Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

In de kijker: Domaine Albert Mann

VerslagenGeplaatst door pvo 05 sep, 2007 01:58

Tijdens ons recente bezoek aan de Elzas bezochten we ondermeer het Domaine Albert Mann te Wettolsheim.

Blog Image

Dit domein behoort (nog) niet tot het kransje van absolute sterdomeinen van de Elzas genre Hugel, Trimbach, Kuentz-Bas, Zind-Humbrecht, M. Deiss, M. Kreydenweiss en nog een paar anderen maar verdient meer dan uw buitengewone aandacht. De wijnen van het domein krijgen in recente wijnpublicaties immers steevast hoge kwoteringen.

Het domein Albert Mann wordt momenteel geleid door de gebroeders Maurice en Jacky Barthelmé. De wijngaarden omspannen een oppervlakte van 21 ha verdeeld over 8 gemeenten. De ondergrond van de verschillende wijngaarden varieert van kiezel- en kleibodems tot mergel- en kalkrijke ondergronden die elk hun stempel drukken op de geproduceerde wijnen. Er wordt gebruik gemaakt van natuurvriendelijke productiemethodes waarbij eerder aan bodemverzorging dan aan bemesting wordt gedaan. Verder wordt op het domein ook het principe van de biologische wijnteelt gevolgd en gebeurt de volledige oogst manueel.

In de wijngaarden van het domein Albert Mann vinden we volgende druivenrassen terug: Pinot Blanc Auxerrois, Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer, Pinot Noir en Muscat. Het domein heeft ook 6 ha Grand Cru wijngaarden in de gebieden Hengst, Schlossberg, Furstentum, Steingrubler en Pfersigberg.

Het domein maakt ook volop gebruik van moderne technieken in de wijnbouw. Zo wordt het gamma wijnen “Tradition” en sommige wijnen uit het gamma “Vins de Terroir” sinds het millésime 2004 uitgerust met schroefdop in plaats van de traditionele kurkstop. Het betreft hier voornamelijk fruitgedreven wijnen die binnen de paar jaren na botteling geconsumeerd worden en daarom bij uitstek geschikt zijn voor deze nieuwe manier van afsluiting.

We werden er bijzonder sympathiek onthaald en mochten uitgebreid kennis maken met het hele gamma wijnen van dit domein. We proefden onder meer: verschillende “Tradition” wijnen van 2005 en 2006, enkele “Vins de Terroirs” van 2005 en 2006, GC Schlossberg Riesling 2005, GC Hengst Pinot Gris 2005 en GC Furstentum Pinot Gris 2003, GC Furstentum Gewurztraminer Vieilles Vignes 2004, Pinot Noir 2005, Pinot Noir Clos de la Faille 2005 en Pinot Noir Grand P 2004.

Blog Image

De wijnen die ons enorm bijbleven en die van ronduit schitterende kwaliteit zijn: de Pinot Noirs en dan in het bijzonder de Clos de la Faille 2005 en de GC Furstentum Gewurztraminer VV 2004. Beide wijnen zullen bij gelegenheid in een degustatiefiche nog aan bod komen.

De wijnen van domein Albert Mann worden in België onder meer verdeeld via wijnhuis Feys en Van Acker uit Brugge. Meer info over het domein zelf vindt u op de website: www.albertmann.com.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post11