Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Vlaamse Wijnblogdagen: rosé

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 06 jun, 2009 23:21

Rosé. In deze bijdrage in het kader van de Vlaamse Wijnblogdagen zullen we het zowaar over rosé hebben. Is dat stelletje zogezegde wijnkenners nu helemaal karewiet geworden? Wie drinkt nu in godsnaam roséwijn? Zelfs aan het woord “rosé” hangt een aureool van onbehagen vast. We hebben het toch ook niet over “rouge” of “blanc”? Neen, die noemen we netjes rood of wit. En blijkbaar durfde men het zelfs niet aan om in het Frans te verwijzen naar de kleur (rose) van de wijn zelf en werd een toevlucht genomen naar één of andere afgeleide er van. Neen, rood is de kleur van een serieuze wijn, wit kan maar dan enkel om voor verfrissing te zorgen in de zomer of om met vis of schaaldieren te combineren. En rosé? Dergelijke bocht is enkel weggelegd voor argeloze toeristen op één of ander terras of om de gasten op een zomerse BBQ vol te gieten totdat ze in een behoorlijk beschonken toestand wegstrompelen.

Overdreven? Uiteraard. Maar het typeert wel de gemoedstoestand wanneer we het over roséwijnen hebben. Want geef toe, rosé maakt het zichzelf niet altijd even makkelijk. Zelf ben ik behoorlijke tijd geleden afgehaakt omdat ik teveel onvoorstelbaar slechte dingen heb geproefd. En ook de productie van rosé doet de wenkbrauwen fronsen. Is dit immers geen wijn die gemaakt wordt door rode en witte wijn door elkaar te mengen?

Enige nuancering dringt zich op. Niet alle roséwijnen zijn het resultaat van de vermenging van rode en witte wijn. Vaak start de vinificatie van een roséwijn zoals bij een rode wijn maar is er slechts een beperkte inweking op de schillen waardoor er uiteraard veel minder verkleuring ontstaat. Daarna wordt de wijn verder opgevoed als een witte wijn. En zelfs als de wijn ontstaat door vermenging van rode en witte wijn dan nog wil dit niet zeggen dat het om een wijn van belabberde kwaliteit hoeft te gaan. Of durft u te beweren dat bijvoorbeeld de Cuvée Rosé van het Champagnehuis Bollinger tot de categorie flutwijnen behoort?

Neen, onze neus ophalen voor rosé is hoogst ongepast. Bovendien moet een wijnamateur open staan voor verschillende wijnstijlen en zich ver houden van een soort zelfvoldane genoegzaamheid waarbij bepaalde types van wijn op voorhand uitgesloten worden. Bovendien is rosé sinds een paar jaar aan een opmerkelijke revival bezig. Zo blijken vooral jongeren dit type wijn naar waarde te schatten. Uit een recent onderzoek van Decanter bleek overigens dat de kans groot is dat binnen een paar jaar 1 op de 8 flessen geconsumeerde wijn van het rosétype zal zijn. Als u dus niet voor een oude krokodil wenst versleten te worden dan is het nu de hoogste tijd om een paar flessen rosé aan te sleuren.

Maar ja, vooroordelen leiden een taai leven. Ik kan hier wel een lans breken voor roséwijnen maar als ik mijn voorraad flessen tel dan stel ik vast dat ik zelf geen enkele fles rosé in huis heb. Juist, nul, nada, niks de botten. Het is zelfs zo erg dat ik dit artikel schrijf en er zelfs geen glas rosé bij kan houden. In de plaats daarvan nip ik van een glas Pinot Blanc van Dopff au Moulin uit Riquewihr (Elzas). Een fles die bovendien niet veel plezier meer verschaft want reeds van 2006 en levert meteen ook het bewijs dat Pinot Blanc best jeugdig gedronken wordt. Het zal me een les wezen!

Want eigenlijk lust ik wel graag een glaasje rosé. Vorig jaar ben ik bijvoorbeeld behoorlijk in bekoring gebracht door de Raventos i Blanc 'La Rosa', Penedès, 2007 (gemaakt van pure Merlot, mooie structuur, impressie van rode vruchtjes zoals aarbei en framboos, niet beendroog en ongezellig maar eerder fruitcharmant). Wel heb ik een duidelijke stijl van rosé die me weet te raken: intens en donker van kleur (eerder rood dan rosé), met veel fruit, niet beendroog, liefst met een niet vermoeiend en licht zweempje zoet in de finale. Maar valt het u ook op dat op de talrijke wijnproeverijen slechts hier en daar een slok rosé wordt aangeboden? Bij deze dus een oproep aan de wijnhandelaren en cavisten om daar ook eens wat verandering in te willen brengen.

Maar goed, ik zal dus het boetekleed maar alvast aantrekken en ik beloof dat ik deze zomer eens wat meer de côté rosé zal verkennen. En nu enkel nog hopen dat de zomer wat mee wil want als er één cliché wel van toepassing is op rosé dan is het dat zijn goedgevoel-factor maar echt boven water komt wanneer de weergoden ons wat verwennen.

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Ik wil wijn: www.ikwilwijn.be

Wijnkennis: www.wijnkennis.be

Foodfan: http://culinair-atelier.skynetblogs.be

Château sans prétention: http://csp.skynetblogs.be

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

The Orbis of Wine: www.theorbisofwine.be

Winetasting: www.winetasting.be

Stephane’s World: http://sdebacker.skynetblogs.be

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post107