Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Tweede bijeenkomst Vlaamse Wijnbloggers

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 23 sep, 2009 00:41

Vorige zondag kwam een tiental deelnemers van de Vlaamse Wijnblogdagen voor een tweede keer samen. De eerste bijeenkomst dateerde reeds van eind 2007 en was gefocust op de start van het initiatief. Meer dan tijd dus om de groep nog eens bijeen te roepen voor een gezellige babbel en uiteraard wat blind wijnproeven.

We hadden afgesproken op het domein Meerdael in Vaalbeek (bij Leuven). Dat we elkaar allemaal terugvonden was op zich al een huzarenstukje. Immers, onze groep werd recent uitgebreid met een aantal nieuwe gezichten en we hadden elkaar nog niet echt in levende lijve ontmoet en konden elkaar bijgevolg ook niet herkennen. Bovendien had op domein Meerdael net een opendeurdag plaats en kon je er op de koppen lopen. Maar goed, regel nummer 1 in het herkennen van wijnbloggers op domeinbezoek is je te oriënteren op de "bar" waar ze uiteraard de lokale wijn staan te proeven en te becommentariëren.

Tijdens de rondleiding viel me op dat wijnproducenten toch echt wel moeten overlopen van liefde voor het vak want vaak moeten ze omstandigheden trotseren die u en mij er snel toe zouden brengen om er het bijltje bij neer te leggen. Meerdael begon in 1994 met de aanplant van Chardonnay op een terrein van 3 hectare. Inmiddels werd dit uitgebreid tot 6 hectare en telt het domein zo'n 60.000 wijnstokken. In normale omstandigheden goed voor evenveel flessen wijn. "Fantastisch!", hoor ik u denken, want 2009 heeft een ronduit schitterende zomer gekend en de kwaliteit zal ongetwijfeld uitstekend zijn. Ja, tenminste voor wat er van de wingerd nog rest! De vrieskoude heeft bij Meerdael onvoorstelbare schade aangericht. Tal van wijnstokken staan er verdord bij, andere zijn uitgelopen maar dragen geen druiven. Ik hoop voor de eigenaars dat het merendeel van de stokken volgend jaar zal weten te herstellen. Om u een idee van de ravage te geven: de meesten onder ons dachten dat de oogst reeds had plaats gehad en dat er enkel nog wat was blijven hangen voor een tweede rondgang in de wingerd. Niet dus. Bij Meerdeal hopen ze met de oogst van dit jaar zo'n 30.000 flessen te kunnen produceren. Ik vrees er het ergste voor en schat dat ze blij zullen mogen zijn met 15 à 20 duizend.

De schuimwijn Chardonnay Meerdael zelf dan. Helaas kon deze me nog niet echt overtuigen. Goed gemaakt maar mist toch nog wat finesse. Deed me wat denken aan de schuimwijn van Jacob's Creek uit Australië die ik ooit in huis had in een ver verleden.

Daarna trokken we naar het centrum van Leuven voor een etentje in restaurant Per Tutti in de Ravenstraat (schuin achter de bibliotheek op het Ladeuzeplein) waar we bijzonder hartelijk onthaald werden door Oreste en Christina (grazie mille, om speciaal voor ons jullie zondagsrust te willen opofferen). Een op en top eerlijke keuken waar sterk de nadruk gelegd wordt op producten van topkwaliteit. Voor de mensen uit het Leuvense, een bezoekje meer dan waard!

Tijdens het diner stortten we ons vol overgave op wat inmiddels een klassieker pleegt te worden op onze bijeenkomsten: het blind degusteren van elkaars flessen. En tot groot jolijt ging dit andermaal gepaard met bijzonder veel verrassingen. Een aantal onder ons had blijkbaar nog het thema van de vorige wijnblogpost in gedachten en we kregen dan ook een keur aan minder gekende druivenvariëteiten voorgeschoteld (nero di troia, falanghina, savagnin, macabeu). In elk geval hartverwarmend om een dergelijk breed scala aan wijnen de revue te zien passeren. Om mijn medebloggers wat te jennen, overweeg ik om de volgende keer een oerklassieke Bordeaux mee te nemen.

Kort samengevat was het een bijzonder aangename kennismaking/weerzien van een stelletje wijnfreaks met veel gevoel voor humor en een bijzonder eclectische smaak qua wijnen. Of er nu met veel of weinig regelmaat gepost wordt over wijn zal me worst wezen, het voornaamste lijkt me nog altijd dat we gedreven worden door onze passie om de horizonten van de wijnwereld te verkennen en met veel plezier onze ervaringen uitwisselen. Ik kijk alvast uit naar een volgend treffen.

Terwijl ik dit schrijf, geniet ik van een glas "En sol majeur" van Domaine du Grand Arc, 2006, uit Corbières (Languedoc). De reden hiervoor? Kijk maar eens naar de laatste post op de site van The Orbis of Wine.

Een mooie, somber gekleurde wijn (heel donker paars). Quasi ondoorzichtig en getuigt van robuustheid en kracht. De wijn geurt ook zo, met veel kruiden (tijm, laurier, en de rest van het arsenaal aan garrigues), vanille, zachte drop, zwarte woudvruchten, bij het opwalsen voegen zich daar nog wat viooltjes en (zure) snoepjes aan toe. Heel lekker van smaak, massieve fruitkern en mooi omweven door hout en tannines. Nog wat ruw en jong, maar dit wat stugge, niet afgelikte karakter hoort perfect bij dit type van wijn uit het land van de Katharen. Ondanks de stevige 14,5 % behoudt deze wijn een mooie fraîcheur. Stevige aanrader. Eind november ga ik de recente jaargangen van dit domein zeker nog eens van naderbij onderzoeken op het Salon des Vignerons Indépendants te Rijsel.

  • Reacties(3)//www.wijnblog.be/#post113