Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

A tribute to Gary V

World Wine WebGeplaatst door pvo 23 aug, 2011 22:34

Ik ben sinds een aantal jaren fan en trouwe kijker van de videoblogs van Gary Vaynerchuk, eerst op WineLibraryTV (WLTV) en meer recent op Daily Grape (DG). Geheel onverwacht kondigde Gary V eerder vanavond in aflevering 89 van DG aan dat hij ophoudt met de min of meer dagelijkse videoblogs over wijn.

------------------------- http://dailygrape.com/videos/89-the-final-grape ----------------------

Gary VAY-NER-CHUK nam ons in 1000 WLTV-episodes en 89 DG-afleveringen gedurende 5 en een half jaar mee op sleeptouw doorheen de wijnwereld. In een geheel eigen presenteerstijl passeerden duizenden wijnen de revue en werden ze uitgebreid besnuffeld, geproefd en uitgespuwd door de gastheer van dienst. Hoewel de show soms minder evidente wendingen kon aannemen (de talloze mini-bijdrages over de NY Jets gaan grotendeels aan ons Europeanen verloren) was de stijl steevast energiek, humoristisch en bijzonder onderhoudend. Het ultieme doel van Gary V was "to expand our (wine) palate" en net daarom was de show zo boeiend. Hoewel duidelijk Amerikaans van snit, werd er geenszins gegrossierd in Cabernet Sauvignon of Chardonnay van VS makelij. Zijn voorliefde voor Cabernet Franc en Nebbiolo haalden zeer vaak Europese wijnen voor het voetlicht hetgeen de show ook in onze contreien populair maakte onder de wijnliefhebbers.

Medio maart van dit jaar volgde reeds een eerste schock toen het formaat van WLTV vervangen werd door een nieuw concept, Daily Grape. Hoewel het Gary V meer bewegingsvrijheid bezorgde (WLTV werd bijna steeds op dezelfde locatie opgenomen) vond ik weinig toegevoegde waarde in DG (vaak slechte belichting en klank, minder mogelijkheden bv. niet meer via iTunes beschikbaar, soms ook minder interessante wijnen). Maar ik dacht dat dit wat kinderziektes waren die onvermijdelijk gepaard gaan met de opstart van het nieuwe format voor de dagelijkse wijnepisodes. Deze zomer laste Gary V een verlofperiode in en sindsdien verschenen maar enkele episodes meer. Ik had toen al een vermoeden dat er slecht nieuws zat aan te komen maar had helemaal niet verwacht dat er abrupt een einde zou komen aan de hele show.

Doodjammer natuurlijk, want Gary V wist op non-conformistische en joviale wijze heel wat wijnkennis over te brengen aan de "Vayniacs". Ik was vooral onder de indruk van zijn credo "snuif en lik aan alles wat je tegenkomt omdat dit bijdraagt tot de ontwikkeling van je palet" en zijn meer dan gezonde dosis zelfrelativering. Hoewel niemand echt hoeft te twijfelen aan Gary's deskundigheid als het op wijnproeven aankomt, hield hij zijn publiek steeds voor dat hun oordeel minstens zo belangrijk was als het zijne. De meest wezenlijke bijdrage die Gary V via WLTV en DG echter heeft weten te leveren, is de blijvende interesse van duizenden mensen voor wijn. Vaak heeft Gary V mensen voor wijn weten warm te maken die voor hun kennismaking met WLTV of DG totaal onbeslagen waren op dit vlak. Voor deze prestatie alleen al verdient Gary V een voorname plaats in de galerij van wijngrootheden.

Gary V, ik vind het verschrikkelijk erg dat ik de donder niet meer zal horen rollen op WLTV of DG! Ik kan er begrip voor opbrengen dat tijd- en energie opslorpende projecten als WLTV en DG niet tot in de eeuwigheid kunnen verder gezet worden maar inmiddels blijft het publiek wel wat wezenloos achter. Dank je voor 5 en 1/2 jaar enthousiast en leerrijk wijn-entertainment. Het ga je goed en ik wens je veel succes met de projecten waar je je in 2012 en verder wenst op te gooien.

WineLibraryTV: http://tv.winelibrary.com/

Daily Grape: http://dailygrape.com/

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post196

Test uw kennis...

World Wine WebGeplaatst door pvo 28 jul, 2011 01:12

...van de Franse wijngebieden!

Via Twitter (Txs for sharing @vinotwit! Txs for RT @theoheselmans!) deze namiddag een link doorgekregen naar een site waar je een leuke test voorgeschoteld krijgt. Je krijgt 20 benamingen van Franse wijngebieden (bekende maar ook vééééél onbekende) op je afgevuurd die je vervolgens zo snel mogelijk op de kaart moet lokaliseren.

Je vindt de tool op: http://www.jeux-geographiques.com/jeux-geographiques-Vignobles-de-France-_pageid88.html

Toegegeven, gebieden zoals Azay-le-Rideau, Côtes de Brulhois en Apremont klinken me ook niet meteen vertrouwd in de oren. Maar onder tijdsdruk van de wegtikkende seconden doet een mens soms wel heel domme dingen. Listrac is in de Bordeaux gesitueerd, Lirac daarentegen in de Rhône. Wist ik wel maar toch maar lekker verkeerd geklikt en 0 punten uiteraard!

Niet enkel een leuk spelletje maar het helpt je ook ECHT wel goed om wijngebieden op de kaart van Frankrijk te situeren. Uiteraard moet je je geen bal aantrekken van al die obscure wijngebieden waar geen mens ooit van gehoord heeft. Maar een beetje wijnliefhebber moet toch in staat zijn om pakweg Médoc in een straal van zowat 50 km op de kaart te zetten. Voor de meer geoefende wijnliefhebber is dit speeltje dan weer interessant om wijngebieden zo nauwkeurig mogelijk te situeren. U weet immers perfect dat Touraine en Bonnezeaux wijngebieden uit de Loire zijn, maar weet u ook waar precies in de Loire?

Ik zou zeggen "give it a go" en aarzel niet om je scores als comment op dit artikel achter te laten. Mijn eerste poging leverde me 39.000 en een kluts op. Na een 20-tal pogingen ben ik toch vlot boven de 50K geraakt.

Oh ja, nog dit! De kaart van de Franse wijngebieden lijkt u een beetje de ver-van-mijn-bed-show? No problem! Probeer eens hoe het gesteld is met uw kennis van Belgische steden? Verbazend hoe een mens er in kan slagen om in dit kleine land er toch nog meer dan 100 km naast te zitten. En dan heb ik het zelfs niet eens over kleine stadjes diep in het zuiden van België.

http://www.jeux-geographiques.com/jeux-geographiques-Villes-de-Belgique-Steden-van-Belgie-_pageid97.html

Have fun!!!

  • Reacties(3)//www.wijnblog.be/#post192

WineTwunch

World Wine WebGeplaatst door pvo 17 jun, 2011 00:22

Wijnliefhebbers & social media = goeie combo! Via sociale netwerksites zoals Twitter kan een leuk idee plots heel snel vorm krijgen.

Ik plaatste enkele dagen terug een reactie op Gary Vaynerchuk's Daily Grape en dit kreeg een onverwacht en leuk vervolg op Twitter. Filip Salmon (auteur van het boek "De 50 beste wijnhandels in Vlaanderen") wil graag de twitterende Belgische wijnliefhebbers wat beter in kaart brengen. Na wat over en weer getweet met @filipsalmon en @jellederoeck lanceerde Filip plots het geweldige idee voor een WineTwunch.

Een watte? Hoor ik u zo denken. Twitterfanaten zijn sinds enige tijd reeds vertrouwd met het concept van "twunch", een samentrekking van Twitter en lunch. Bedoeling is dat gelijkgestemde zielen via Twitter met elkaar afspreken voor een lunchmeeting. Een soort van groepsgebonden blind date als het ware. Een WineTwunch is in feite net hetzelfde, zij het dat het hier de bedoeling is om wijnliefhebbers samen te brengen voor een lunch EN uiteraard een bijhorend glas wijn.

Waar mikken we op? De WineTwunch zal naar alle verwachting doorgaan in Brussel (is tenslotte centraal gelegen + heel wat mensen werken er) en staat gepland voor einde juni of eerste helft van juli. Filip zal de komende dagen een Doodle opzetten om uit te maken welke datum voor de meeste wijnliefhebbers het best geschikt is.

Wil je er ook bij zijn? Check dan als de bliksem je Twitter account en doe een search op #winetwunch. Binnenkort zie je daar dan wel de concrete details voor de WineTwunch opduiken of op zijn minst de link naar de Doodle poll. Alternatief kan je de nodige info ook opsnorren door @filipsalmon of @wijnblogbe te volgen.

Tot op de eerste WineTwunch! Cheers!

UPDATE!!!

Datum en locatie voor de WineTwunch zijn gekend! Een en ander zal plaats vinden in Antwerpen op donderdag 30 juni.

Wil je er bij zijn? Check Twitter en zoek op #winetwunch.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post185

Wijnblog via Twitter

World Wine WebGeplaatst door pvo 25 sep, 2010 01:27

Wijnblog.be kan je nu ook volgen via Twitter!!!

Nieuwe posts zullen uiteraard via de Twitter account aangekondigd worden. Maar ik wil ook regelmatig van me laten horen bv. welke degustaties op het programma staan, welke wijn ik aan het drinken ben, misschien wat korte proefnota's die anders hun weg naar de blog niet vinden...

Enfin, check it out! Je kan me vinden op http://twitter.com/wijnblogbe. Om te volgen gebruik je @wijnblogbe.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post154

Winetasting.be

World Wine WebGeplaatst door pvo 25 okt, 2007 22:51

Interessante berichten moeten soms niet lang zijn. Tussen mijn documentatie van Megavino vond ik een kaartje in de vorm van een klein flesje met daarop de url www.winetasting.be.

Dit blijkt een nieuwe site te zijn waar je snel en efficiënt kan opzoeken wanneer en waar wijnproeverijen georganiseerd worden. Opzoeken kan ondermeer op basis van locatie, datum of wijnhandelaar. Verder ook een kalender van op stapel staande wijnbeurzen. Bijzonder interessant.

Blog Image

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post25

Oude wijn

World Wine WebGeplaatst door pvo 15 sep, 2007 00:10

Stel dat je je wederhelft of een vriend wil verrassen met een fles wijn uit zijn/haar geboortejaar. Waar haal je in godsnaam een fles uit 1985, 1979, 1969 enz. vandaan??? De lokale supermarkt kan je alvast niet veel soelaas brengen.

Blog Image

Geen nood. In België worden nogal wat wijnveilingen georganiseerd en daar komen uiteraard wel wat belegen flessen onder de hamer. Overigens heel plezierig om eens van dichtbij mee te maken. Maar wel goed uitkijken naar de veilingvoorwaarden. Ik heb wel al eens iemand bleek zien wegtrekken toen hij plots doorkreeg dat de afgeklopte prijs deze per fles was en niet voor de hele kist zoals hij in gedachten had tijdens het enthousiaste bieden.

Volgende verkoopzalen houden meerdere wijnveilingen per jaar:

Veilinghuis Sylvie's te Sint-Niklaas: www.veilingsylvies.be

Verkoopzaal Jordaens te Mortsel: www.jordaensnv.be

Online wijnveiling WineBid (USA): www.winebid.com

Ook op eBay kan je terecht: www.ebay.be

Daarnaast zijn er ook gespecialiseerde handelaars in aan- en verkoop van oude wijnen:

Belgium Wine Watchers, Schoten: www.belgiumwinewatchers.com

Ook bij Divino in Dendermonde wat klassiekers: www.divino.be

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post17

Wijnbloggers en wijnportals

World Wine WebGeplaatst door pvo 11 sep, 2007 00:28

Hierna volgen een aantal interssante (Belgische) links voor internauten die op zoek zijn naar allerhande nieuwsfeiten over wijn.

Staat uw link er niet bij en hebt u toch veel te vertellen over wijn? Stuur een reactie in en we bekijken het wel even.

Wijnblogs

Vinejo's wijnblog: http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be

WijnIdee: www.wijnidee.be

Vinama: http://vinama.skynetblogs.be

ChateauSansPrétention: http://csp.skynetblogs.be

Orbis "Fratres Organoleptici": http://orbisfratresorganoleptici.blogspot.com en http://theorbiswineshed.skynetblogs.be

Wijnportals

http://wijn.startpagina.be

http://wijn.2link.be

Wijnsites

Hitparade supermarktwijnen en wijngossip: www.kurkdroog.be

Centrale website voor wijnliefhebbers: www.ikwilwijn.be

Proefnota's van tal van wijnen: www.vinotopia.be

Een beetje chauvinisme kan geen kwaad: www.belgianwines.com

Overzicht recente oogstjaren in Bordeaux: www.bordoveriew.com

  • Reacties(2)//www.wijnblog.be/#post14