Wijnblog.be

Wijnblog.be

Over deze blog...

Het is de bedoeling om op deze pagina’s bijdragen te plaatsen over recent geproefde wijnen. Het gaat hier dan uiteraard eerder over de persoonlijke appreciatie van een wijn dan over een puntenevaluatie à la Parker. Verder komt er ook ruimte voor andere wijntopics zoals verslagen over wijnuitstappen en –proeverijen, verwijzingen naar interessante wijnsites of artikels over wijn, allerhande wijnweetjes, aangekondigde wijnevenementen enz…

Return of the Thundershow

WijnweetjesGeplaatst door pvo 01 sep, 2016 00:28
Eerder dit jaar verraste Gary Vaynerchuk ons met een nieuwe aflevering van WineLibraryTV. Precies 10 jaar nadat de allereerste aflevering van "the Thundershow" online werd geplaatst. Helaas bleef het bij die ene speciale verjaardagseditie. Lees meer hierover in de volgende blogpost.

Maar kijk! Alles komt terug, ook WineLibraryTV!Verplichte kost voor iedere wijnliefhebber die zijn kennis wil bijspijkeren op een aangename wijze. Niet alleen leer je nieuwe wijnen en -stijlen ontdekken maar ook je smaakpalet zal er wel bij varen als je de adviezen van Sir Gary ter harte neemt.

Nu maar hopen dat er inderdaad regelmatig nieuwe episodes toegevoegd worden. In episode 1002 wordt hier alleszins op gealludeerd.

Helaas niet meer beschikbaar onder de vorm van een iTunes podcast dus best om je te abonneren op het YouTube channel.

We're going to change the wine world, whether they like it or not...

Link: www.youtube.com/winelibrarytv


  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post248

Our Daily Bottle: vernieuwing op de Belgische wijnscène

WijnweetjesGeplaatst door pvo 25 jul, 2016 00:21

Door een stom toeval kwam ik midden de Bdx2015 “en primeur” campagne in contact met Valeer Verlinden van VinumMovens. Hij vertelde me iets over een nieuw wijnconcept “Our Daily Bottle” dat nauwelijks enkele weken terug gelanceerd werd op de Belgische wijnmarkt. Een concept dat een beetje aansluit met onze huidge manier van beleven, denk bv. aan de talrijke belevenisboxen (genre Bongo, Vivabox) en de maaltijdboxen van HelloFresh. Mijn interesse was gewekt en een 2tal weken terug sprak ik in Leuven af met Valeer voor een kennismaking en babbel over Our Daily Bottle.

Hoe zit het concept in elkaar? Eenvoudig en toch vernieuwend want dergelijke dienst bestaat nog niet in België. Je abonneert je bij Our Daily Bottle op een wijnformule en éénmaal per maand krijg je een wijnbox toegestuurd met 2 flessen (1 rood en 1 wit) om te ontdekken. Bevalt de wijn je enorm? Dan kan je die gewoon bijbestellen via de webshop van Our Daily Bottle. Net als op de website van je wijnhandelaar. Met dit verschil dat de abonnees van Our Daily Bottle een mooie korting genieten op hun nabestelling. De perfecte eenvoud om in alle rust maand na maand nieuwe wijnen te ontdekken en een voorraadje aan te leggen van de flessen die je geweldig wisten te verleiden. In totaal worden 4 formules aangeboden. Our Daily Bottle is het standaard ontdekkingspakket met wijnen van rond de 10 euro/fles. De Coup de Coeur formule kost zo’n 10 euro/maand extra maar dan krijg je ook wijnen van een hoger allure. Voor beide formules kan je ofwel intekenen zonder vaste termijn (en dus makkelijk opzegbaar) of voor een periode van 1 jaar. Intekenen, doos ontvangen, glazen er bij halen en ontdekken maar.


Klinkt mooi maar hoe verloopt alles in de praktijk? Ik vroeg Valeer de pieren uit de neus en kreeg (bijna overal smiley) antwoorden op.

Een initiatief als Our Daily Bottle heeft natuurlijk wel wat volume nodig om leefbaar te zijn. Anders liggen de vaste kosten (aankoop wijn, kosten transport) gewoon te hoog. Gevraagd naar het aantal klanten, geeft Valeer aan dat nu nog geen grote volumes gedraaid worden. Is ook perfect logisch gezien de eerste boxen maar in juni de deur uit gingen. Maar Valeer is wel tevreden van de mate waarop het concept wordt opgepikt en via sociale media en andere kanalen wordt onder de aandacht gebracht. Hij bevestigt dat Our Daily Bottle perfect op schema ligt om eind dit jaar 500-1000 klanten in de portfolio te hebben.

Is Our Daily Bottle een volledig nieuw wijnconcept? Neen, de stichters van Our Daily Bottle, Valeer en Isabeau, hebben wijnstudies gedaan in Frankrijk en haalden de inspiratie voor Our Daily Bottle daar en uit de VS (waar dergelijke diensten al langer bestaan).

En de belangrijkste vraag van allemaal: hoe wordt de selectie voor de wijnboxen gemaakt? Hoe wordt er voor gezorgd dat de bewuste wijnconsument elke maand opnieuw boeiende wijnen voorgeschoteld krijgt?

Valeer geeft aan dat de samenstelling van de boxen zo'n 6 maanden op voorhand ingepland worden en dat de selectie gebeurt aan de hand van volgende 3 criteria:

- kwaliteit: een wijn komt maar in de box terecht als die van beide partners het groen licht heeft gekregen;
- prijspunt: een wijn wordt maar opgenomen als hij qua aankoopprijs binnen één van beide formules kan ingepast worden;
- originaliteit: Our Daily Bottle streeft er naar zo'n breed mogelijk pallet aan wijnen aan te bieden en niet enkel de klassieke wijnlanden + het liefst willen ze dan ook nog eens dat het wijnen zijn met een boeiend verhaal er achter.


En dan nu. What's in the box?

Ik kreeg de Coup de Coeur box van juni mee naar huis, kwestie van zelf eens het concept van Our Daily Bottle te kunnen ontdekken.

Wat meteen opvalt, is dat de dienstverlening zich niet beperkt tot het verpakken van 2 flessen wijn in een anoniem karton. Het wijnplezier wordt voor de consument verder verhoogd met wat persoonlijke toetsen en als uitschieter een leuk magazine. Het magazine gaat dieper in op de wijnen/domeinen die geselecteerd worden voor de boxen en pakt uit met een aantal gerechten die passen bij de geleverde wijnen.

De flessen zelf dan:

Wit: La Coume-Lumet, Limoux blanc, 2013, Languedoc, FR

Dat Limoux meer in zijn mars heeft dan Crémant (Blanquette de Limoux) alleen was al langer gekend. Maar toch stond ik wel even te kijken van deze 100% Chardonnay. Een neus die eerder doet denken aan Chablis dan aan de Languedoc omwille van de persistente mineraliteit (krijtstof, vuursteen). In het smaakpalet veel fraîcheur te bespeuren met tonen van citrus maar ook impressies van geroosterd brood en nootjes. Enig nadeel van deze wijn: de zeer stevige eikdominantie die de boel toch een beetje uit balans brengt. Wat minder nieuw hout en dit zou een zomerse Chardonnay topper kunnen zijn.

Rood: Gebeshuber "Vom Muschelkalk", Sankt-Laurent, 2015, Thermenregio, AT

Oostenrijk is vooral gekend voor Grüner Veltliner maar vergeet zeker de rode wijnen niet! Deze wijn zet alle fruitregisters open (blauwe bessen, zwarte kers, framboos) en voegt daar tonen van melkchocolade, exotische specerijen en violet aan toe. Het bessenfruit beheerst eveneens het smaakpalet en er is een mooie finale van zure kers (kriek). Nu nog beetje jong om te drinken maar wie graag fruit heeft in zijn wijn moet hier niet mee wachten. Mooi glas wijn!Hoewel ik zelf niet geweldig fan was van de La Coume-Lumet, brengt deze box wel wat er van verwacht mag worden: originele wijnen die zowel de wijnleek als de liefhebber zullen interesseren. Met Our Daily Bottle hebben we er in België in elk geval een nieuw en fijn wijnconcept bij. En op die manier wijnen ontdekken, lijkt me toch leuker dan zelf snel-snel wat flessen mee te graaien uit de supermarkt.

Link: www.ourdailybottle.com

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post247

WineLibrary TV is back!!!

WijnweetjesGeplaatst door pvo 21 feb, 2016 20:15

Kort berichtje aan alle wijnliefhebbers.

10 jaar geleden startte een toen nog relatief onbekende Gary Vaynerchuck met WineLibrary TV. Een soort van videoblog waarin wijnen live werden geproefd en voorzien van commentaar. Saai? Neen, want Gary V deed veel meer dan enkel wat walsen, snuiven en proeven. Via WineLibrary TV probeerde hij de wijnwereld te beïnvloeden en te veranderen.

Gary V probeerde zijn fans - Vayniacs genoemd - de weg te doen vinden naar nieuwe wijnen en andere druivenvarianten, streed een ware kruistocht tegen overgeëikte wijnen en riep iedereen op om vooral de eigen mening en smaak te blijven ontwikkelen.

Ik heb zelf enorm veel genoten van de bijwijlen legendarische episodes en kon de intro van de show mee opdreunen als een Pavloviaans hondje. smiley Maar bovenal heeft de show me enorm veel geleerd over de verscheidenheid van de wijnwereld en het belang om zelf een oordeel te vormen over wijn en daar trouw aan te blijven.

Ik was dan ook heel erg teleurgesteld toen Gary V zo'n 5 jaar terug aangaf dat aflevering 1000 het einde van de show zou inhouden. Maar kijk, vandaag kondigde Gary V compleet onverwacht de terugkeer aan van WineLibrary TV en plaatste hij aflevering 1001 online.

Excellent nieuws dus voor de wijnliefhebbers die houden van een amusante "wineshow" gepresenteerd door een licht hyperkinetische presentator.

"We're going to change the wineworld, whether you like it or not"

Links naar WineLibary TV en episode 1001:

http://tv.winelibrary.com/

https://www.youtube.com/watch?v=CUe_xtK8aSg&feature=youtu.be

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post245

Vino Magazine wordt DM.Vino!

WijnweetjesGeplaatst door pvo 27 sep, 2015 23:43

Het was vorige week toch even schrikken. Ik kreeg plots een mailtje in de bus waarbij aangekondigd werd dat Vino Magazine voortaan als DM.Vino! door het leven zal gaan. Ik hoor u al denken "Tja, een naamswijziging, wat is daar nu zo speciaal aan?"

Ik vrees dat het toch even verder gaat dan dit. Vino Magazine was tot voor kort nog één van de enige (of het enige?) wijntijdschriften die nog in papieren versie op de markt werd gebracht. Het nieuwe DM.Vino! zal nu tweemaandelijks verschijnen als gratis bijlage bij de vrijdag-editie van de krant De Morgen. Dit betekent dus het einde van het magazine als losse publicatie.

Is dat erg? Ja en neen. Natuurlijk niet leuk om een titel te zien verdwijnen uit de rekken maar je moet je de vraag durven stellen of het magazine nog voldoende toekomstmogelijkheden had. Ik was zelf al geruime tijd geen abonnee meer en kocht het maar af en toe als los nummer. Het behoeft dan ook weinig tot geen verbeelding om te zien hoe scherp de strijd gestreden wordt: print en uitgeefkosten blijven hetzelfde, de advertentiemarkt is al jaren op zijn retour en als dan ook de verkoopscijfers onder druk komen te staan... Al zelfs grote kanonnen genre Humo en P-Magazine sterk te lijden hebben, hoe zou het dan gesteld zijn met een klein niche magazine?

Neen, dan vind ik dit een zeer goed doordachte zet van Dirk Rodriguez en Baudouin Havaux van Vinopres. In plaats van lijdzaam af te wachten en op een bepaald moment misschien gedwongen te worden om de stekker er uit te trekken, hebben ze geopteerd voor de vlucht vooruit. Door de krachten te bundelen met De Morgen heeft het nieuwe DM.Vino! zich sowieso verzekerd van een veel groter lezersbereik. Ik durf te zeggen dat het hier om een stevige verveelvuldiging gaat. En een groter lezersbereik kan misschien wel de interesse van nieuwe adverteerders wekken.

Ik ken uiteraard de details van de overeenkomst niet maar ik ga er even van uit dat De Morgen voortaan ook de print voor zijn rekening neemt. Komt neer op een forse besparing die wel eens het verschil tussen verlies en winst kan maken. En misschien gaat het wel verder dan print en zorgt De Morgen ook voor layout?

Gaat zo'n samengaan dan niet gepaard met het opgeven van de redactionele vrijheid? Goh, zo'n vaart zal het volgens mij wel niet lopen. De krant De Morgen staat toch bekend als redelijk onafhankelijk op dat vlak + als ik de colofoon bekijk dan zie ik toch dat Vinopres nog voor de volledige redactionele invulling staat.

Alles rozengeur en maneschijn dus? Hmm, toch niet. Ik vind de eerste versie die op 18/9 bij de krant zat zeker geslaagd maar het lijkt me toch een wat beknoptere versie van wijlen Vino Magazine. Er zal dus wat ingeleverd moeten worden op hoeveelheid leesvoer. Niet verwonderlijk want een (gratis!) bijlage bij een krant kan moeilijk hetzelfde volume gaan bieden van een volledig tijdschrift. Wat wel een verademing was, geen storende zetfouten meer! Een euvel waar Vino Magazine zich toch wel regelmatig aan bezondigde en die vaak te maken had met vertaling van FR naar NL. Speaking of which, wat met de Franstalige lezer? Vino Magazine verscheen immers ook in het Frans. Wel daar is ook aan gedacht want voortaan verschijnt het magazine als de gratis Essentielle Vino! bijlage bij La Libre Belgique en La Dernière Heure.

Bovendien is er blijkbaar ook een digitale versie van het DM.Vino! magazine. Op www.vinomagazine.be kan je in elk geval een flipbookversie van de eerste editie vinden. Benieuwd of dit ook voor de volgende edities zo zal zijn.

Schrijf alvast 20/11 en 11/12 in uw agenda. Op deze dagen vind je de volgende versies van DM.Vino! bij de krant De Morgen.

Ik wens het nieuwe DM.Vino! alvast een behouden vaart en kijk uit naar wat de toekomst zal brengen.  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post240

Geen kurkentrekker meer nodig!

WijnweetjesGeplaatst door pvo 15 jan, 2014 00:03
Deze had ik nog niet eerder tegengekomen. Bijzonder handig als je bijvoorbeeld op reis vergeten bent een kurkentrekker mee te nemen....Moet ik bij gelegenheid eens uittesten.

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post233

Oppassen met 1855.com?

WijnweetjesGeplaatst door pvo 03 nov, 2011 23:38

Er gaat tegenwoordig geen week voorbij of er zit een mailtje van online wijnhandel 1855.com in mijn inbox. Op zich niet dramatisch of verwonderlijk want in deze periode van het jaar is het een drukte van jewelste bij zowat elke wijnhandel. Het najaar lijkt immers de periode bij uitstek om wijn aan de man/vrouw te brengen als je even nagaat wat er zoal gaande is aan wijnsalons, proeverijen, promo's enz.

Wel toevallig is het dat die plotse bedrijvigheid in mijn mailbox startte luttele dagen na het verschijnen van een artikel over 1855.com op de site van Decanter. Decanter meldt dat klanten van 1855.com zich behoorlijk opwinden omtrent het uitblijven van de levering van hun bestelde primeurwijnen van de jaargang 2008. In primeur aankopen van wijn betekent uiteraard dat je makkelijk 2 jaar geduld moet oefenen om je flessen geleverd te zien maar inmiddels zouden alle 2008 wijnen toch al behoorlijke tijd gebotteld moeten zijn. Meer nog, diegenen die primeurs 2009 bestelden, krijgen die momenteel reeds geleverd. Ik heb zelf bijvoorbeeld ook reeds 2 kisten van 2009 geleverd gekregen (niet via 1855.com voor alle duidelijkheid!).

Decanter heeft zich ook even de moeite getroost om de boekhouding van 1855.com uit te pluizen. De omzet zou in 2010 zo maar liefst even met 33% gedaald zijn ten opzichte van 2008 en nu nog amper het niveau halen van 2006. Inmiddels lijken ook de verliezen serieus op te lopen en had 1855.com in 2010 een serieuze kapitaalsinjectie nodig.

Bij 1855.com beweren ze dat er niets aan de hand is, dat hun primeurs allemaal gegarandeerd zijn tot eind december 2009 en dat er maatregelen getroffen worden om de service verder te verbeteren. En ondertussen bestoken ze hun klanten met tal van promo's. Eerst was er een 3-daagse super discount van 30% op 25.000 wijnen uit hun cataloog, dan een "private sale" van wijnen van Chapoutier en vervolgens een reprise van de eerste actie (maar dan gedurende 5 dagen). Deze actie is nog maar net afgelopen of de volgende rolt reeds binnen. Vandaag weer een mail ditmaal met promoprijzen voor Bordeauxwijnen van oudere jaargangen.

Het doet me toch wel een beetje de wenkbrauwen fronsen. Wat is hier aan de hand? Snel, snel de bestaande stock proberen aan de man/vrouw te brengen om zo wat cash binnen te krijgen?

Misschien een leuke opportuniteit maar ik wil toch even waarschuwen aan de hand van persoonlijke ervaringen.

Zo bestelde ik jaren geleden een mooie hoeveelheid halve flesjes Sauternes 2003 in primeur. Geen flauwe kost maar meteen 6x demi's van Suduiraut, Tour Blanche, Coutet, Rieussec, Guiraud en Lafaurie-Peyraguey. In het voorjaar 2006 begon ik me lichtelijk zorgen te maken omdat ik nog niets van 1855.com had vernomen omtrent levering. Daarna volgde een stroom van op- en neergaande mails waarbij 1855.com steeds beweerde dat ik mijn wijnen elk ogenblik zou ontvangen. Omdat ik de toon van mijn berichten stelselmatig aanscherpte, besloot 1855.com me te paaien met het toesturen van een fles Ch. Pichon Longueville, Comtesse de Lalande, 2003 (2e GCC, Pauillac). Niet slecht maar daarmee had ik nog mijn 30+ flessen Sauternes niet! Na de zoveelste dreigmail waarbij ik aangaf er finaal een advocaat op te zullen zetten, werd me toch een levering in het vooruitzicht gesteld. Conclusie: na 3 à 4 maanden frustratie en heel wat over en weer gemail uiteindelijk mijn bestelling gekregen. Uiteraard denk ik er niet aan om nog ooit 'en primeur' te bestellen bij 1855.com.

Maar, het moet gezegd, niet elke bestelling bij 1855.com loopt in het honderd. In 2008 bestelde ik enkele flessen Champagne op basis van een promo vergelijkbaar met de aanbiedingen die ik de afgelopen weken in mijn mailbox kreeg. Alles werd keurig en tijdig bezorgd.

Blijkbaar gaat het goed fout met de afwikkeling van de primeurbestellingen maar lopen bestellingen uit voorraad ogenschijnlijk probleemloos. Gelet op de toch wel alarmerende berichten over aanhoudende verliezen, verkies ik om voorlopig toch geen bestellingen meer te plaatsen bij 1855.com. Maar voor de durvers onder ons zijn er misschien opportuniteiten? Lees best ook eerst even de commentaren bij het artikel op Decanter!

Links bij dit artikel:

1855.com: www.1855.com

Artikel op Decanter: http://www.decanter.com/news/wine-news/529421/complaints-mount-against-1855-com?dec

Artikel op Wijngekken: http://www.wijngekken.nl/2011/09/09/nog-meer-klachten-over-de-online-wijnwinkel-1855-com/

Website European Consumer Center Belgium: http://www.eccbelgie.be/alert-1855-com-s45081.htm

  • Reacties(1)//www.wijnblog.be/#post202

Great Wine Walks op Njam!

WijnweetjesGeplaatst door pvo 10 sep, 2011 01:36

Ik merkte eerder deze week op dat televisiezender Njam! de serie Great Wine Walks opnieuw aan het uitzenden is.

In deze 15-delige serie gaan "wijnexperten" Kitty Johnson en Joe Wadsack op verkenning in een aantal wijngebieden van Frankrijk, Australië en Zuid-Afrika. Njam zelf omschrijft de serie als volgt "Great Wine Walks is een reisverhaal, een wijngids en kookprogramma in één. Doorspekt met beelden van het prachtige platteland biedt het een jonge, frisse en bijzonder ontspannende tocht doorheen de fascinerende wijnwereld."

Laat ik maar meteen een paar kanttekeningen maken. Ik had in een eerdere uitzending van de serie de afleveringen uit Australië en Zuid-Afrika gezien maar nog niet deze van Frankrijk. Gisteren bekeek ik aflevering 1: Saint-Emilion. Het eerste wat me opviel was hoe oppervlakkig beide "wijnexperten" bleven bij het proeven van de wijnen. Meer dan wat bewoordingen zoals "fruitig, lekker, smaakvol, rijk" kwam er eigenlijk niet uit. Ik weet niet wat jullie er van vinden maar ik zou toch geneigd zijn om iets intensiever te proeven, zeker als je de gelegenheid krijgt om een vatstaal Château Ausone (1er GCC "A" van Saint-Emilion) te degusteren! Voorts moet je er ook bijnemen dat Kitty als een halve fitness/health coach telkens de blijkbaar constant hongerige en dorstige Joe moet aanjagen om van de ene locatie tot de volgende te geraken. Type-casting zal dat dan wel heten, zeker. Leuk voor een paar afleveringen, maar al snel vervelend als steeds weerkerende gimmick doorheen de hele serie.

Maar laat dat u niet weerhouden om de serie te volgen! Het is zonder meer boeiend om de verschillenden wijndomeinen en landschappen mooi in beeld gebracht te zien. Het concept op zich is dan ook goed: streek, wijn, domein, wijnmaker en lokale gerechten worden mooi verweven in de vorm van een stevige wandeling. Bovendien geeft de serie ook een inzicht in de wijngebieden van Australië en Zuid-Afrika die toch minder vertrouwd terrein vormen dan bv. Bordeaux.

Ontspannende TV met wijn als leitmotief. Voor digitale kijkers, stel uw harddisk recorder in en bekijk dit - met een glas wijn in de hand - net voor u uw bed opzoekt.

Eén gedachte houdt me nog bezig. Stel dat Kitty en Joe nu eens vervangen zouden worden door een type als Gary Vaynerchuk? Wedden dat de serie een instant hit wordt!

Lijst eerstvolgende episodes:

Aflevering 1: Saint-Emilion

Aflevering 2: Margaux

Aflevering 3: Elzas

Voor de programmatie: zie www.njam.tv of www.tv.be

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post198

The art of blending

WijnweetjesGeplaatst door pvo 24 mei, 2011 01:00

Voor velen is Frankrijk nog steeds de ultieme toetssteen als het op wijn aankomt. Hoewel ik persoonlijk eerder als een wijnomnivoor door het leven ga, kan ik me in grote lijnen toch aansluiten bij voorgaande bewering. Vorige vrijdag ontdekten we tijdens een wijnonderonsje een door de gastheer bijna vergeten fles Hermitage van Domaine L. de Vallouit uit 1998. Ik vreesde het ergste voor de fles maar ze bleek wondermooi bewaard en opende zich in al haar pracht in onze glazen. Nog boordevol levendige toetsen van cederhout, zachte peper, viooltjes en zwart bessenfruit. Ik wil het de andere wijnlanden nog wel eens zien doen om zo'n puntgave syrah te voorschijn te toveren meer dan 13 jaar na het oogsten van de druiven.

Maar goed, dit artikel handelt niet over Franse wijn maar wel over de combo's van druivenvarianten. Want hoe goed de Franse wijnen ook mogen zijn, het land blinkt niet meteen uit in originaliteit van druivenblends. Bourgogne? Pinot Noir in rood en Chardonnay in wit. Beaujolais? Hoofdzakelijk rode wijnen gemaakt van Gamay. Elzas? Over het algemeen - ja, ik weet het, er is ook Edelzwicker - monocépagewijnen van Riesling, Gewürztraminer, Sylvaner, Pinot Gris, Blanc of Noir. In de Loire en de Bordeaux wordt er al wat meer geassembleerd maar het blijft toch nog allemaal braafjes en meestal is er een duidelijke hoofddruif. In de zuidelijke Côtes-du-Rhône komt er al wat meer variatie in het spel. Het meest experimenteel zijn ze waarschijnlijk in de Languedoc en in de Roussillon maar buiten de lijntjes kleuren, betekent in Frankrijk vaak de verbanning naar het Vins de Pays segment.

De andere Europese wijnlanden staan ook niet meteen te trappelen met gewaagde blends. Duitsland? Riesling is quasi ongenaakbaar als koningin van de witte druiven. Italië? Ooit al eens gehoord van een blend van Sangiovese en Nebbiolo? Enkel in de Maremma durven ze ver gaan om Merlot, Cabernet S, Syrah en Sangiovese in één enkele cuvée samen te gieten. Spanje? Al iets avontuurlijker. Ik ontdekte ooit een blend van Gewürztraminer en Chardonnay bij La Riojana. In rood wordt wel geblend maar gaat men toch niet makkelijk verder dan de lokale druiven te verbinden met internationale druiven zoals Merlot, Cab. S. en Syrah. Portugal is een geval apart. Niet omwille van het experimentele van de blends maar wel omdat er zoveel inheemse druiven bestaan dat 1/3 tot de helft van de wijnen vaak in origineel zittende samenstellingen op de fles komen.

Maar, als we het over echte experimenten willen hebben dan moeten we toch de Nieuwe Wereld in. En dan de Amerika's in het bijzonder. Je mag van de VS denken wat je wil maar het is heus wel wat breder dan de Napa/Sonoma Cabernet Sauvignon burcht waarvoor velen het land wensen te verslijten. Voor de VS geldt echter wel een waarschuwing: van zodra 75% van de samenstelling bestaat uit één bepaalde druivensoort dan mag de producent meteen die variant als type op de fles zetten. Zo kan een Syrah uit pakweg Santa Barbara eigenlijk bestaan uit 75% Syrah en 15% Grenache + 10% Mourvèdre. Gemakshalve zou je dit een blend kunnen noemen uit de zuidelijke Côtes-du-Rhône van een producent die veel te veel Syrah aanplant heeft (weet niet of 75% Syrah überhaupt toegelaten is in zuidelijke C-d-R) terwijl het etiket van de fles je een noordelijke Rhône doet vermoeden. Een voorbeeld van een echt originele blend? Bij Vinam kocht ik enkele jaren terug de Orphelin (vondeling) reeks van Ch. Ste Michelle. In de mix steekt Syrah (56%), Grenache, Mourvèdre, Cinsault, Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Pinot Noir en Viognier. De insteek van de wijn? Op Château Ste Michelle worden behoorlijk wat variëteiten geteeld en na de selectie van de plots om de meeste cuvées mee samen te stellen, blijven er druiven achter zonder bestemming (vondelingen als het ware). In plaats van deze weg te blenden in basiscuvées besloot de producent een soort eigenzinnige Châteauneuf-du-Pape wijn te creëren met duidelijk inheemse insteek vanwege de 4 laatst opgesomde druivensoorten.

Maar voor de echt "crazy" blends moet je toch wel oversteken naar Zuid-Amerika. Zo ontdekte ik een paar weken terug bij Chileboutique de Amalaya, 2010 van Colomé uit Argentinië, een blend van Torrontès en Riesling. Erg gewaagd want Torrontès is een zeer aromatische druif te vergelijken met Gewürztraminer of Muscat en laat zich niet zomaar vermengen met een mineralige druif zoals de Riesling. Toch stelt deze democratische instapwijn niet teleur. Het vaak te wulpse karakter van de Torrontès wordt mooi in toom gehouden door de toevoeging van de Riesling die de wijn evenwichtiger maakt. Amalaya betekent "hoop op een mirakel" in de lokale taal en misschien is dit inderdaad wel net dat wat de makers hebben weten te bewerkstelligen. Alvast leuk om wat wijnvrienden op een zomerse dag mee te verassen. Hou er wel rekening mee dat dergelijke blends door hun avontuurlijke aanleg ook heel wat tegenstanders zullen hebben! Overigens is dit nog geeneens de meest exotische blend die ik uit Argentinië in het glas kreeg. Enkele jaren terug proefde ik bij Universal Wines een witte blend van hoofdzakelijk Chardonnay, aangevuld met een flinke scheut Sauvignon Blanc en wit gevinifieerde Pinot Noir!

Originele blends komen overigens niet enkel voor in het gamma van de instapwijnen. De topwijn van het domein van de Familia Schroeder uit Patagonië (Argentinië) kan ook tellen in termen van originaliteit: een blend van 54% Pinot Noir en 46% Malbec. Een op papier haast onverwezenlijke opdracht want Malbec is van nature een zeer dominante, sombere en tanninerijke druif (vgl. Cahors uit Frankrijk) en neigt dan ook om de elegantere Pinot Noir volledig weg te drukken. En toch lijkt ook hier weer de magie te werken. Binnenkort volgt nog een proefnota van deze iewat enigmatische wijn.

Wat denken jullie van dergelijke extreme blends? Een verrijking van de wijnwereld of een te fel doorgedreven poging om een verkoopbare niche te vinden in de competitieve wijnmarkt van vandaag? En welke orginele blend is jullie om één of andere reden mee of tegen gevallen?

Links van geciteerde wijnhandelaren:

www.lariojana.be

www.vinam.be

www.universalwine.be

www.chileboutique.be

PS: het is net alsof de duivel er mee gemoeid is. Ik las een paar dagen geleden dat er in de Languedoc momenteel behoorlijk wat Sangiovese wordt aangeplant. Krijgen we binnen een paar jaar de eerste Franse blends van Grenache, Carignan en Sangiovese? Of misschien nog exotischer, een 100% Sangiovese van Franse bodem?

  • Reacties(0)//www.wijnblog.be/#post181
Volgende »