voor een exploratie in de wondere wijnwereld. We zullen er alvast een aantal boeiende en verrassende wijnen voor u ontkurken.

Uitgebreide info over Megavino 2009 vindt u op www.megavino.be.

Nog dit, als u niet goed weet hoe u een verkenningstocht door de massa aangeboden wijnen aan moet vatten, lees dan de Vino Magazine van deze maand. Dirk Rodriguez heeft voor de Megavino bezoeker 5 praktische wijnroutes uitgestippeld die er voor zorgen dat u het noorden niet verliest.

En zoals vaak het geval is, gaat de redactie van dit artikel gepaard met een glas wijn. Voor het avondeten viel de keuze ditmaal op een Dao, Reserva (Estagio Prolongado) van Quinta de Saes uit 2004 (Portugal). Een gelukkige keuze! Heel donkerpaars van kleur en nog niet het minste spoortje van veroudering merkbaar. Een kruidige (exotische specerijen) neus met zwoel donker fruit en een vleug cederhout aangevuld met wat geroosterde toetsen. Bijzonder sappige smaakaanzet met enorm veel fruit (zwarte kers, pruim), mooie fraîcheur, beheerste en mooi geïntegreerde houttoetsen en een lange finale waarin ook wat mineraliteit opduikt. Een bijzonder lekker glas wijn, maar helaas mijn laatste fles. Hier hou ik geweldig veel van! Zit in het gamma van Wijnhuis Jeuris.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post116