Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Iedereen gelijk voor de (AOC) wet of…..

WijnweetjesGeplaatst door pvo 05 sep, 2007 00:02

Is iedereen gelijk voor de wetgeving in verband met de “Appellation d’Origine Contrôlée” (AOC) of zijn er uitzonderingen en achterpoortjes? Tijdens onze recente wijntrip naar de Elzas kwamen we alvast een aantal merkwaardige zaken tegen.

Het INAO staat in Frankrijk in voor de creatie en bewaking van het AOC-systeem (gecontroleerde herkomstbenamingen). Binnen elke herkomstbenaming gelden specifieke voorschriften inzake maximale rendementen, afgebakende terroirs, toegelaten druivenrassen enz. Zo wordt voor de AOC Alsace Grand Cru bijvoorbeeld vereist dat de wijn gemaakt wordt van Riesling, Gewurztraminer, Muscat of (Tokay) Pinot Gris. Andere druivenrassen zijn binnen deze AOC in principe niet toegelaten.

Op het Domaine Marcel Deiss (www.marceldeiss.com) proefden we echter een Grand Cru Altenberg de Bergheim waarin behalve de traditionele cépages zowaar ook Casselas Rose in werd verwerkt. Een fantastische wijn daar niet van, maar toch duidelijk een afwijking van de strenge en rechtlijnige AOC reglementering.

Bij Maison Zeyssolff (www.zeyssolff.com) vernamen we verder dat in de Grand Cru Zotzenberg de Muscat wijnstokken vervangen werden door Sylvaner. Op zijn minst merkwaardig en - zo blijkt nu - zelfs niet eens tegen de regels want een nieuw decreet uit 2005 laat de vervanging Muscat-Sylvaner toe binnen dit Grand Cru gebied.

Het lijkt op zijn minst verwarrend voor de wijnamateur die zich wil laten leiden door de AOC voorschriften. Als we dit bovendien al na een paar dagen tegenkomen dan kan je er vergif op nemen dat er in de totaliteit van het Franse AOC systeem honderden van dit soort uitzonderingsgevallen moeten bestaan. Het is lovenswaardig dat de Franse wijnwetgever aandacht heeft voor specifieke klimaat- en terroirsituaties waarbij unieke wijnen kunnen worden gemaakt van op het eerste zicht niet toegelaten druivenvariëteiten maar het maakt er het hele systeem natuurlijk niet echt transparanter op. Het mag dan ook geen verwondering wekken dat het AOC systeem op geregelde tijdstippen zwaar onder vuur komt te liggen.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post10