Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Een weekje Drôme: deel 4

VerslagenGeplaatst door pvo 07 mei, 2009 01:09

Na een weekje vakantie met een harde smak terug in de reële wereld geplaatst. De maanden mei en juni zijn sowieso hectisch op het werk omdat tal van zaken voorbereid of afgewerkt moeten worden (jaarverslag 2008, strategische meetings met raad van bestuur, algemene vergadering...). Daar komt nu nog wat stress op privé vlak bij. We hebben namelijk net een nieuwe woning aangekocht (we kregen bericht van de aanvaarding van ons bod tijdens de afreis naar Frankrijk) en moeten nu dus heel wat formaliteiten afhandelen. Overigens, koken kost geld, en om onze aankoop te financieren zullen we onze huidige verblijfplaats op de markt zetten en met de bank moeten praten over een lening. Dit heeft er voor gezorgd dat ik er nog niet toe geraakt was om het slotartikel over ons weekje verblijf in de Drôme te posten. Bij deze dus rechtgezet.

Het Internet komt goed van pas, ook tijdens een verblijf in een vakantiehuisje. Je kan er namelijk de weersverwachtingen mee opsnorren en zo het geschikte moment vastleggen voor een dagje uit met de auto. Voor donderdag waren de weersvooruitzichten redelijk somber (regen, onweer) en dus hadden we beslist om Châtillon-en-Diois (en de Drôme) tijdelijk in te ruilen voor de meer zuidelijk gelegen Provence. Een leuke trip over berg en dal (idyllische landschappen en pitoreske bergdorpjes) bracht ons kort na de middag in Tulette. Een klein gehucht op de grens tussen de Drôme en de Provence. Een aantal van mijn collega-wijnbloggers zullen dit dorp misschien kennen want het ligt op een goede boogscheut van Suze-la-Rousse waar ze hun examen van "sommelier conseil" aflegden Wat was daar nu te beleven? Wel, hier is de Mas de César gelegen, beter gekend als Domaine Le Plan van de (Belgische!) wijnbouwer Dirk Vermeersch.

Ik proefde (en kocht) vorig jaar in Brugge de GT-X 2006, een steengoede Côtes-du-Rhône gemaakt van 10 druivenvariëteiten. Nu is 2007 een zeer goed jaar in de Rhône en heeft deze wijn van Robert Parker een score meegekregen van 91-93. Niet dat ik een Parker adept ben, maar het is nu eenmaal zo dat de door Parker als 90+ aangemerkte wijnen zeer snel opgekocht worden. En als je dan toch in de buurt bent, dan kan je toch evengoed snel een kistje in de koffer inladen, niet? Proeven was er helaas niet bij want zoveel bezoekers krijgen ze in deze periode van het jaar niet op Le Plan en dan ligt het wat moeilijk om flessen open te trekken om vervolgens kapot te laten gaan. Overigens hebben ze geen grote stocks op het domein dus als je ter plaatse mocht wensen aan te kopen, geef dan best eerst een belletje. Betalen met kredietkaart kan dan weer wel (zoals overigens quasi overal in Frankrijk dat op dat vlak zeer modernistisch is). Eerstdaags ga ik eens proeven of "good old Bob" gelijk had om zo'n hoge score uit te delen.

Na ons blitzbezoek aan Domaine Le Plan op naar de eindbestemming van die dag: Châteuneuf-du-Pape. Ik wou echtgenote en zoonlief sowieso eens meenemen naar het plateau met de ruïne van het kasteel die boven de stad uitkijkt. Veel wind maar lekker zonnig en onze zoon vond het alleszins leuk om zich even kasteelheer te kunnen wanen.

Net daarvoor hadden we Domaine de la Charbonnière aangedaan, een wijndomein dat getipt wordt als rijzende ster in de AOC Châteauneuf-du-Pape. Ik proefde er volgende wijnen: Côtes-du-Rhône 2007, Châteauneuf-du-Pape Tradition 2006 en Châteauneuf-du-Pape Mourre des Perdrix 2006. Alle wijnen zijn hoofdzakelijk Grenache gedomineerd (60-70%) met aanvulling van Syrah en Mourvèdre. De CdP's waren goed maar de CdR was een tegenvaller. Zat heel raar in elkaar (meer vlezig dan fruitig) en dat voor een topjaar! Ik weet niet goed wat ik er van moet denken. Eerlijk gezegd twijfel ik een beetje dat dit echt een aanstormend topdomein aan het worden is.

Als je in het stadje zelf aanbelandt dan raad ik je aan om eens binnen te lopen bij Vinadea. Châteauneuf-du-Pape is een ware "tourist trap" qua aanbod van degustatieaangelegenheden en dus pas je best wat op (éénmaal binnen is het soms moeilijk om buiten te stappen zonder toch iets aangekocht te hebben). Ik was al eerder binnen geweest bij Vinadea en tijdens mijn voorbereidend bezoekje aan hun website viel me op dat hun prijzen eigenlijk dezelfde waren als die op de wijndomeinen zelf. Bovendien hebben ze van zowat alle wijndomeinen in CdP wel iets in huis. Toen ik hier en daar al wat flessen van 2007 ontdekte, werd het relatief simpel en vroeg ik de verkoper om me een karton samen te stellen met enkel CdP's uit 2007 en liefst wat verschillend in stijl. De man fleurde duidelijk op bij dergelijke opdracht waarin hij de vrije hand kreeg en presenteerde me volgende selectie: Domaine Lucien Barrot, Le Bosquet des Papes, Domaine Chante Perdrix, Domaine Ferraud Eddie, Domaine Saint Préfert en de Impériale van Domaine Raymond Usseglio. Behalve deze laatste, allemaal in een prijsvork van 15-20 euro. Ik proefde nog geen enkele van deze wijnhuizen voordien en ben dus reuzebenieuwd!

Links naar de domeinen en wijnhuizen:

www.domaine-leplan.com

www.domainedelacharbonniere.com

www.vinadea.com

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post104