Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Vlaamse Wijnblogdagen: blind proeven

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 04 jun, 2011 22:59

Hoe proef je best een fles wijn? Volledig blind, dus zonder enig idee van herkomst van de wijn en van de druivensoorten? Gedeeltelijk blind, waarbij je toch wat info meekrijgt over de druivensamenstelling of de regio van productie? Of volledig open, waarbij de te proeven fles gewoon open en bloot op tafel staat? Al dan niet blind proeven, is het thema dat deze maand bij de Vlaamse Wijnbloggers aangesneden wordt.

Eigenlijk zit het nogal simpel ineen. Vraag een gepassioneerd wijnliefhebber naar zijn voorkeur en die kiest resoluut voor het absolute blind proeven van een wijn. Waarom? Dit is de enige manier om totaal onbevangen en onbevooroordeeld een wijn organoleptisch te keuren. Het is een simpel onderonsje tussen de wijn en de proever met als ultiem oordeel of de wijn de proever al dan niet in vervoering weet te brengen. Het is bovenal ook een eerlijk onderzoek. Stel dat iemand voor uw neus een fles Ch. Pétrus opentrekt van een goed jaar. Denkt u werkelijk dat u met die kennis in het achterhoofd nog volledig objectief een oordeel over de wijn kunt vellen? Van beroemde etiketten gaat nu éénmaal een bepaalde dwingende kracht uit die moeilijk weg te cijferen valt. Lijkt me overigens een leuk experiment om dat eens te doen met 2 flessen Ch. Pétrus (of gelijk welk andere topfles) waarbij de inhoud van één van die flessen vervangen werd door een andere wijn (uit dezelfde streek maar minder groot kaliber van wijn). Benieuwd hoe dit zou kunnen aflopen.

Nog belangrijker dan het bovenstaande is dat het volledig blind proeven je ook helpt bij het uitbreiden van je wijnkennis. Het besnuffelen en proeven van een glas wijn in de hoop om herkomst en cépage te achterhalen, gaat weliswaar gepaard met veel frustratie. Hoe vaak val je niet door de mand omdat je er weer eens een paar duizend kilometer naast zit qua geografie en hoeveel schaamrood kleurt je wangen wel niet omdat je die toch voor de hand liggende druivensoort niet hebt herkend? Ik kan zelf gerust toegeven dat dit maar al te vaak het geval is. Maar het helpt wel om je referentiekader beter af te bakenen. Als je maar genoeg blind proeft, zullen bepaalde wijnen je op de duur wel een belletje doen rinkelen. En geef toe, er in slagen om – pakweg op restaurant – type wijn, druif en streek uit het glas te halen, brengt je toch wel in extase voor een paar uur.

Moet er daarom altijd blind geproefd worden? Neen, uiteraard niet. Blind proeven is supertof – bijvoorbeeld onder vrienden die dan wat “mystery bottles” meebrengen – maar hoeft niet altijd de norm te zijn. Stel dat je een verticale proeverij wilt houden waarbij een 5-tal jaargangen geproefd wordt van dezelfde wijn. De essentie van dit soort proeverijen is om het verschil in oogstjaren te ontdekken. Je kan dit volledig blind doen voor zover je dan wel meegeeft dat het telkens om dezelfde wijn gaat. Maar de oefening wordt er geenszins door verbrod door ook het type wijn dat geproefd wordt mee te geven. Ander voorbeeld: je houdt een proeverij gebaseerd op een bepaalde cépage (bv. Syrah) waarbij de wijnen van overal ter wereld kunnen komen. Je kan het opnieuw enorm moeilijk maken door de druif niet te verklappen maar je kan evenveel proefplezier beleven door op voorhand aan te geven welke de druif is en uit welke landen de geschonken wijnen komen. Aan het proefpanel om dan uit te zoeken uit welk land de geproefde fles vandaan komt. Op zich als oefening reeds uitdagend genoeg. Ik vind het semi-blind proeven dus gerust even leuk als het volledig blind gaan. Bij semi-blind heb je bovendien het voordeel dat je de minder wijngekke medeproevers ook volop de kans geeft om de wijn te ontdekken.

Tenslotte zijn er ook gelegenheden waarbij blind proeven (volledig of semi) voor mij uit den boze zijn. Stel u even voor dat op de degustatiedagen van uw favoriete wijnhandelaar alle flessen volledig geblindeerd voor u klaar staan om geproefd te worden! Misschien leuk als spielerei maar wel behoorlijk onpraktisch. Ik ga namelijk niet naar een degustatie met de gedachte om alle flessen te proeven. Sommige dingen interesseren me meer dan andere (afhankelijk van humeur en keldervoorraad) en het is dan ook niet meer dan logisch om je tot dat gamma te beperken. Overigens speelt er nog iets anders mee ook. Op dergelijke degustaties wil je snel een oordeel vormen over een bepaalde wijn. Is dit een Chardonnay waar ik van hou of verkies ik toch maar die andere? Het wordt een behoorlijk gedoe als je eerst nog de druif moet raden vooraleer je twee wijnen met elkaar kan beginnen te vergelijken. Neen, zet alle flessen dan maar netjes ongecamoufleerd op de proeftafel zodat we met een flinke basiskennis kunnen vertrekken.

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Bottle Case: http://bottle-case.com

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

Belgian Gourmand: www.belgiangourmand.be

St Etienne's World: http://sdebacker.skynetblogs.be/

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Wine-Itch: http://www.wine-itch.com

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

FoodMONK: www.monkeyvineyard.com

Dit zijn de thema's die we dit jaar nog aan bod willen laten komen:

- 7 augustus: Marlies Dekkers en wijn
- 2 oktober: Wijnhandelaar of supermarkt?
- 4 december: Op bezoek met een fles die je die avond geopend wil: hoe pak je dat aan?

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post183

Vlaamse Wijnblogdagen: to bio or not to bio?

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 03 apr, 2011 20:37

Hmmmm, BIO or no BIO? Moeilijk onderwerp deze keer voor de Wijnblogdagen. Ik heb het namelijk niet zo erg voor al dat bio-gedoe. In de supermarkt loop ik meestal straal voorbij het aanbod van bio-groente en -fruit. Niet dat ik iets heb tegen met respect voor de natuur geteelde producten, verre van zelfs. Maar ik vertrouw het label gewoon niet. Wie garandeert dat al die producten ook wel geteeld zijn zoals wordt beweerd? Als je je dan ook nog eens de bedenking maakt dat de bio-producten vaak tot de helft duurder zijn dan springt er toch wel een beetje een naar gevoel in mijn nek.

Met wijn is het net zo! Wat is BIO-wijn? Wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven? Of wordt het bio-label mee verdiend tijdens het productieproces? Beperken we ons tot de wijngaard of duiken we mee in het wijnvat van de meester-wijnmaker? Is bio hetzelfde als "organic"? En wat is het verschil met biodynamische wijn? En met natuurlijke wijn?

Ik heb het gevoel dat alles zo een beetje door elkaar heen loopt en dat slechts weinigen nog de bomen van het bos kunnen onderscheiden. Reden genoeg voor mij om bio niet als criterium te weerhouden voor de selectie van wijn voor in mijn kelder. Wijn moet gewoon lekker zijn, punt uit. En of het dan bio, conventioneel of natuurlijk is, maakt me eigenlijk niet zoveel uit.

Zeker is dat ik geen wijn koop omdat er BIO op de fles staat geschreven. Chardonnays die qua kleur, geur en smaak aanleunen bij appelcider daar bedank ik dus liever voor.

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Bottle Case: http://bottle-case.com

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

Belgian Gourmand: www.belgiangourmand.be

St Etienne's World: http://sdebacker.skynetblogs.be/

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Wine-Itch: http://www.wine-itch.com

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

Dit zijn de thema's die we dit jaar nog aan bod willen laten komen:


- 5 juni: Blind proeven
- 7 augustus: Marlies Dekkers en wijn
- 2 oktober: Wijnhandelaar of supermarkt?
- 4 december: Op bezoek met een fles die je die avond geopend wil: hoe pak je dat aan?

  • Reacties(4)//www.wijnblog.be/#post175

Vlaamse Wijnblogdagen: beleggen in wijn (deel 2)

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 15 mrt, 2011 23:26

Zoals beloofd volgt hierna het vervolg van het artikel over “Beleggen in wijn”.

Uit deel 1 kon u reeds afleiden dat ik niet meteen warm oploop met mensen die snel-snel even een paar kisten van één of andere 1er GCC inslaan met de loutere bedoeling hiermee te speculeren in de hoop wat makkelijke winst mee te pakken. Sorry, doet me gewoon te veel denken aan diegenen die zoveel mogelijk tickets voor Rock Werchter willen kopen om ze dan terug aan te bieden van zodra de organisatie het bordje “sold out” boven haalt. Maar dit betekent niet dat ik TEGEN een belegging in wijn ben. Als iemand in aandelen, obligaties (al dan niet hoogrentend), goud, grondstoffen en dergelijke kan beleggen, waarom zou wijn an sich dan ook geen portefeuillewaarde kunnen uitmaken?

Wat biedt de markt nu zoal aan wat te vatten valt onder de noemer “wijnbelegging”?

In plaats van in flessen te beleggen, kan u misschien opteren om te investeren in de bedrijven die deze grote wijnen produceren. Toegegeven, niet altijd eenvoudig en laat ons eerlijk zijn: even telefoneren naar Corinne Mentzelopoulos voor een pakketje aandelen in Château Margaux lijkt niet meteen een haalbare kaart. Maar er bestaan wel grote beursgenoteerde groepen met aanzienlijke wijnbelangen.

LVMH is er zo eentje. Deze op Euronext Parijs genoteerde holding van Bernard Arnault is één van de grootste luxeconcerns ter wereld. In de portefeuille zitten onder andere volgende merken: Louis Vuitton (dure handtassen en koffers!), Bulgari (juwelen- en horlogemerk), Dior (parfum en cosmetica), Tag Heuer (uurwerken) en een trits gekende parfummerken (Kenzo, Givenchy). Maar LVMH huisvest ook een unieke portefeuille aan wijn- en spirit-belangen. Ze zijn onder andere eigenaar van Moët & Chandon, Dom Perignon, Krug, Ruinart en Veuve Clicquot (allemaal grote namen in Champagne), Ch. d'Yquem (1er Cru Sauternes), Château Cheval Blanc (1er GCC Saint-Emilion), Hennesy (Cognac), Cloudy Bay (topwijn uit Nieuw-Zeeland), Cape Mentelle (topwijn uit Australië) enz. Onderstaande grafiek toont dat een belegging in LVMH niet bepaald verlieslatend was de laatste jaren en ze verkondigden onlangs een recordwinst voor 2010.

De holding Artemis is nog zo'n groep met leuk ogende participaties. Wat dacht u van Gucci, FNAC, Puma, Veilingen Christie's, voetbalclub Rennes en Vinci Construction. En ook hier weer een omvangrijk deel aan wijnbelangen: Château Latour (1er GCC Bordeaux), Château Grillet (topdomein uit de Rhône die zelf haar eigen AOC uitmaakt) en Domaine d'Eugénie (Bourgogne).

Of wat dacht u van Domaines Barons de Rothschild? Eigenaars van Ch. Lafite-Rothschild (1er GCC Bordeaux), Ch. l'Evangile (Pomerol), Ch. Rieussec (1 GCC Sauternes), Ch. Duhart-Milon (4e GCC Bordeaux) en nog een klein dozijn aan andere eigendommen. Ben er wel nog niet achter gekomen of deze groep ergens een beursnotering heeft.

Ik denk dat er vast ook nog wel ander voorbeelden te vinden zijn zoals Concha y Toro (Spanje en Zuid-Amerika) en Castel (Zuid-Frankrijk) maar heb me nu niet meteen de pleuris gezocht om daar alle details van uit te vissen.

Voor diegenen die investeren in een holding niet zien zitten (je moet behalve de wijnbelangen immers vaak ook een hoop andere zaken er bij nemen), bestaat er overigens een heus beleggingsfonds in wijn: Nobles Crus van Elite Advisers. Dit fonds belegt de centen van de investeerders in topnamen uit Bordeaux en Bourgogne, zowel “en primeur” als in oudere jaargangen. Sinds de oprichting in 2007 haalt het fonds een jaarlijks rendement van zo'n 14,5 %. Geïnteresseerd? Minimum vereiste investering: 125.000 euro!

Een haalbaarder alternatief voor het investeringsfonds van Elite Advisers wordt geboden door de firma Premier Cru, Fine Wines Investments Ltd uit London. Hier beleg je niet in een soort van wijnfonds maar bouw je op basis van je inleg een eigen kelder van top Bordeauxwijnen. Premier Cru gaat voor jou op zoek naar de geschikte topwijnen, koopt deze aan, stockeert ze en verkoopt ze wanneer de prijs hoge toppen scheert. De opbrengsten worden vervolgens opnieuw geïnvesteerd in de aankoop van jongere jaargangen. Premier Cru belegt enkel in de top50 van Bordeaux en is hierdoor misschien wat kwetsbaar (wat als de Chinezen Bordeaux laten vallen?).

Instappen kan via een éénmalige kapitaalsinjectie van min. 10.000 GBP of via een maandelijks beleggingsplan (startsom van min. 5.000 GPB en dan maandelijkse schijven van min. 175 GBP). Nog altijd een stevige hap centen maar toch al meer doenbaar voor iemand die eens een alternatieve belegging aan zijn portefeuille wenst toe te voegen.

Voor een videofragment uit het CNBC programma Strictly Money over Premier Cru: http://www.cnbc.com/id/15840232?play=1&video=1698657266

Welke kosten staan hier tegenover? Het eerste jaar betaal je 2,55% beheerkosten. Vanaf het tweede jaar valt deze kost terug tot 1,75% van de werkelijke waarde van uw wijnactiva. Wel moet u ook rekenen op een jaarlijkse kost van 9,5 GBP per kist wijn voor opslag (bij Octavian Warehouses, gespecialiseerd in opslag van wijn) en verzekering. Eventuele meerwaarden zijn volgens de huidige UK wetgeving belastingsvrij. Bovendien krijg je een certificaat dat bewijst dat je de eigenaar bent van de aangekochte wijnen. Kwestie van niet in de problemen te komen in geval van failliet van Octavian Warehouse (waar uw wijnen liggen) of Premier Cru (die uw wijn aankoopt).

Links bij dit artikel:

Elite Advisors: www.eliteadvisers.com

Premier Cru Fine Wines Investements Ltd: www.premiercru.com

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Bottle Case: http://bottle-case.com

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

Belgian Gourmand: www.belgiangourmand.be

St Etienne's World: http://sdebacker.skynetblogs.be/

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Wine-Itch: http://www.wine-itch.com

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

Dit zijn de thema's die we dit jaar nog aan bod willen laten komen:

- 3 april: To bio or not to bio?
- 5 juni: Blind proeven
- 7 augustus: Marlies Dekkers en wijn
- 2 oktober: Wijnhandelaar of supermarkt?
- 4 december: Op bezoek met een fles die je die avond geopend wil: hoe pak je dat aan?

  • Reacties(2)//www.wijnblog.be/#post171

Vlaamse Wijnblogdagen: beleggen in wijn (deel I)

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 20 feb, 2011 22:40

Met een kleine vertraging vatten de Vlaamse Wijnblogdagen een nieuw jaar van thematische wijnschrijfsels aan. Het eerste onderwerp is er alvast één om wat wijnemoties mee los te walsen nl. beleggen in wijn. Ik schat dat dit thema de gemiddelde wijnliefhebber en -schrijver spontaan een azijnzure grimas op het gezicht tovert. Beleggen in wijn? Wat denkt u wel? Wij zijn echte liefhebbers, mijnheer, en we drinken de wijn waaraan we ons goede geld besteden uiteraard zelf op. In essentie kan ik me zeer goed terugvinden in het bovenstaande. De wijnen die bij mij in de kelder belanden, zijn ook bestemd voor persoonlijke consumptie en ik overweeg geenszins om die – al dan niet met mooie winsten in het vooruitzicht – terug van de hand te doen. Maar ik heb wel begrip voor situaties die een eventuele verkoop kunnen rechtvaardigen. Wat doe je met prijzige wijnen die je aankocht zonder ze geproefd te hebben en waarvan je bij de eerste fles die je opentrekt onmiddellijk merkt dat het totaal niet je ding is? Moet je dan maar op de resterende 5, 11 of nog meer flessen blijven zitten? Wat als je merkt dat een hoop flessen van een bepaalde jaargang plots allemaal op dronk komen en je het niet ziet zitten om gedurende 12 maanden Bordeaux 2000 of zoiets te zitten slurpen?

Overigens is beleggen in wijn een zeer rekbaar begrip. Zo heb ik samen met vrienden redelijk wat Bordeaux 2009 “en primeur” gekocht. Eigenlijk is dat ook een beetje te beschouwen als een belegging in wijn. Je verkrijgt op die wijze immers de zekerheid dat de wijnen waar je interesse naar uitgaat effectief in je kelder belanden en dit aan een prijs die meestal een stuk lager uitvalt dan wanneer ze zo'n 2 jaar later uiteindelijk in de rekken liggen. Ik herinner me nog levendig wat er gebeurde wanneer de Bordeaux 2005 (net als 2009 ook als uitzonderlijk mooi gekwalificeerd) op de markt werd gebracht. De nieuwe oogst Bordeaux wordt in het najaar op de markt losgelaten en vormt vaak het speerpunt van de traditionele wijnsalon-promoties in de supermarkten. Mijn collega-bloggers maakten toen melding van hectische toestanden waarbij totaal losgeslagen en koopgekke Belgen zich in een ware stampede op de luttele voorraad kistjes beroemde cru classés stortten. Enkele maanden er voor was ik het gros van mijn “en primeur” bestelde Bordeauxwijnen van 2005 gaan oppikken in alle rust. Ik ben eens benieuwd wat er dit najaar staat te gebeuren wanneer de eerste lading Grand Crus van 2009 in de rekken komt te liggen. De aankoop “en primeur” beperkt zich trouwens helemaal niet tot het kransje beroemde kastelen van Bordeaux. Geregeld teken ik in op het “en primeur” aanbod van een aantal wijnproducenten die ik bezoek op wijnsalons in Noord-Frankrijk. Het jaar erop kan ik de bestelde wijn gewoon afhalen op het salon en intussen heb ik vaak 10% tot 20% bespaard op het dan gangbare tarief.

Maar goed, het bovenstaande is maar spielerei in vergelijking met de meest gangbare vorm van beleggen in wijn: kisten en flessen van beroemde wijnen aankopen, bijhouden en later met winst (proberen) doorverkopen. Het is die vorm van speculatie die menig wijnliefhebber de gordijnen in jaagt en tot de conclusie brengt dat de topwijnen uit Bordeaux, Bourgogne enz. voor hem onbereikbaar geworden zijn. Ter illustratie: de 1er Grand Cru Classés 2004 kwamen in primeur uit aan 135-155 euro/fles en voor de 2009 was dit reeds gestegen naar 850-900 euro/fles! (Bron: zie interessante statistische gegevens op www.bordoverview.com) Het resultaat van een dolgedraaide speculatie? Er zal allicht een speculatief geurtje aan zitten hier en daar maar ik denk dat het vooral de markt is die de prijsstijgingen stuwt. Het aanbod (in aantal flessen) van de 1er GCC's is stabiel tot licht dalend (grote oogstjaren hebben vaak een lager rendement + de focus op kwaliteit doet de producenten zelf nog vrijwillig het reeds lage rendement naar beneden aftoppen) terwijl de marktvraag sterk stijgt (niet in het minst door een relatief nieuwe en bijzonder kooplustige Aziatische en Russische markt). Het adagium dat de wijnliefhebber geslachtofferd wordt op het altaar van de speculatie vind ik dan ook behoorlijk fabelachtig. Het zijn gewoon de harde regels van de markteconomie die de topwijnen buiten ons financieel bereik plaatsen. En op zich is dat zelfs niet eens erg! Er is nog genoeg ronduit fantastische wijn aan democratisch prijsgehalte te vinden. Is het bovendien niet net dat wat een wijnliefhebber een beetje moet prikkelen nl. de continue zoektocht naar nieuwe wijnontdekkingen? Ik doe dus alvast niet mee aan het gelamenteer dat wijnspeculanten de boel grondig verkloot zouden hebben voor de “echte” wijndrinkers.

Moet u dan maar proberen een graantje mee te pikken van de almaar stijgende marktwaarde? Makkelijk toch, u koopt een kistje Mouton, laat die 5 jaar liggen en tel uit uw winst. Hmmm, toch eerst maar even bij de les blijven.

Regel één: niet om het even wat komt in aanmerking als wijnbelegging. Mouton-Rothschild kan u misschien een aardig percentje opleveren maar dat geldt niet voor Mouton-Cadet, de massaproductiewijn die eveneens door dit kasteel geproduceerd wordt. Een gedegen kennis van wijn is dus wel aangewezen vooraleer u zich in het wijnbeleggen stort.

Regel twee: bij een verkoop zal de afnemer de garantie willen dat de wijn in perfecte omstandigheden werd bewaard. U zag het helemaal zitten om die kist een paar jaar in de garage te laten rondslingeren? Think again! Goede omstandigheden betekent dus dat u moet beschikken over een aangepaste kelderruimte, een wijnkoelkast of dat uw wijn werd bijgehouden in een gespecialiseerde opslagplaats. Allemaal zaken die de nodige investeringen met zich meebrengen en die u dus in uw toekomstig rendement moet doorrekenen.

Regel drie: voor beleggingen in wijn gelden heel wat regels die ook gelden voor beleggen in aandelen. Zou u een niet onaanzienlijk deel van uw spaarcenten in één enkel beursgenoteerd aandeel stoppen? Remember het Fortis-verhaal? Niet dus! De beroemde wijnkastelen die uw beleggingswijn produceren zijn bedrijven en daar kan al eens iets mis gaan. U zal dus aan risicospreiding moeten gaan doen en een navenante financiële investering ophoesten.

Welke wijnbeleggingen bestaan er verder buiten het zelf aankopen en bijhouden van wijn?

Het vervolg leest u binnenkort in deel 2.

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Bottle Case: http://bottle-case.com

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

The Orbis of Wine: www.theorbisofwine.be

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Wine-Itch: http://www.wine-itch.com

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

Dit zijn de thema's die we dit jaar nog aan bod willen laten komen:

- 3 april: To bio or not to bio?
- 5 juni: Blind proeven
- 7 augustus: Marlies Dekkers en wijn
- 2 oktober: Wijnhandelaar of supermarkt?
- 4 december: Op bezoek met een fles die je die avond geopend wil: hoe pak je dat aan?

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post168

Coups de Coeur Bordeaux

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 06 nov, 2010 23:30

Een aantal Vlaamse Wijnbloggers zakte vorig weekend af naar Asse om er de nieuwe selectie Coup de Coeur wijnen van Bordeaux te ontdekken. Deze degustatie kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen Sopexa Belgium en onze bloggersgroep. En zo schoven we dus aan de proeftafel om zo'n kleine 100 Bordeaux wijnen de revue te zien passeren.

Eerst misschien best even een woordje uitleg over het concept van de Coups de Coeur van Bordeaux. Sinds een paar jaar wordt per land een selectie gemaakt van Bordeauxwijnen die in de lokale distributie of wijnhandel beschikbaar zijn. De aanbieders kunnen hun wijnen insturen voor de selectie die door een professionele jury gebeurt. Uit alle ingezonden flessen worden dan - na een blinde degustatie - de beste 100 wijnen weerhouden en die vormen de zgn. Coups de Coeur van Bordeaux voor dat land. Sinds 2009 wordt dit dus ook voor de Belgische markt georganiseerd. Het resultaat van de selectie wordt overigens in primeur op Megavino, België's grootste wijnsalon, voorgesteld. Volledigheidshalve moet ik er wel nog even bij vermelden dat het hier om democratisch geprijsde wijnen gaat in een vork van 4 tot 15 euro.

De editie Bordeaux Coups de Coeurs 2010 kent nu een leuk vervolg omdat Sopexa wel eens benieuwd was naar het oordeel van de Vlaamse Wijnbloggers. Met veel plezier offerden we dus een mooie herfstdag op om de selectie van 2010 op de testbank te zetten. Uiteraard kon het de bedoeling niet zijn om elk een kleine 100 wijnen te besnuffelen en achter de kiezen te steken en dus werden de taken wat verdeeld. De 2 crémants en de enige zoete Bordeaux zouden door iedereen geproefd worden terwijl de overige wijnen opgesplitst werden over 3 groepjes van proevers. Binnen elk van die groepjes zouden de beste (er werden scores toegekend op een 20 punten schaal) of meest interessante wijnen weerhouden worden. De selectie van elk van die groepjes werd vervolgens collectief geproefd met de bedoeling om hier een finale lijst over te houden van zo'n 5-tal wijnen.

Na heel wat geproef werden de volgende 6 wijnen als finale selectie weerhouden:

Benjamin de Chantegrive, Graves, 2009 (wit)

Château Bel-Air Sauvignon, Bordeaux, 2009 (wit)

Château Anthonic, Médoc, 2007 (rood)

Château Perayne, Bordeaux Supérieur, 2006 (rood)

Château La Mauriane, Puisseguin-Saint-Emilion, 2007 (rood)

Château de Lestiac, Premières Côtes de Bordeaux, 2008 (rood)

Wat viel op tijdens onze degustatie? Wel vooreerst moet toch wel gezegd worden dat de spoeling wat dunnetjes was. Veel wijnen haalden niet het verhoopte niveau en ik vraag me af wat dergelijke selectie zou geven als je Bordeaux zou vervangen door pakweg Languedoc of Rhône. Ik vermoed dat de kwaliteitsfactor een stuk de hoogte in zou gaan. Als de Bordelezen de concurrentieslag met andere wijnen (zowel binnen Frankrijk als daarbuiten) op lange termijn niet willen verliezen dan zullen ze toch nog een tandje bij moeten steken.

Ook nog meegeven dat een wijn uit onze selectie (de Bel-Air) niet terug te vinden is in de gids van Coups de Coeur wijnen. Ofwel haalde deze dus de finale selectie niet (maar verzeilde deze wijn wel nog per toeval tussen onze proefflessen), ofwel sloop er ergens een klein foutje in de gids. Wij vonden deze wijn in elk geval wel best meevallen.

Ik was persoonlijk (aangenaam) verbaasd over hoe de wijnen uit 2007 het er van af brachten. Niet meteen het meest legendarische jaar in Bordeaux maar van de 4 weerhouden rode wijnen zitten er dus wel 2 tussen van dit iewat verguisde millésime.

Persoonlijk vond ik Ch. de Lestiac en Ch. La Mauriane er boven uitsteken. De Ch. Lestiac krijgt bovendien ook een zeer gunstig prijskaartje (7-10 euro) opgespeld. Buiten onze globale selectie werd ik eveneens gecharmeerd door Château Hauchat La Rose, Fronsac, 2007 en La Pommeraie de Brown, Pessac-Léognan, 2007.

Nieuwsgierig naar de volledige lijst van Bordeaux Coups de Coeur 2010? Hieronder beschikbaar in pdf-formaat.

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post158

Vlaamse Wijnblogdagen: Zuid-Afrika

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 04 jul, 2010 02:50

Met een maand vertraging volgt hierna mijn stukje over de themapost Zuid-Afrika in het kader van de Vlaamse Wijnblogdagen. De reden voor de vertraging ligt zeker niet in het feit dat ik geen liefhebber voor Zuidafrikaanse wijn zou zijn maar gewoon omdat ik het reeksje artikels over de vakantie in Toscane niet wou onderbreken.

Dat de wijnbloggers (de wijnen van) Zuid-Afrika als thema uitkozen, mag geen verbazing wekken. Het land is in juni-juli immers gastheer voor de wereldbeker voetbal en zal op geweldig veel media-aandacht kunnen rekenen. We besloten dan ook snel om ons wagonnetje even aan deze locomotief te haken.

Maar voor ik het over wijn heb, wil ik even nog wat dingen kwijt over het WK voetbal. Ik vind het formidabel dat er eindelijk eens een WK op Afrikaanse bodem wordt gehouden. Al decennialang vertolken Afrikaanse voetballers een hoofdrol in de Europese competities. Het werd dan toch stilaan wel eens tijd dat Koning Voetbal bij de organisatie van zijn 4-jaarlijkse hoogmis met die factor rekening hield. Maar goed, inmiddels zit het kampioenschap reeds in een beslissende fase en helaas liggen alle Afrikaanse teams er al uit. De Bafana Bafana (het team van het gastland) overleefde zelfs de eerste ronde niet. Tot daar mijn droom van een finale genre Nigeria-Argentinië. Het begint er angstig op te lijken dat er – voor Belgen de ergste voetbalnachtmerrie – een Nederlands-Duitse clash als finale zit aan te komen.

Terug naar de wijn. Ik merkte op de blogs van een aantal collega’s dat de liefde voor Zuidafrikaanse wijn niet bepaald gensters slaat. Bij mij duidelijk wel en dat al sinds ettelijke jaren. Ik ga hier nu niet direct reclame maken voor mijn favoriete wijnhandel in Zuidafrikaanse gegiste dranken maar lezers van deze blog zullen wel al doorhebben dat het in het Gentse te doen valt.

In dit artikel wil ik graag even kort ingaan op de veiling van de Cape Winemakers Guild waar ik in september 2008 al eens kort over berichtte. Eigenlijk was ik dit vorig jaar reeds van plan maar om één of andere reden was het er nog niet van gekomen.

Eerst een klein woordje uitleg. De Cape Winemakers Guild werd 28 jaar geleden opgericht vanuit het oogpunt om de Zuidafrikaanse topwijnen ook internationaal onder de aandacht te plaatsen. De CWG is niet zomaar een vriendenclub maar vereist van zijn leden dat ze tot de absolute toppers van de Zuidafrikaanse wijnindustrie behoren. Vooreerst moeten aspirant-leden aantonen gedurende minimum 5 jaar uitstekende wijnen geproduceerd te hebben. Daarnaast word je enkel lid van de club op voordracht van een aantal andere leden van de gilde en op voorwaarde dat er een 2/3 meerderheid van de leden akkoord gaat met lidmaatschap. De leden van de CGW (momenteel 41 wijnmakers) vormen dus zonder enige twijfel de elite van het Zuidafrikaanse wijnlandschap.

Maar dat is niet alles. Elk jaar op de eerste zaterdag van oktober gaat in Stellenbosch de zogenaamde CWG Auction of rare Cape Wines door. Op deze veiling worden absolute topcuvées van de CWG leden geveild voor het goede doel. Vaak gaat het om wijnen die speciaal (en uiteraard in zeer beperkte hoeveelheden) voor deze veiling werden gevinifieerd. De opbrengsten gaan naar de CWG Development Trust en het Protégé Programme. Via de trust wordt de kans geboden aan kinderen van achtergestelde gezinnen uit de lokale wijnbouwgebieden om een schoolopleiding te volgen. Het Protégé Programme heeft dan weer tot doel om arme (dus vooral zwarte) wijnboeren onder de hoede te nemen en om te vormen tot excellente wijnmakers. Uiteraard is dit sociale luik niet van enige marketing of commercieel getinte inspiratie gespeend. Maar toch, een mens zou zich al eens durven afvragen hoeveel de Grand Cru Classé eigenaren uit Bordeaux overhebben aan goede werken voor de talloze kleine Bordelese wijnbouwers die kreunen onder de concurrentie van de Nieuwe Wereld Cabernets?

Vorig jaar kon ik bij Rouseu Kaapse Wijnen (www.rouseu.be) een erg uitgebreide selectie wijnen proeven die op de CWG veiling van 2009 zouden worden aangeboden. Stuk voor stuk topwijnen waarvoor je zelf eventueel een bod kon uitbrengen. Na heel wat wikken en wegen besloot ik mijn kans te wagen voor een zevental wijnen. En dan maar gespannen afwachten. Begin dit jaar kreeg ik tenslotte bericht dat ik voor een drietal wijnen een succesvol bod had uitgebracht. Tot mijn spijt zat mijn absolute topfavoriet hier niet bij (een Pinot Noir, 2007, van Bouchard Finlayson, voor mij de beste Pinot van buiten Frankrijk die ik ooit proefde) maar goed ik was al dik tevreden dat we dit jaar een aantal flessen hadden weten te bemachtigen.

Speciaal voor deze post heb ik één van de aangekochte wijnen ontkurkt: de Chardonnay Auction Reserve van Jordan uit 2008.

Kleur: licht goudgele kleur met fantastische schittering in het glas.

Neus: nootjes, vers gebakken brood, boterkaramel, rijpe en belegen gele appel, gist, nat gesteente (krijt, silex).

Smaak: enorm volle en rijke wijn met frisse smaakaanzet (citrus), overgang naar geel (abrikoos) en tropisch (mango) fruit, nog veel hout maar mooi geïntegreerd in een romig aanvoelende wijn, wel reeds toegankelijker dan verwacht.

Conclusie: Chardonnay met grote C, kan moeiteloos mee met grote kleppers uit Meursault of Puligny-Montrachet, misschien iets rijper en minder gespannen dan de Franse tegenhangers maar helemaal niet “overdone New World” van stijl.

Voor de geïnteresseerden, de CWG Auction zal dit jaar doorgaan op 2 oktober. Voor meer info over de pre-degustatie van de veilingwijnen en de mogelijkheid om biedingen uit te brengen, verwijs ik graag door naar wijnhandel Rouseu.

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Wijnkennis: http://bottle-case.com

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

The Orbis of Wine: www.theorbisofwine.be

St Etienne’s World: http://sdebacker.skynetblogs.be

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Wine-Itch: http://www.wine-itch.com

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post144

Vlaamse Wijnblogdagen: the perfect match?

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 03 apr, 2010 00:13

De eerste zaterdag van april zit er aan te komen en ik was bijna vergeten om een artikeltje te posten voor de Vlaamse Wijnblogdagen. Nu, laat ik maar eerlijk zijn, het zal ook wel te maken hebben met het thema dat deze keer werd gekozen: de perfecte food-wine match. Niet meteen mijn favoriet ding. Ik denk dat dit eerder gesneden koek is voor collega-bloggers FoodFan en St-Etienne. Zelf worstel ik altijd een beetje met de combo wijn en eten.

Een obligaat stukje maken rond één of andere klassieke marriage genre ganzelever en Sauternes of port met Stilton lijkt niet meteen een optie. Te saai en al veel te veel aan bod gekomen op andere fora of in de boekskes. Dan maar zelf een unieke combinatie uit de mouw schudden? Pfff, waarom zou u dat zelf niet veel beter kunnen dan ik? Wie ben ik om u te adviseren welke wijn u best met een vakkundig thuisbereide lamscarré serveert? Veel kans dat u er een heel andere wijnvoorkeur op na houdt dan ik en dat uw inzichten stukken beter aansluiten met uw eigen smaakprofiel. Bovendien ben ik redelijk basic wat de combinatie wijn en eten betreft. Als de twee een beetje samengaan dan ben ik al lang tevreden en ik kan me dan ook geen uren bezig houden met de selectie van deze of gene cru om een gerecht een of andere mystieke opwaardering te bezorgen. Noem me gerust een barbaar, maar ik verkies wijn nog het liefst van al als een "stand alone" concept. Gewoon in het glas en proeven maar. Zo kan je je tenminste concentreren op de wijn zelf en wordt de aandacht niet afgeleid naar andere dingen. Beter nog is om een goed glas wijn met een paar gelijkgestemde wijnzielen te degusteren zodat je impressies over het glas kunt delen.

Maar goed, dit is en blijft een blog en dus een medium bij uitstek om persoonlijke ervaringen op te tekenen en te delen. Ettelijke jaren geleden dronk ik de allerbeste Brunello ooit! Het zal een fles uit begin jaren '90 geweest zijn. Wat was er zo bijzonder aan? Wel vooreerst was het geen fles maar een glas wijn. Ik was op vakantie in Toscane en we bevonden ons in de burcht van Montalcino, een 14e eeuwse versterkte vesting die boven het stadje uittorent en een adembenemend zicht op de omgeving levert. In de vesting is er ook een enoteca waar je lokale producten kunt kopen. Het moet waarschijnlijk ergens tegen de middag aangelopen hebben want we besloten een kleinigheid te eten: wat brood, een paar sneden verrukkelijke ham en een glas Brunello. Het was mijn eerste kennismaking met Brunello en tot nu toe nog altijd mijn beste. Ik herinner me nog levendig dat de wijn geschonken werd in mega grote glazen (ik had toen nog maar weinig besef van wijn en stelde me tevreden met van die kleine standaard glazen) en dat we op het burchtplein aan een eenvoudige tafel-met-bank zaten. Maar het plaatje klopte perfect en de impressie werd voor de eeuwigheid in mijn geheugen gegrift.

Ik nam ook een aantal flessen Brunello mee naar huis. De namen weet ik al lang niet meer maar ik herinner me een tamelijk dure fles uit 1990 en een goedkopere uit het veel mindere jaar 1992. Degelijke wijnen voor zover ik me meen voor de geest te kunnen halen maar niet echt een wow-gevoel. Bovendien is nog geen enkele fles Brunello er sindsdien in geslaagd - en we spreken toch over een tijdsspanne van zo'n 15 jaar - om me die oorspronkelijke smaaksensatie van in Montalcino terug te bezorgen. Hoe komt dit nu? Wel vooreerst lijkt er toch wel een gouden regel te bestaan inzake de combo wijn en eten: serveer lokale wijn bij lokale gerechten. De mensheid heeft er eeuwen over gedaan om typische streekproducten te ontwikkelen en te verfijnen. Geen wonder dus dat producten uit dezelfde streek beter met elkaar harmoniëren dan pakweg een Italiaanse ham met een Australische shiraz. Maar zelfs die combo is op zichzelf niet voldoende. Neem die prachtige Italiaanse ham en combineer die met een uitgelezen Brunello en nog zal je die sensatie niet voelen die je overviel tijdens een verblijf ter plaatse. Je moet immers ook rekening houden met de omgevingsfactor. Het landschap, de zomerzon op je gezicht, het gezelschap waarmee je reist, het ontspannen vakantiegevoel, het zijn allemaal factoren die bijdragen tot de totaalbeleving.

Voor mij is het geheim van de beste food-wine match dan ook om al die factoren samen te brengen. Ooit al eens nagedacht waarom die rosé-wijn op vakantie zo goed smaakt? Niet omdat het een superwijn is en ook niet omdat het bijgeleverde eten zo exquise is maar wel omdat alles perfect past binnen een bepaald kader. Overigens vind ik het bewijs van mijn stelling op deze eigenste blog terug. Een behoorlijke poos geleden plaatste ik hier een artikel over een restaurantbezoek in Italië. Toeval of niet maar ook hier was er een samenloop van die omstandigheden die zorgen voor een perfect food-wine match: lokaal voedsel, lokale wijn en verblijf in de regio zelf.

Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Ik wil wijn: www.ikwilwijn.be

Wijnkennis: www.wijnkennis.be

Foodfan: http://culinair-atelier.skynetblogs.be

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

The Orbis of Wine: www.theorbisofwine.be

Winetasting: www.winetasting.be

St Etienne’s World: http://sdebacker.skynetblogs.be

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Wine-Itch: http://www.wine-itch.com

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post133

Vlaamse Wijnblogdagen: de letter V

Vlaamse WijnblogdagenGeplaatst door pvo 06 feb, 2010 01:03

Ik was vandaag goed geluimd. Ik kon (ondanks een beginnende keelontsteking) op het werk een aantal zaken afronden zodat ik met een goed gevoel het weekend in ging. Eenmaal thuisgekomen kon ik ook het nachtelijke opzoekingswerk van de voorbije week consolideren en een weekje vakantie in Toscane vastleggen voor ons gezinnetje. Vakantiewoning (nota bene op een uitgestrekt wijndomein van 650 ha in de buurt van Siena), vluchten en huurauto, alles netjes gereserveerd via internet. En nu maar aftellen naar eind mei…

En omdat de agenda voor morgen al behoorlijk gevuld is, besloot ik ook om maar meteen mijn artikel te schrijven voor de Vlaamse Wijnblogdagen. We beginnen namelijk een nieuwe reeks die telkens in het teken zal staan van één van de letters van het alfabet. Iedereen is vrij om om het even welk wijnonderwerp aan te snijden, zolang het maar gekoppeld is aan de vooraf geselecteerde letter. Voor het eerste artikel in de reeks werd beslist om de letter V (van Vlaamse Wijnbloggers?) te gebruiken. Hmm, dat opent natuurlijk een leuk gamma aan mogelijke thema’s zoals vendange verte, verdejo, vega sicilia, vacquéras, vino nobile, vintage port en ga zo maar door. Maar ik had me al een tijdje geleden voorgenomen om het te hebben over “vieilles vignes”. Het is een vermelding die je occasioneel wel eens op een fles wijn tegenkomt maar die voor de rest baadt in een waas van onduidelijkheid. Er blijkt overigens geen specifieke reglementering rond te bestaan en dus kan geen mens met zekerheid zeggen hoe oud de druivenstokken moeten zijn vooraleer deze zich met het label “vieilles vignes” mogen tooien.

Eheu, me miserum! In plaats van meteen aan mijn artikel te schrijven, besloot ik even de sites van mijn mede-bloggers af te surfen omdat ik enige achterstand heb opgelopen met het lezen van hun recente posts. Toen ik even halt hield bij Wijnkennis bemerkte ik tot mijn afgrijzen dat Wim op hetzelfde idee was gekomen en zijn artikel reeds netjes op de site gepost stond. Wat nu? Toch maar doorzetten? Pfff, dat lijkt weinig zin te hebben want ik ben het roerend eens met Wim dat het label “vieilles vignes” met de nodige argwaan moet benaderd worden en vaak een goedkoop marketing instrument is.

Foto schaamteloos gepikt van www.wijnkennis.be

Een backup plan dan maar. Een beetje wijnschrijver zal je moeilijk betrappen met een glas water voor de neus bij het redigeren van een blogpost over wijn. Dat geldt ook voor mij en ik had eerder op de avond een witte Siciliaan ontkurkt om het schrijven mee te begeleiden. Hmm, even zien, Verdelicia staat er in het groot op de fles. Verhip, begint met een V en kan dus perfect voor deze blogpost gebruikt worden.

Er zit bovendien een leuk verhaal aan de fles vast. Een paar maanden geleden bezocht ik samen met een vriend het Megavino wijnsalon in Brussel. Onze focus ging vooral uit naar wijnen van Sicilië en Portugal. De wijnen uit deze gebieden waren goed vertegenwoordigd op het salon en onze wijnkennis van deze regio’s kon gerust met een flink stuk gatenkaas vergeleken worden. Op één van de standen kwamen we in contact met de bijzonder sympathieke Clemente Funaro van de Azienda Vinicola Funaro. Kijk, dat is nu net wat wijn zo uitermate plezant maakt. Wanneer je een basiskennis over wijn combineert met een oprechte interesse voor het product van de wijnbouwer, valt de tijd stil en ontspint zich een hartelijk en open gesprek gecombineerd met een kennismaking van het bedrijf en de wijnen die er gemaakt worden. Na meer dan een halfuur wisten we ons uiteindelijk te ontworstelen aan de gezelligheid en gastvrijheid van Clemente. Het feit dat “brother-in-arms” Filip dit jaar een reis plant naar Sicilië verhoogde nog de genegenheid van de gesprekken. Gevraagd naar onze indrukken van de geproefde wijnen antwoorden we spontaan dat in rood de Omnis (gemaakt van Nero d’Avola) ons bijzonder wist te charmeren en dat we in wit lovende kritieken hadden voor de Verdelicia (Inzolia/Chardonnay). Wisten wij veel dat Clemente van het ene op het andere moment ons van beide wijnen elk een fles mee naar huis zou geven als geschenk en aandenken voor de leuke babbel. Laat het nu maar eens duidelijk zijn dat voor heel veel wijnbouwers de “commercie” niet voor al de rest komt! Uiteraard hopen de mensen om hun wijn verkocht te krijgen en zich aldus van een inkomen te verzekeren maar dat ze – zoals sommige wijnbaronnen uit Bordeaux – met dollartekens in de ogen lopen, is een kwakkel van jewelste. Ook voor de producent geldt het adagium dat wijn in de eerste plaats mensen samen brengt en plezier moet verschaffen.

Enfin, terug naar onze Verdelicia. Het domein Funaro is eigenlijk nog piepjong te noemen. Hun verhaal start omzeggens in 2003 en de wingerds van dit familiedomein liggen in de provincie Trapani, in het westen van Sicilië (de tip van de voetbalschoen). De betrachting van de drie Funaro broers: kwaliteitswijnen maken van de eigen wijnstokken en met een uitgesproken Siciliaans karakter. De drie Funaro broers zijn de derde generatie wijnbouwers op het domein en voorheen werden de druiven waarschijnlijk naar de lokale coöperatieve afgevoerd voor de uiteindelijke vinificatie. Nu worden de wijnen zelf gebotteld en in twee gamma’s op de markt gebracht, een basislijn, Gatto genaamd en een boetieklijn waar ook de Verdelicia deel van uitmaakt. Alle wijnen vallen onder de herkomstbenaming IGT Sicilia. Wat de Verdelicia interessant maakt is de combinatie tussen authenticiteit (50% Inzolia) en herkenbaarheid (50% Chardonnay). De Inzolia is een inheemse druivensoort die reeds van oudsher in Sicilië wordt verbouwd en goed bestand is tegen het vaak gortdroge klimaat. Hier wordt ze dus gecombineerd met Chardonnay om een meer internationaal herkenbare wijnstijl op te leveren. In het glas brengt dit een zeer droge wijn voort met duidelijk autochtone kenmerken: kruidig (harsachtig), mineralig en zelfs ziltig (dit laatste vooral in de smaak). De Chardonnay zorgt voor meer ronde toetsen (boter, nootjes, geroosterd brood) en fruitkarakter. De combinatie van de twee druiven zorgt hier duidelijk voor een win-win situatie. Nog geen topwijn maar wel een hoop potentieel. En dat brengt me terug naar het oorspronkelijke uitgangspunt: vieilles vignes. Ik ben benieuwd wat deze wijn kan bieden wanneer de wijnstokken pakweg een gemiddelde leeftijd van 50 jaar zouden overschrijden en dan misschien zelfs een lichte elevage op hout zou kunnen verdragen.


Dit artikel kadert in de reeks Vlaamse Wijnblogdagen. Nog meer smakelijke wijnverhalen vind je op de andere deelnemende wijnblogs:

Wijngerd: www.ikwilwijn.be/blogs/Wijngerd

Wijnmens: www.ikwilwijn.be/blogs/wijnmens

Disasterofwine: www.ikwilwijn.be/blogs/disasterofwine

Ik wil wijn: www.ikwilwijn.be

Wijnkennis: www.wijnkennis.be

Foodfan: http://culinair-atelier.skynetblogs.be

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be/

The Orbis of Wine: www.theorbisofwine.be

Winetasting: www.winetasting.be

St Etienne’s World: http://sdebacker.skynetblogs.be

Have a nice wine today: http://www.haveanicewinetoday.com

Wine-Itch: http://www.wine-itch.com

Wine Jockey: http://winejockey.wordpress.com

  • Reacties(3)//www.wijnblog.be/#post126
Volgende »