Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Carrefour wijncataloog en Plan de Dieu 2007

Degustatienota'sGeplaatst door pvo 26 sep, 2009 01:12

Een paar dagen terug viel de wijncataloog van de Carrefour in de bus. En uiteraard kon ik het niet laten om er in te beginnen bladeren terwijl ik me nochtans voorgenomen had om sowieso niets aan te kopen. Tja, en dan krijgen de dames de slechte naam van niet aan bepaalde verleidingen te kunnen weerstaan...

Na de eerste pagina's begon ik me echter danig te ergeren aan een aantal zaken. Misschien hebt u de cataloog ook doorsnuffeld en raakte u eveneens lichtjes geïrriteerd van volgende zaken:

- de crisis heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de cataloog. De eerste pagina's worden ingenomen door wijnen van resp. onder de 3 € en onder de 5 €. In de regionale selecties staan echter nog tal van wijnen beneden de 5 € opgenomen. Waarom worden deze dan niet gewoon bij de rest gezet? Ik heb zo de indruk dat Carrefour per se af wil van de wijnen die op de pagina's 4 tot 7 staan afgebeeld.

- voor iedere wijn wordt godbetert een bijhorend gerecht gesuggereerd. Heel nobel maar wel een beetje lachwekkend op de duur. Hebben ze die combinaties ook zelf allemaal uitgetest? En wie heeft zich zo uitgesloofd om voor bijna elke wijn een uniek gerecht te verzinnen? Ja, u leest het goed, er komen bijna geen dubbels voor in de opgesomde gerechten. Ik denk dat de suggesties toch maar best met een korreltje zout genomen worden en eerder moeten dienen om de aarzelende consument over de (aankoop)streep te trekken.

Maar waar ik me eigenlijk nog het meest aan erger zijn die 18 wijnen beneden de 3 €. Heel democratisch van prijs maar wat krijg je er voor? Neem de vaste kosten (transport, botteling, etikettering) weg en er schiet bijna niets over voor de wijn zelf. Neem de Chenin van Bovlei uit Zuid-Afrika. Ik weet niet of het een "mise belge" is dan wel of de wijn in het land van herkomst wordt gebotteld maar het transport van Zuid-Afrika tot bij ons (in alle Carrefour filialen) moet toch al handenvol geld gekost hebben? Ik vrees dat de Zuidafrikaanse verbouwer niet echt veel verdiend zal hebben aan zijn oogst en dat de klant weinig wijn voor zijn geld zal krijgen.

Zijn er overigens interessante zaakjes te doen? Pfff, over het algemeen kan de cataloog me maar matig boeien. De Kadette 2007 van Kanonkop (Stellenbosch, Zuid-Afrika) aan nog geen 6 € lijkt me prijs/kwaliteit heel verantwoord. Gelet op de 2 Hachette sterren zal je waarschijnlijk ook wel niet bedrogen uitkomen met de Ch. Millegrand, Minervois, 2007 en de Ch. Courac, Côtes-du-Rhône, 2007. Het interessantst lijken me de twee Giscours wijnen uit 2005: de Haut-Médoc (net geen 11 €) en La Sirène (2e wijn van Ch. Giscours uit Margaux, net geen 16 €). Ter vergelijking: Ch. Giscours zelf gaat bijna 45 €, en dan spreken we niet over de 2005 maar wel over de mindere 2006. Een pak prijziger maar wel zeer geslaagd en ook uit 2005 is de Prieuré-Lichine (4e GCC uit Margaux). Kreeg ook heel mooie scores wanneer ik zo mijn documentatie eens herlees. Hetzelfde kan gezegd worden van de Haut-Bages Libéral (5e GCC uit Pauillac). Bourgogne liefhebbers zullen dan misschien eerder bezwijken voor de Corton van het Hospices de Beaune (Cuvée Charlotte Dumay), eveneens uit het supergoede 2005.

Terwijl ik mijn impressies neer zit te pennen, doe ik me te goed aan een glaasje Domaine des Pasquiers, Plan de Dieu, Côtes-du-Rhône Villages uit 2007. Eerst even een kleine verduidelijking. De meeste wijnliefhebbers zullen wel vertrouwd zijn met de AOC Côtes-du-Rhône, een regionale appellatie uit de zuidelijke Rhônestreek. De AOC Côtes-du-Rhône Villages (CDRV) staat daar nog een trapje boven, onder meer door de strengere productiebeperkingen. Binnen het geheel van de CDRV worden verder nog 18 historische gemeentes onderscheiden omwille van hun specifieke terroir. De wijnen die hier vandaan komen mogen naast de vermelding CDRV ook de naam van de gemeente op het etiket voeren. Plan de Dieu is één van die 18 gemeentelijke benamingen. De Plan de Dieu van Domaine des Paquiers is hoofdzakelijk van Grenache druiven gemaakt (60%), met daarbij Syrah (30%), Cinsault (5%) en Carignan (5%). De wingerds van Domaine des Pasquiers hebben een kalkhoudende kleibodem en zijn bezaaid met de typische rolkeien die je ook binnen de AOC Châteuneuf-du-Pape aantreft.

In het glas krijgen we een donkerpaarse, quasi ondoorzichtige wijn. In de aanvangsfase een eerder discrete neus met een lichte kruidigheid, zoethout en donker fruit op alcohol. Bij het opwalsen komt de wijn echter tot leven en geeft hij een breed spectrum aan geuren prijs: cassis, kirsch, framboos, intense kruidigheid (garrigues), veel meer zoethout ook, zelfs wat kruidnagel en een snuifje peper. Een veelbelovende neus. De smaak is wat moeilijker te plaatsen. Het is een zeer vlezige wijn, nog wat hoekig en niet versmolten, maar wel met een massieve structuur en flink wat tannines. Eindigt met een flink bittertje. Van de Rhônewijnen uit 2007 die ik tot nu toe proefde, is dit de eerste die geen instant en fruitig drinkplezier lijkt te verschaffen. Het is eerder het klassieke type van Rhônewijn uit een groot jaar die eerst nog een tijdje moet uitrijpen vooraleer aan consumptie gedacht kan worden. Misschien iets minder elegant dan verwacht maar door zijn gespierde structuur komt deze wijn een stuk hoger uit dan de gemiddelde CDRV. Op dit ogenblik eigenlijk enkel al geschikt bij een stevig stuk vlees. Best een paar uur op voorhand "verluchten" door de wijn te karaferen.

  • Reacties(2)//www.wijnblog.be/#post114